"Косово је Албанија" у родном селу кнеза Лазара

Графити "УЧК", "Косово је Албанија" и "Адем Јашари" исписани су у општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића.

Србија 05.08.2021 | 18:01
"Косово је Албанија" у родном селу кнеза Лазара

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да су графити исписани на месту које води ка спомен-плочи кнезу Лазару, а коју су хулигани ломили већ неколико пута, па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају.

"Јасно је да ово спомен-место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места", наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да је поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска тековина и предуслов за толеранцију и миран суживот.

"Број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију, интензивирао се ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о чему обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу", пише у саопштењу.

Из Канцеларије апелују на све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, да појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

Случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини, ухапсе и адекватно санкционишу.

(РТС)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Илија

05.08.2021 16:41

Никад није било нити ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.08.2021 19:05

Молио бих да ми неко објасни у чему је разлика цртати портрете Младића и то је ОК и нису провокације, а са друге стране шта напишу " они" други провокације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

05.08.2021 20:15

Босанац Србија до Токија хахахахахаха

Name

Ре Босанац

06.08.2021 05:42

Дао ти је лик одговор. Засто постављаш питања на која нема разумног одговора.

Name

Разлика велика

06.08.2021 11:04

Да ти неко на плоци Алије Изетбеговица написе РС итд, цак ни то није адекватно поредјење просто из разлога сто га је теско пронаци ста год би све је било српско хиљаде година...

Name

Фениx

06.08.2021 04:15

Дјеца су од старијих научила да тако размишљају као и у Хрватској ,БиХ .Занимљиво им да се њихово дјело надје у вјестима.Мислим 99% да су то малољетна лица.

ОДГОВОРИТЕ