Od Inckovog poteza profitirali Dodik i Izetbegović

"Onaj ko je donio ovakvu odluku morao je biti svjestan koje su posljedice", kazao je Bosić i naglasio da je Incko ovim potezom "vruć krompir" dao i u ruke svom nasljedniku Kristijanu Šmitu...Vučić smirivao situaciju i pozivao na razum.

Republika Srpska 05.08.2021 | 18:55
Od Inckovog poteza profitirali Dodik i Izetbegović

Bivši predsjednik SDS Mladen Bosić kaže da je BiH u dubokoj krizi, pravnom haosu, gdje institucije ne funkcionišu i postoje suprostavljeni zakoni što nije dobro, 

On je gostujući u programu N1 kazao da je za to najveći krivac bivši visoki predstavnik Valentin Incko, koji je nagradio one snage u BiH koji vode politiku konflikta duži period, navodeći da tu misli prije svega na lidere SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

"Došlo je do homogenizacije Srba i Bošnjaka. Iskopan je rov i sada smo dalji jedni od drugih nego prije deset dana", kazao je Bosić, koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

"Onaj ko je donio ovakvu odluku morao je biti svjestan koje su posljedice", kazao je Bosić i naglasio da je Incko ovim potezom "vruć krompir" dao i u ruke svom nasljedniku Kristijanu Šmitu.

Incko je nametanjem Krivičnog zakona dao poklon Dodiku, koji je bio u "poliitčkom blatu i moru problema".

"Opozicija u Republici Srpskoj nije mogla drugačije nego da u ovoj situaciji stane uz Dodika, jer je odluka štetna po Republiku Srpsku i srpski narod. Mi smo već imali Krivični zakon, gdje je bilo moguće da se kažnjava vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i slično, ali sudovi nisu radili svoj posao, a za to je kriva međunarodna zajednica i Incko koji su tolerisali kriminalno pravosuđe u BiH", kazao je Bosić i dodao da je jedan od glavnih problema odavno što u BiH ne funkcioniše pravna država i što se zakoni ne primjenjuju.

Prema njegovim riječima "Inckov zakon" je bio nepotreban i samo je izazvao duboku krizu u BiH iz koje se neće lako izaći.

"Ovo će se vući možda i do narednih izbora, jer je ovo poklon onima koji prave poliitku izborne kampanje po principu - toplo - hladno", kazao je Bosić, navodeći da mu nije jasno šta je bio motiv Incka da donese ovakvu odluku, da li je u pitanju političko neznanje ili namjera da se proizvede politička kriza.

"U međunaordnim krugovima ranije se govorilo da će Incko na kraju mandata donijeti odluku kojom će kazniti one koji vode politiku konflikta ali se desilo suprotno", kazao je Bosić, navodeći da su time upravo nagrađene politike Dodika i Izetbegovića.

Što se tiče sastanka na Jahorini, koji je Dodik najavio sa Kristijanom Šmitom, ali ne kao visokim predstavnikom, Bosić je rekao da Mirko Šarović neće ići na taj sastanak. 

Kada je u pitanju sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je juče održan u Beogradu, Bosić je rekao da ima informaciju da je Vučić smirivao situaciju.

"Čuo sam se sa Šarovićem, i on mi je kazao da je Vučić smirivao situaciju i pozivao na razum", kazao je Bosić.

On naglašava da je Dodik i ranije "plivao" u sličnim situacijama, kada je govorio da će rasturiti BiH.

"Opozicija u Srpskoj, štiteći interese Republike Srpske, moraće se iščupati iz "Dodikovog zagrljaja", kazao je Bosić.

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Bongo

05.08.2021 17:06

Ove tvoje je Dodo preveo žedne preko vode. Mislio dam da su lideri opozicije pametniji evo dokazaše suprotno

ODGOVORITE
Name

Is

05.08.2021 19:22

A zamisli da nisu podrzali Dodika u ovoj situaciji? Razapinjali bi ih 10 narednih godina. Doduse mozemo se klati medju sobom ali kad udari neko sa strane na nas trebamo biti jedinstveni.

Name

Uljupu

06.08.2021 06:26

A šta su trebali da urade, da kažu mi prodržavamo nametanje. Pa ne bi ni 100 glasova na sledećim izborima osvojili. Ovako im se smješi pobjeda. Još samo da neki prestanu da se blamiraju po federalnim medijima i da pokazuju ostrašćenost na svakom koraku i može da dođe do promjena.

Name

Opozicija je u pravu

06.08.2021 10:57

Svi love u mutnom, moraju i oni malo da zagaze u taj mulj ali samo i iskljucivo za najvaznije vitalni nacionalni interes RS.

Name

Pa dobro

05.08.2021 17:31

Vidićemo sledeće poteze opozicije. Uredu. stali su tako zbog čtetnog zanona. A i štetne i dobre zamone donose i sprovde vlasti, tj. SSND, i partneri. Opozicuja samo može da kaže svoj stav. Rekli su stav.oni nemogu kao opzicija nipta više. Neznam zašta su uopšte ipli u Bg. Oni ništa ne rješavaju niti mogu, nisu na vlasti. Jedino ispravna stvar je da ouste Dkduka i njegovu vlast da to sve rješavaju i u BH i u Mešunaridnoj. Z. i ako treba ić u Srbiju neka ide Dodik i ministri. Distanca od vlasti i probkema koje imaju sa jasnum stavom samo je pravi posao olzicije.

ODGOVORITE
Name

Kootrappali

05.08.2021 20:57

Tako je, opozicija treba da pritisne Dodika na odgovornost, a ne da staje uz njega

Name

Idealno

05.08.2021 22:52

Ekstra dobar komentar! Sve rečeno kako treba. Opozicija je trebala osuditi zakon i prebaciti lopticu Dodiku nek pliva sa njom. Zašto opozicija štiti Dodika, kad on ima svoje birače, nek ga oni štite. Zna se ko je započeo ovu kavgu sa Inckom, on nek je i vodi do kraja, ako nije sve namiještaljka i dogovor njih dvojice...

Name

Re Pa dobro

06.08.2021 05:27

Haj procitaj ponovo, al sa razumijevanjem, Inckov zakon i dodikov zakon o kaznjavanju za oznacavanje RS i naroda u RS genocidnim, pa ces vidjet da se i po Inckovom zakonu mogu kaznjavati lica koja RS i narod u RS nazovu genocidnim.

Name

predsjednik

05.08.2021 17:39

Da se ,kojim slučajem,opozicija nije suprotstavila INckovom zakonu,bila bi proglašena izdajicama,što ne bi mogla politički "preživjeti".Međutim,treba biti obazriv u neposrednoj budućnosti kako se ne bi našla u raljama potpirivača nacionalnih tenzija koje bi sadašnjoj vlsti dalo mogućnosti daljeg "vladanja"a onda sve pi starom:kriminal ,korupcija,siromaštvo,odlazak mladih...

ODGOVORITE
Name

Institucije

05.08.2021 19:13

A zašto institucije države ne funkcionišu? Udruženi HDZ i SNSD blokiraju sve što se može blokirati i onda kažu vidite da je država nemoguća....

ODGOVORITE
Name

re Institucije

05.08.2021 21:05

Naivno, krajnje. I onda se čude što se OHR nije povukao i što se međunarodna zajednica opet angažuje nakon što je 15 godina pustila domaće da urade nešto od ove države. Najdraže mi je čuti SNSD-ovce kako pričaju o suverenosti BiH :)))

Name

Direkt

05.08.2021 21:16

Što se mene tiče, radile ili ne radile institucije BiH, meni je svejedno, pošto ionako već preko 10 godina, nisu privukli nijednog stranog ulagača. Ovih 10 i više godina, su izgubljene godine.

Name

Ipe

05.08.2021 19:22

Nek je vas Dodik poveo u Beograd,ni hvala mu niste rekli za to. Dodik sad zove u "kafanu" sa Šmitom,a vi ko fol nećete,pa ćete se sa Šmitom viđati pojedinačno. Vezir Šmit i Hajduk Dodik vol.2

ODGOVORITE
Name

Dejan

05.08.2021 21:29

Dodikova strategija je bila da utiče na Vučića da organizuje sastanak na kom će pozvati sve partije iz RS da učestvuju u vlasti i time pomiluje SNSD od sigurnog gubitka iz bora zbog mnogo razloga, nezadovoljnog naroda itd...a sad mu je ova Inckova odluka došla ko kec na desetku.Strašno , žao mi je naroda koji je izmanipulisan.

ODGOVORITE
Name

Krkan

06.08.2021 01:37

Kao pravimo se naivni . Kad treba elektronsko glasanje , skocimo svi sa stolice - prenos nadleznosti i td. A kad Burle zavuce i pobjedi sa laznim glasovima - onda kuku-lele .

ODGOVORITE
Name

Mirkan

06.08.2021 04:53

Incko je pomogao svom drugu Dodiku ovim potezom toliko da je opozicija bila u pat poziciji i šta god da je uradila napravila bi grešku. Ništa novo,to je samo dokaz da jedni te isti vladaju dvadesetak godina uz pomoć Inzka i njemu sličnih i nema tu napretka ni boljitka dok međunarodni zvaničnici imaju ovakav stav.

ODGOVORITE
Name

Aco

06.08.2021 06:12

Naravno da je profitirao Dodik i SNSD. Još su mu u tom profitiranju pomogli SDS PDP i DNS. A rezultat te podrške Dodiku od strane opozicije, biće njegova pobjeda na sljedećim izborima.

ODGOVORITE
Name

re

06.08.2021 07:56

Predlazem vanredne izbora odmah,dok je situacija taze.

Name

Tito

06.08.2021 15:33

Mislim da nece profitirati ta dvojica krimosa. Nadam se da ce narodi BiH na sljedečim izborima birati inteligentne političare i polotičarke a ne nacionaliste koji hoče kao da nas zaštite od neke opasnosti.

ODGOVORITE