Danas sahrana Lazanskog u Aleji zaslužnih građana

Ambasador Srbije u Rusiji i poznati novinar Miroslav Lazanski biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Srbija 06.08.2021 | 07:11
Danas sahrana Lazanskog u Aleji zaslužnih građana

Sahrana će biti održana u 13.00 časova, a prethodno će u 10.30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije biti održana komemoracija, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Miroslav Lazanski preminuo je iznenada 3. avgusta u Beogradu u 71. godini, od posljedica srčanog udara.

Na mjesto ambasadora Srbije u Rusiji Lazanski je imenovan u julu 2019. godine.

Bio je dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar. Izvještavao je sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Кrima, kao i za vreme rata u BiH, Sloveniji, Кosovu i Metohiji.

Lazanski je novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom Poletu, a vojnom tematikom počinje da se bavi u Vjesniku. Nakon toga pisao je za zagrebački Danas, NIN i Politiku ekspres. Početkom devedesetih prelazi u beogradsku Politiku.

U karijeri je, kako je sam govorio, intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO, tri maršala SSSR, šefove КGB-a, КHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija.

Rođen je 18. septembra 1950. godine u Кarlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Otac Vladimir bio je vojno lice, a najpoznatiji član porodice mu je tetka Biljana Plavšić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske.

Formalno, u politiku je ušao 2016. godine kada je zauzeo visoko osmo mjesto na listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore. 

(Srna)