Милиновић игноришући КРЖ „Проинтеру“ дао 600.000 КМ

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) БиХ поново је додијелила „Проинтеру“ посао „тежак“ више од пола милиона КМ, игноришући оцјене Канцеларије за разматрање жалби (КРЖ) да је РАК приликом првобитне додјеле уговора „Проинтеру“  прекршио закон, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.08.2021 | 16:52
Милиновић игноришући КРЖ „Проинтеру“ дао 600.000 КМ

Канцеларија за разматрање жалби (КРЖ) је недавно поништила прву одлуку РАК-а о додјели уговора вриједног 631.468 КМ “Проинтеру“, али је РАК поново прије неколико дана донио исту одлуку.

РАК, на чијем се челу налази бивши генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић, је још крајем прошле године расписао тендер за набавку информационог система за електронско праћење мрежних ресурса и корисника дозвола у телекомуникацијама у надлежним институцијама путем Географског информационог система (ГИС).

На тендер су се јавиле двије групе понуђача и то сарајевски и бањалучки „Проинтер“ те група коју чине „Планет Софт“ Бањалука, Цоминг – цомпутер Енгинеринг“ из Београда и „Сага НФГ“ Бањалука.

РАК одлучује да тендер додијели „Проинтеру“, јер је референца „Планет Софта“ оцијењена „неисправном“. Ради се о референци за сличан посао коју је групи „Планет Софта“ издало предузеће „Путеви Брчко“, а за коју је РАК оцијенио да се односи само на имплементацију ГИС-а, али не и на развој тог система.

Канцеларијау за разматрање жалби прихватила је жалбу „Планет Софта“ и поништила одлуку о избору понуђача, а РАК-у наложила да донесе нову одлуку.

КРЖ је оцијенила да су евидентни пропусти у поступку, да уговорни орган није предузео све неопходне радње како би се разјаснила спорна питања, да није сагледао све елементе да би правилно оцијенио референцу „Планет Софта“.

С друге стране, КРЖ је указао РАК-у да није исправно оцијенио понуду „Проинтера“, те наредио да се поново испита њихова референца, као и статус једног од битних кадрова за професионалну способност, као и чињеницу да њихова понуда није била прописно увезана.

„Након што понови поступак, уговорни орган ће донијети правилну и закониту одлуку, усклађену са садржајем докумената поступка, сходно утврђеним чињеничним околностима, стању ствари и правилима поступка“, наводи се у одлуци КРЖ од 24. јуна.

РАК мјесец дана након тога доноси нову одлуку, и оглушујући се о све инструкције КРЖ, поново одлучује да је побједник конзорциј „Проинтер“.

Понуда „Проинтера“ поново је била беспријекорна, а за „Планет Софт“ су устрајали да не испуњава тражене услове, те да нису доказали да посједује искуство у развоју и имплементацији пословног информационог система.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

реаговање јавности

05.08.2021 15:02

Треба законом укинути приватлук-мафијашлук и све приватне дворске фирме основане за потребе извлачења пара из буџета и државних предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конц влада

05.08.2021 15:49

Сто опозиција није одмах прихватила тзв конц владу ? Треба имати несто мало цврсце па голом задњицом сести на врелу ринглу а овако ...драги народе ето видите ...ми немоземо ово немоземо оно...као бабе нарикаце...па господо засуците рукаве зртвујте мало свој комфор...помозите мало и овом измуценом народу...будите ви опозиција до век веков...

Name

Гаврило

06.08.2021 04:52

Па рудоња је својом политиком унаказио овај народ за наредних педесет год.

Name

Ивана

05.08.2021 15:21

Па зар није блокиран државни ниво?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛОБОДА

05.08.2021 15:21

САМО НЕКА ВУЦИЦ ОБЕЦАВА ДОДИКУ ПОМОЦ ДА БИ ГА САЦУВАО НА ВКАСТИ,А ОВДЕ СЕ ОД СТРАНЕ СНСД И ПОВЕЗАНИХ ЛИЦА БУДЗЕТСКА СРЕДСТВА УСМЈЕРАВАЈУ У ФИРМЕ БЛИСКЕ ДОДИКУ И ЊЕГОВИМ КУМОВИМА И ФАМЕЛИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммммм

05.08.2021 15:50

Ојадио је Мацола (како га зову на РТРС) ту кућу, па ће сада и РАК! Мало ће му Проинтер вратити и Мацоли доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.08.2021 15:50

Ја радим,и као рекло би се,живим нормално.Без луксуза,али ето могу купити што треба нормалном човјеку,не снобу.Али,тврдим одговорно да ћемо ми сви,бар слични мени,сви отићи одавде у наредних 5-6 година.Гледати више не могу лоповлуке,нераднике у фирми који се провлаче јер су нечији,имбециле и лажове најгоре врсте.Нема среће у таквом окружењу,ником ко није као они,а њих је већина.Поштењачина и имбецил имају исто радно мјесто,први кичма и живи од плате,други сједи,петља,лаже и само вреба прилике за преваре и додатну зараду.Нико нормалан то не може више гледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

05.08.2021 21:22

Мацола зато и јест директор Да не ради што му нареде и за себе откине комад ко да би догуро до РАК. Мацола се разумије у свој посо ко Мара у криви к.... тако је РТРС завио у црно.

Name

свједок сарадник

05.08.2021 19:50

Браца по матери гдје им ниста није свето..То су двије удрузене мафијаске куце које су згрнуле милионе у договорима око наводних послова са наводним залбама..Заједно раде а ко фол се ратује. Узивају у богатству и Ведран и Игор...тески милионе за измисљење послове..Додик цува обојицу јер су пераци ...Ниција до зоре није сјала...Свице 2022!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.08.2021 20:24

Зqто је и отисло 90 посто младих јер ниста не функционира нормално.