Меркелова није хтјела западни Балкан у ЕУ па се предомислила

Кад је дошла на власт, њемачка канцеларка Ангела Меркел није хтјела да Европска унија прими западни Балкан, али је убрзо промијенила мишљење и постала најгорљивији поборник европских интеграција региона, рекао је Џејмс О'Брајан, бивши високи амерички званичник, аутор Дејтонског споразума за БиХ и потпредсједник америчке "Олбрајт Стонбриџ" групе.

Босна и Херцеговина 05.08.2021 | 20:55
Меркелова није хтјела западни Балкан у ЕУ па се предомислила

Он је на онлине панелу одржаном у организацији Центра за стратешке и међународне студије из Вашингтона и "Конрад Аденауер" фондације блиске владајућој њемачкој партији ЦДУ, рекао да је ова промјена става Меркелове риједак примјер да политичар учи и да се мијења.

"Канцеларка Меркел почела је да увиђа значајне разлоге за веће интеграције региона и веће инвестиције у регион. Заслужује признање због Берлинског процеса и стварања Савјета за регионалну сарадњу. Ово је једна од најиновативнијих ствари које је међународна заједница урадила за регион, а дошла је из њене истинске жеље да помогне земљама да сарађују док уче како да се интегришу у Европу", рекао је он.

На панелу је покренута занимљива тема о судбини иницијативе о заједничком тржишту, за коју је речено да Меркелова жели да буде једна од њених спољнополитичких заоставштина. Наиме, саговорници су покренули питање шта ће се десити с европским интеграцијама ако ЕУ не успије наговорити Бугарску да обустави блокаду Сјеверне Македоније и самим тим процес проширења.

Једно од најзанимљивијих размишљања била је најава промјена става САД и Европе о западном Балкану, ако БиХ, Косово и Црна Гора и даље буду одбијале да се придруже заједничком регионалном тржишту, које су уз њемачки благослов покренуле Србија и Албанија, а којем се придружила и Сјеверна Македонија.

"Србија, Албанија и Сјеверна Македонија јасно су рекле да су БиХ, Косово и Црна Гора добродошли, али да више неће чекати. А ово ће довести до промјене става сјеверноатлантске заједнице. Прво је тражено да се свих шест земаља крећу заједно, али се увидјело да то значи застој док се сви не усагласе. И ту се враћамо поново духу канцеларке Меркел. Питање за Запад је сљедеће: 'Хоћемо ли подржати ове три земље, или ћемо чекати свих шест, чак и ако се ствари не крећу? Ово је изазов с којим ћемо се морати заједно суочити", рекао је О'Брајан.

Он је објаснио мотивацију Србије зашто жели укључити остале земље у ову иницијативу.

"Само Србија засад прима велике инвестиције које је стављају унутар европског система економске вриједности. А то је начин како су остале земље источне Европе постале богатије - почињу да се 'хране' на ланцу вриједности својих богатих сусједа. Али Србија нема довољно радне снаге да прихвати све инвестиције. Зато ће морати или да отвара фабрике изван своје територије или да прихвата раднике да дођу у Србију", објаснио је он.

Петер Бејер, њемачки политичар близак високом представнику Кристијану Шмиту, индиректно је критиковао самопроглашено Косово због одбијања прикључења заједничком тржишту, јер, како је рекао, неки политичари у цијелом региону желе да задрже овакву ситуацију у којој се лично богате.

"Моја препорука Косову је сљедећа: Уђите у ову иницијативу, превазиђите историјске подјеле", рекао је он.

Упитан о улози Шмита у БиХ, он је рекао да је потребан прагматичан, а не идеолошки приступ те да је потребна сарадња Европе и Америке.

"Некад се наљутим и кажем сам себи да треба да их пустимо да раде шта хоће. Али треба ми минут да схватим да то не можемо да урадимо, јер ће ово бити од користи за људе у региону и за ЕУ", рекао је он.

Ради стављања ствари у контекст, важно је да Њемачка подржи европска настојања у БиХ да се оствари напредак у реформама с обзиром на то да су Амбасада САД, Канцеларија ЕУ, ОЕБС и још неколико амбасада остварили велики ниво координације, посебно кад је у питању Мостар и Изборни закон, а који је у задњих неколико мјесеци донекле поремећен.

Дејтонски споразум је веома успјешан јер је 25 година успио да одржи мир у БиХ, рекао је Џејмс О'Брајан, аутор овог документа.

Он је прецизирао да искуство показује да се земље које су изашле из рата на сличан начин попут БиХ у року од десет година врате у ратно стање. Према његовом мишљењу, Дејтонски споразум је то спријечио јер је нашао начин да стране у сукобу пиштоље замијене новцем и дејтонски систем искористе да би се међусобно богатиле. Он је сугерисао да међународна заједница треба да промијени свој приступ како би се спријечила злоупотребу јавних ресурса.

Нагласио је да је опасно да се у БиХ позива на раздруживање, уз напомену да Дејтонски споразум никада није предвидио такву могућност, а да само охрабрује став оних који би ревидирали овај документ.

Према његовом мишљењу, главни разлог до сада за одбијање прекрајања овог споразума је страх међународне заједнице од ризика и посљедица на терену.

(Независне новине)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ицх

05.08.2021 19:03

Наша Мутти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јањић

06.08.2021 06:17

Главна посљедица такозваног политичког јединства које је постигнуто у Републици Српској је њихова конфронтација са Сарајевом и међународном заједницом, а унутар тога посебно са Европском унијом и Њемачком. РС полако иде у све дубљу изолацију, и ако се ствари овако наставе Додик је продужио свој политички живот за годину-двије, али је РС увео у стагнацију и у велика искушења њеног опстанка“, истиче Јањић за ДW.

Name

З балкан

05.08.2021 19:26

То це се десити вероватно ускоро бице то у пакету са сиријом и јос по неким кандидатима....цим имплементирају инцкове законе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

05.08.2021 20:04

Тај неки западни балкан це уци у еу као и турска и мислим да и нетреба да идимо ка еу него да само код нас промјенимо амбијент е онда имамо ЕУ код нас без те умјетне еу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

-

05.08.2021 20:19

Додик: Састанак са Шмитом само ако се о томе договоре све српске странке Црвена звезда - Бајерн 2:2 (1:0) | Полуфинале Купа европских шампиона (24.04.1991.), цео меч

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пророк

05.08.2021 20:43

Послије Зимбабвеа улази БиХ сигурно у унитарну ЕЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Унија

05.08.2021 20:53

Свемирска унија Мјесеца и Марса, као и ванземаљаца. То је унија. А сад ове континенталне на Земљи, мање висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.08.2021 07:49

Уласком БиХ и Србије били би сви практично скупа назалост ми од дрвеца невидимо суму.

Name

ЕУ

05.08.2021 20:54

Пх, Југсолавија Скотска Ирска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

05.08.2021 21:05

Сто то она носа ,каква је то ствар то је симболично ко небуде добар на западном Балкану добице по челу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информисани

05.08.2021 21:27

Њемацка је за успоставу Берлинског процеса, идеју Меркелове, а свих 5 дрзава, са Косовом, су цланице берлинског процеса, а задњи састанак, је био у Охриду. А оваЈ " мини сенген" је лицни пројекат Вуцка којег не подрзава ни њемацка ни меркелова, то је јавно рекао министар вањских послова њемацке. Сто сирите дезинформације

ОДГОВОРИТЕ
Name

сз

06.08.2021 00:36

Није ни тако, Меркелова не цини ниста, него само реагује. И то вец 16 година. Зато Мацрон зели да преузме ЕУ и да је унапредјује. Меркелова је унистила много у Њемацкој, не радеци ниста. Дигитализација у Њемацкој заостаје, као друге ствари (енергетика, саобрацај). Није она јака, него је њемацка индустрија. Као конзервативац, односно десницар, њој је све супер док се ниста не мијења. Бице на крају, као после 16 година Хелмут Кохл-а, бице јаких промена.

Name

Ре Информисани

06.08.2021 07:42

Засто онда ЕУ даје огроман новац за тај пројекат? Зато сто га не одобрава? Бас цудно...

Name

И то је

06.08.2021 13:56

Пројекат!

Name

Лазе

05.08.2021 23:22

Лазе Меркел и прица прице сад кад одлази из политике. Лазе као и одлазеци Инцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

06.08.2021 07:23

Ђе се налази тај западни Балкан? Срећа нсша па бар ми нисмо везани за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меркел није хтјела

06.08.2021 08:39

Да будемо дио Европе док је био пун стол. Као да смо дио Африке. Сада се несто предомислила.... Како срвари стоје Отворени Балкан це уци ма колики био а други по зељи могу да се самоизолирају..... То вам је као када идете на пријемни испит....

Name

Зато Вуциц

06.08.2021 10:28

И казе никада нецемо уци.....бар овакво

ОДГОВОРИТЕ