Merkelova nije htjela zapadni Balkan u EU pa se predomislila

Kad je došla na vlast, njemačka kancelarka Angela Merkel nije htjela da Evropska unija primi zapadni Balkan, ali je ubrzo promijenila mišljenje i postala najgorljiviji pobornik evropskih integracija regiona, rekao je Džejms O'Brajan, bivši visoki američki zvaničnik, autor Dejtonskog sporazuma za BiH i potpredsjednik američke "Olbrajt Stonbridž" grupe.

Bosna i Hercegovina 05.08.2021 | 20:55
Merkelova nije htjela zapadni Balkan u EU pa se predomislila

On je na online panelu održanom u organizaciji Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i "Konrad Adenauer" fondacije bliske vladajućoj njemačkoj partiji CDU, rekao da je ova promjena stava Merkelove rijedak primjer da političar uči i da se mijenja.

"Kancelarka Merkel počela je da uviđa značajne razloge za veće integracije regiona i veće investicije u region. Zaslužuje priznanje zbog Berlinskog procesa i stvaranja Savjeta za regionalnu saradnju. Ovo je jedna od najinovativnijih stvari koje je međunarodna zajednica uradila za region, a došla je iz njene istinske želje da pomogne zemljama da sarađuju dok uče kako da se integrišu u Evropu", rekao je on.

Na panelu je pokrenuta zanimljiva tema o sudbini inicijative o zajedničkom tržištu, za koju je rečeno da Merkelova želi da bude jedna od njenih spoljnopolitičkih zaostavština. Naime, sagovornici su pokrenuli pitanje šta će se desiti s evropskim integracijama ako EU ne uspije nagovoriti Bugarsku da obustavi blokadu Sjeverne Makedonije i samim tim proces proširenja.

Jedno od najzanimljivijih razmišljanja bila je najava promjena stava SAD i Evrope o zapadnom Balkanu, ako BiH, Kosovo i Crna Gora i dalje budu odbijale da se pridruže zajedničkom regionalnom tržištu, koje su uz njemački blagoslov pokrenule Srbija i Albanija, a kojem se pridružila i Sjeverna Makedonija.

"Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija jasno su rekle da su BiH, Kosovo i Crna Gora dobrodošli, ali da više neće čekati. A ovo će dovesti do promjene stava sjevernoatlantske zajednice. Prvo je traženo da se svih šest zemalja kreću zajedno, ali se uvidjelo da to znači zastoj dok se svi ne usaglase. I tu se vraćamo ponovo duhu kancelarke Merkel. Pitanje za Zapad je sljedeće: 'Hoćemo li podržati ove tri zemlje, ili ćemo čekati svih šest, čak i ako se stvari ne kreću? Ovo je izazov s kojim ćemo se morati zajedno suočiti", rekao je O'Brajan.

On je objasnio motivaciju Srbije zašto želi uključiti ostale zemlje u ovu inicijativu.

"Samo Srbija zasad prima velike investicije koje je stavljaju unutar evropskog sistema ekonomske vrijednosti. A to je način kako su ostale zemlje istočne Evrope postale bogatije - počinju da se 'hrane' na lancu vrijednosti svojih bogatih susjeda. Ali Srbija nema dovoljno radne snage da prihvati sve investicije. Zato će morati ili da otvara fabrike izvan svoje teritorije ili da prihvata radnike da dođu u Srbiju", objasnio je on.

Peter Bejer, njemački političar blizak visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, indirektno je kritikovao samoproglašeno Kosovo zbog odbijanja priključenja zajedničkom tržištu, jer, kako je rekao, neki političari u cijelom regionu žele da zadrže ovakvu situaciju u kojoj se lično bogate.

"Moja preporuka Kosovu je sljedeća: Uđite u ovu inicijativu, prevaziđite istorijske podjele", rekao je on.

Upitan o ulozi Šmita u BiH, on je rekao da je potreban pragmatičan, a ne ideološki pristup te da je potrebna saradnja Evrope i Amerike.

"Nekad se naljutim i kažem sam sebi da treba da ih pustimo da rade šta hoće. Ali treba mi minut da shvatim da to ne možemo da uradimo, jer će ovo biti od koristi za ljude u regionu i za EU", rekao je on.

Radi stavljanja stvari u kontekst, važno je da Njemačka podrži evropska nastojanja u BiH da se ostvari napredak u reformama s obzirom na to da su Ambasada SAD, Kancelarija EU, OEBS i još nekoliko ambasada ostvarili veliki nivo koordinacije, posebno kad je u pitanju Mostar i Izborni zakon, a koji je u zadnjih nekoliko mjeseci donekle poremećen.

Dejtonski sporazum je veoma uspješan jer je 25 godina uspio da održi mir u BiH, rekao je Džejms O'Brajan, autor ovog dokumenta.

On je precizirao da iskustvo pokazuje da se zemlje koje su izašle iz rata na sličan način poput BiH u roku od deset godina vrate u ratno stanje. Prema njegovom mišljenju, Dejtonski sporazum je to spriječio jer je našao način da strane u sukobu pištolje zamijene novcem i dejtonski sistem iskoriste da bi se međusobno bogatile. On je sugerisao da međunarodna zajednica treba da promijeni svoj pristup kako bi se spriječila zloupotrebu javnih resursa.

Naglasio je da je opasno da se u BiH poziva na razdruživanje, uz napomenu da Dejtonski sporazum nikada nije predvidio takvu mogućnost, a da samo ohrabruje stav onih koji bi revidirali ovaj dokument.

Prema njegovom mišljenju, glavni razlog do sada za odbijanje prekrajanja ovog sporazuma je strah međunarodne zajednice od rizika i posljedica na terenu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ich

05.08.2021 19:03

Naša Mutti

ODGOVORITE
Name

Janjić

06.08.2021 06:17

Glavna posljedica takozvanog političkog jedinstva koje je postignuto u Republici Srpskoj je njihova konfrontacija sa Sarajevom i međunarodnom zajednicom, a unutar toga posebno sa Evropskom unijom i Njemačkom. RS polako ide u sve dublju izolaciju, i ako se stvari ovako nastave Dodik je produžio svoj politički život za godinu-dvije, ali je RS uveo u stagnaciju i u velika iskušenja njenog opstanka“, ističe Janjić za DW.

Name

Z balkan

05.08.2021 19:26

To ce se desiti verovatno uskoro bice to u paketu sa sirijom i jos po nekim kandidatima....cim implementiraju inckove zakone

ODGOVORITE
Name

Kum

05.08.2021 20:04

Taj neki zapadni balkan ce uci u eu kao i turska i mislim da i netreba da idimo ka eu nego da samo kod nas promjenimo ambijent e onda imamo EU kod nas bez te umjetne eu.

ODGOVORITE
Name

-

05.08.2021 20:19

Додик: Састанак са Шмитом само ако се о томе договоре све српске странке Crvena zvezda - Bajern 2:2 (1:0) | Polufinale Kupa evropskih šampiona (24.04.1991.), ceo meč

ODGOVORITE
Name

Prorok

05.08.2021 20:43

Poslije Zimbabvea ulazi BiH sigurno u unitarnu EZ.

ODGOVORITE
Name

Unija

05.08.2021 20:53

Svemirska unija Mjeseca i Marsa, kao i vanzemaljaca. To je unija. A sad ove kontinentalne na Zemlji, manje vise.

ODGOVORITE
Name

E

06.08.2021 07:49

Ulaskom BiH i Srbije bili bi svi praktično skupa nazalost mi od drveca nevidimo sumu.

Name

EU

05.08.2021 20:54

Ph, Jugsolavija Skotska Irska.

ODGOVORITE
Name

janko

05.08.2021 21:05

Sto to ona nosa ,kakva je to stvar to je simbolično ko nebude dobar na zapadnom Balkanu dobice po čelu.

ODGOVORITE
Name

Informisani

05.08.2021 21:27

Njemacka je za uspostavu Berlinskog procesa, ideju Merkelove, a svih 5 drzava, sa Kosovom, su clanice berlinskog procesa, a zadnji sastanak, je bio u Ohridu. A ovaJ " mini sengen" je licni projekat Vucka kojeg ne podrzava ni njemacka ni merkelova, to je javno rekao ministar vanjskih poslova njemacke. Sto sirite dezinformacije

ODGOVORITE
Name

sz

06.08.2021 00:36

Nije ni tako, Merkelova ne cini nista, nego samo reaguje. I to vec 16 godina. Zato Macron zeli da preuzme EU i da je unapredjuje. Merkelova je unistila mnogo u Njemackoj, ne radeci nista. Digitalizacija u Njemackoj zaostaje, kao druge stvari (energetika, saobracaj). Nije ona jaka, nego je njemacka industrija. Kao konzervativac, odnosno desnicar, njoj je sve super dok se nista ne mijenja. Bice na kraju, kao posle 16 godina Helmut Kohl-a, bice jakih promena.

Name

Re Informisani

06.08.2021 07:42

Zasto onda EU daje ogroman novac za taj projekat? Zato sto ga ne odobrava? Bas cudno...

Name

I to je

06.08.2021 13:56

Projekat!

Name

Laze

05.08.2021 23:22

Laze Merkel i prica price sad kad odlazi iz politike. Laze kao i odlazeci Incko.

ODGOVORITE
Name

А

06.08.2021 07:23

Ђе се налази тај западни Балкан? Срећа нсша па бар ми нисмо везани за њега.

ODGOVORITE
Name

Merkel nije htjela

06.08.2021 08:39

Da budemo dio Evrope dok je bio pun stol. Kao da smo dio Afrike. Sada se nesto predomislila.... Kako srvari stoje Otvoreni Balkan ce uci ma koliki bio a drugi po zelji mogu da se samoizoliraju..... To vam je kao kada idete na prijemni ispit....

Name

Zato Vucic

06.08.2021 10:28

I kaze nikada necemo uci.....bar ovakvo

ODGOVORITE