Од Инцковог потеза профитирали Додик и Изетбеговић

"Онај ко је донио овакву одлуку морао је бити свјестан које су посљедице", казао је Босић и нагласио да је Инцко овим потезом "врућ кромпир" дао и у руке свом насљеднику Кристијану Шмиту...Вучић смиривао ситуацију и позивао на разум.

Република Српска 05.08.2021 | 18:55
Од Инцковог потеза профитирали Додик и Изетбеговић

Бивши предсједник СДС Младен Босић каже да је БиХ у дубокој кризи, правном хаосу, гдје институције не функционишу и постоје супростављени закони што није добро, 

Он је гостујући у програму Н1 казао да је за то највећи кривац бивши високи представник Валентин Инцко, који је наградио оне снаге у БиХ који воде политику конфликта дужи период, наводећи да ту мисли прије свега на лидере СНСД-а и СДА Милорада Додика и Бакира Изетбеговића.

"Дошло је до хомогенизације Срба и Бошњака. Ископан је ров и сада смо даљи једни од других него прије десет дана", казао је Босић, који је и делегат у Дому народа Парламента БиХ.

"Онај ко је донио овакву одлуку морао је бити свјестан које су посљедице", казао је Босић и нагласио да је Инцко овим потезом "врућ кромпир" дао и у руке свом насљеднику Кристијану Шмиту.

Инцко је наметањем Кривичног закона дао поклон Додику, који је био у "полиитчком блату и мору проблема".

"Опозиција у Републици Српској није могла другачије него да у овој ситуацији стане уз Додика, јер је одлука штетна по Републику Српску и српски народ. Ми смо већ имали Кривични закон, гдје је било могуће да се кажњава вријеђање на националној основи и слично, али судови нису радили свој посао, а за то је крива међународна заједница и Инцко који су толерисали криминално правосуђе у БиХ", казао је Босић и додао да је један од главних проблема одавно што у БиХ не функционише правна држава и што се закони не примјењују.

Према његовим ријечима "Инцков закон" је био непотребан и само је изазвао дубоку кризу у БиХ из које се неће лако изаћи.

"Ово ће се вући можда и до наредних избора, јер је ово поклон онима који праве полиитку изборне кампање по принципу - топло - хладно", казао је Босић, наводећи да му није јасно шта је био мотив Инцка да донесе овакву одлуку, да ли је у питању политичко незнање или намјера да се произведе политичка криза.

"У међунаордним круговима раније се говорило да ће Инцко на крају мандата донијети одлуку којом ће казнити оне који воде политику конфликта али се десило супротно", казао је Босић, наводећи да су тиме управо награђене политике Додика и Изетбеговића.

Што се тиче састанка на Јахорини, који је Додик најавио са Кристијаном Шмитом, али не као високим представником, Босић је рекао да Мирко Шаровић неће ићи на тај састанак. 

Када је у питању састанак са предсједником Србије Александром Вучићем, који је јуче одржан у Београду, Босић је рекао да има информацију да је Вучић смиривао ситуацију.

"Чуо сам се са Шаровићем, и он ми је казао да је Вучић смиривао ситуацију и позивао на разум", казао је Босић.

Он наглашава да је Додик и раније "пливао" у сличним ситуацијама, када је говорио да ће растурити БиХ.

"Опозиција у Српској, штитећи интересе Републике Српске, мораће се ишчупати из "Додиковог загрљаја", казао је Босић.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бонго

05.08.2021 17:06

Ове твоје је Додо превео жедне преко воде. Мислио дам да су лидери опозиције паметнији ево доказаше супротно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

05.08.2021 19:22

А замисли да нису подрзали Додика у овој ситуацији? Разапињали би их 10 наредних година. Додусе моземо се клати медју собом али кад удари неко са стране на нас требамо бити јединствени.

Name

Уљупу

06.08.2021 06:26

А шта су требали да ураде, да кажу ми продржавамо наметање. Па не би ни 100 гласова на следећим изборима освојили. Овако им се смјеши побједа. Још само да неки престану да се бламирају по федералним медијима и да показују острашћеност на сваком кораку и може да дође до промјена.

Name

Опозиција је у праву

06.08.2021 10:57

Сви лове у мутном, морају и они мало да загазе у тај муљ али само и искљуциво за највазније витални национални интерес РС.

Name

Па добро

05.08.2021 17:31

Видићемо следеће потезе опозиције. Уреду. стали су тако због чтетног занона. А и штетне и добре замоне доносе и спровде власти, тј. ССНД, и партнери. Опозицуја само може да каже свој став. Рекли су став.они немогу као опзиција нипта више. Незнам зашта су уопште ипли у Бг. Они ништа не рјешавају нити могу, нису на власти. Једино исправна ствар је да оусте Дкдука и његову власт да то све рјешавају и у БХ и у Мешунаридној. З. и ако треба ић у Србију нека иде Додик и министри. Дистанца од власти и пробкема које имају са јаснум ставом само је прави посао олзиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коотраппали

05.08.2021 20:57

Тако је, опозиција треба да притисне Додика на одговорност, а не да стаје уз њега

Name

Идеално

05.08.2021 22:52

Екстра добар коментар! Све речено како треба. Опозиција је требала осудити закон и пребацити лоптицу Додику нек плива са њом. Зашто опозиција штити Додика, кад он има своје бираче, нек га они штите. Зна се ко је започео ову кавгу са Инцком, он нек је и води до краја, ако није све намијештаљка и договор њих двојице...

Name

Ре Па добро

06.08.2021 05:27

Хај процитај поново, ал са разумијевањем, Инцков закон и додиков закон о казњавању за ознацавање РС и народа у РС геноцидним, па цес видјет да се и по Инцковом закону могу казњавати лица која РС и народ у РС назову геноцидним.

Name

предсједник

05.08.2021 17:39

Да се ,којим случајем,опозиција није супротставила ИНцковом закону,била би проглашена издајицама,што не би могла политички "преживјети".Међутим,треба бити обазрив у непосредној будућности како се не би нашла у раљама потпиривача националних тензија које би садашњој влсти дало могућности даљег "владања"а онда све пи старом:криминал ,корупција,сиромаштво,одлазак младих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Институције

05.08.2021 19:13

А зашто институције државе не функционишу? Удружени ХДЗ и СНСД блокирају све што се може блокирати и онда кажу видите да је држава немогућа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Институције

05.08.2021 21:05

Наивно, крајње. И онда се чуде што се ОХР није повукао и што се међународна заједница опет ангажује након што је 15 година пустила домаће да ураде нешто од ове државе. Најдраже ми је чути СНСД-овце како причају о суверености БиХ :)))

Name

Директ

05.08.2021 21:16

Што се мене тиче, радиле или не радиле институције БиХ, мени је свеједно, пошто ионако већ преко 10 година, нису привукли ниједног страног улагача. Ових 10 и више година, су изгубљене године.

Name

Ипе

05.08.2021 19:22

Нек је вас Додик повео у Београд,ни хвала му нисте рекли за то. Додик сад зове у "кафану" са Шмитом,а ви ко фол нећете,па ћете се са Шмитом виђати појединачно. Везир Шмит и Хајдук Додик вол.2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

05.08.2021 21:29

Додикова стратегија је била да утиче на Вучића да организује састанак на ком ће позвати све партије из РС да учествују у власти и тиме помилује СНСД од сигурног губитка из бора због много разлога, незадовољног народа итд...а сад му је ова Инцкова одлука дошла ко кец на десетку.Страшно , жао ми је народа који је изманипулисан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

06.08.2021 01:37

Као правимо се наивни . Кад треба електронско гласање , скоцимо сви са столице - пренос надлезности и тд. А кад Бурле завуце и побједи са лазним гласовима - онда куку-леле .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

06.08.2021 04:53

Инцко је помогао свом другу Додику овим потезом толико да је опозиција била у пат позицији и шта год да је урадила направила би грешку. Ништа ново,то је само доказ да једни те исти владају двадесетак година уз помоћ Инзка и њему сличних и нема ту напретка ни бољитка док међународни званичници имају овакав став.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

06.08.2021 06:12

Наравно да је профитирао Додик и СНСД. Још су му у том профитирању помогли СДС ПДП и ДНС. А резултат те подршке Додику од стране опозиције, биће његова побједа на сљедећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.08.2021 07:56

Предлазем ванредне избора одмах,док је ситуација тазе.

Name

Тито

06.08.2021 15:33

Мислим да неце профитирати та двојица кримоса. Надам се да це народи БиХ на сљедечим изборима бирати интелигентне политичаре и полотичарке а не националисте који хоче као да нас заштите од неке опасности.

ОДГОВОРИТЕ