Данас сахрана Лазанског у Алеји заслужних грађана

Амбасадор Србије у Русији и познати новинар Мирослав Лазански биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Србија 06.08.2021 | 07:11
Данас сахрана Лазанског у Алеји заслужних грађана

Сахрана ће бити одржана у 13.00 часова, а претходно ће у 10.30 часова у Министарству спољних послова Србије бити одржана комеморација, саопштено је из овог министарства.

Мирослав Лазански преминуо је изненада 3. августа у Београду у 71. години, од посљедица срчаног удара.

На мјесто амбасадора Србије у Русији Лазански је именован у јулу 2019. године.

Био је дугогодишњи новинар Политике и војни аналитичар. Извјештавао је са ратишта у Бејруту, током рата Ирака и Ирана, из Авганистана, Чеченије, Заира, Јемена, Либије, Сирије, Сомалије, са Крима, као и за време рата у БиХ, Словенији, Косову и Метохији.

Лазански је новинарску каријеру започео у загребачком Полету, а војном тематиком почиње да се бави у Вјеснику. Након тога писао је за загребачки Данас, НИН и Политику експрес. Почетком деведесетих прелази у београдску Политику.

У каријери је, како је сам говорио, интервјуисао два врховна команданта НАТО, три маршала СССР, шефове КГБ-а, КХАД-а, педесетак министара одбране и начелника генералштаба светских армија.

Рођен је 18. септембра 1950. године у Карловцу. Дипломирао је на Правном факултету у Загребу. Отац Владимир био је војно лице, а најпознатији члан породице му је тетка Биљана Плавшић, некадашњи предсједник Републике Српске.

Формално, у политику је ушао 2016. године када је заузео високо осмо мјесто на листи Српске напредне странке за парламентарне изборе. 

(Срна)