"Kosovo je Albanija" u rodnom selu kneza Lazara

Grafiti "UČK", "Kosovo je Albanija" i "Adem Jašari" ispisani su u opštini Ranilug, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića.

Srbija 05.08.2021 | 18:01
"Kosovo je Albanija" u rodnom selu kneza Lazara

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da su grafiti ispisani na mestu koje vodi ka spomen-ploči knezu Lazaru, a koju su huligani lomili već nekoliko puta, pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju.

"Jasno je da ovo spomen-mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ističu da je poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska tekovina i preduslov za toleranciju i miran suživot.

"Broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju, intenzivirao se ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o čemu obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu", piše u saopštenju.

Iz Kancelarije apeluju na sve međunarodne organizacije, koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na KiM, da pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.

Slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini, uhapse i adekvatno sankcionišu.

(RTS)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ilija

05.08.2021 16:41

Nikad nije bilo niti će biti.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.08.2021 19:05

Molio bih da mi neko objasni u čemu je razlika crtati portrete Mladića i to je OK i nisu provokacije, a sa druge strane šta napišu " oni" drugi provokacije

ODGOVORITE
Name

Zvornik

05.08.2021 20:15

Bosanac Srbija do Tokija hahahahahaha

Name

Re Bosanac

06.08.2021 05:42

Dao ti je lik odgovor. Zasto postavljaš pitanja na koja nema razumnog odgovora.

Name

Razlika velika

06.08.2021 11:04

Da ti neko na ploci Alije Izetbegovica napise RS itd, cak ni to nije adekvatno poredjenje prosto iz razloga sto ga je tesko pronaci sta god bi sve je bilo srpsko hiljade godina...

Name

Fenix

06.08.2021 04:15

Djeca su od starijih naučila da tako razmišljaju kao i u Hrvatskoj ,BiH .Zanimljivo im da se njihovo djelo nadje u vjestima.Mislim 99% da su to maloljetna lica.

ODGOVORITE