Milinović ignorišući KRŽ „Prointeru“ dao 600.000 KM

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH ponovo je dodijelila „Prointeru“ posao „težak“ više od pola miliona KM, ignorišući ocjene Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) da je RAK prilikom prvobitne dodjele ugovora „Prointeru“  prekršio zakon, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 05.08.2021 | 16:52
Milinović ignorišući KRŽ „Prointeru“ dao 600.000 KM

Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) je nedavno poništila prvu odluku RAK-a o dodjeli ugovora vrijednog 631.468 KM “Prointeru“, ali je RAK ponovo prije nekoliko dana donio istu odluku.

RAK, na čijem se čelu nalazi bivši generalni direktor RTRS-a Draško Milinović, je još krajem prošle godine raspisao tender za nabavku informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem Geografskog informacionog sistema (GIS).

Na tender su se javile dvije grupe ponuđača i to sarajevski i banjalučki „Prointer“ te grupa koju čine „Planet Soft“ Banjaluka, Coming – computer Enginering“ iz Beograda i „Saga NFG“ Banjaluka.

RAK odlučuje da tender dodijeli „Prointeru“, jer je referenca „Planet Softa“ ocijenjena „neispravnom“. Radi se o referenci za sličan posao koju je grupi „Planet Softa“ izdalo preduzeće „Putevi Brčko“, a za koju je RAK ocijenio da se odnosi samo na implementaciju GIS-a, ali ne i na razvoj tog sistema.

Kancelarijau za razmatranje žalbi prihvatila je žalbu „Planet Softa“ i poništila odluku o izboru ponuđača, a RAK-u naložila da donese novu odluku.

KRŽ je ocijenila da su evidentni propusti u postupku, da ugovorni organ nije preduzeo sve neophodne radnje kako bi se razjasnila sporna pitanja, da nije sagledao sve elemente da bi pravilno ocijenio referencu „Planet Softa“.

S druge strane, KRŽ je ukazao RAK-u da nije ispravno ocijenio ponudu „Prointera“, te naredio da se ponovo ispita njihova referenca, kao i status jednog od bitnih kadrova za profesionalnu sposobnost, kao i činjenicu da njihova ponuda nije bila propisno uvezana.

„Nakon što ponovi postupak, ugovorni organ će donijeti pravilnu i zakonitu odluku, usklađenu sa sadržajem dokumenata postupka, shodno utvrđenim činjeničnim okolnostima, stanju stvari i pravilima postupka“, navodi se u odluci KRŽ od 24. juna.

RAK mjesec dana nakon toga donosi novu odluku, i oglušujući se o sve instrukcije KRŽ, ponovo odlučuje da je pobjednik konzorcij „Prointer“.

Ponuda „Prointera“ ponovo je bila besprijekorna, a za „Planet Soft“ su ustrajali da ne ispunjava tražene uslove, te da nisu dokazali da posjeduje iskustvo u razvoju i implementaciji poslovnog informacionog sistema.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

reagovanje javnosti

05.08.2021 15:02

Treba zakonom ukinuti privatluk-mafijašluk i sve privatne dvorske firme osnovane za potrebe izvlačenja para iz budžeta i državnih preduzeća.

ODGOVORITE
Name

Konc vlada

05.08.2021 15:49

Sto opozicija nije odmah prihvatila tzv konc vladu ? Treba imati nesto malo cvrsce pa golom zadnjicom sesti na vrelu ringlu a ovako ...dragi narode eto vidite ...mi nemozemo ovo nemozemo ono...kao babe narikace...pa gospodo zasucite rukave zrtvujte malo svoj komfor...pomozite malo i ovom izmucenom narodu...budite vi opozicija do vek vekov...

Name

Gavrilo

06.08.2021 04:52

Pa rudonja je svojom politikom unakazio ovaj narod za narednih pedeset god.

Name

Ivana

05.08.2021 15:21

Pa zar nije blokiran državni nivo?!

ODGOVORITE
Name

SLOBODA

05.08.2021 15:21

SAMO NEKA VUCIC OBECAVA DODIKU POMOC DA BI GA SACUVAO NA VKASTI,A OVDE SE OD STRANE SNSD I POVEZANIH LICA BUDZETSKA SREDSTVA USMJERAVAJU U FIRME BLISKE DODIKU I NJEGOVIM KUMOVIMA I FAMELIJI.

ODGOVORITE
Name

Hmmmmm

05.08.2021 15:50

Ojadio je Macola (kako ga zovu na RTRS) tu kuću, pa će sada i RAK! Malo će mu Prointer vratiti i Macoli dosta!

ODGOVORITE
Name

Goran

05.08.2021 15:50

Ja radim,i kao reklo bi se,živim normalno.Bez luksuza,ali eto mogu kupiti što treba normalnom čovjeku,ne snobu.Ali,tvrdim odgovorno da ćemo mi svi,bar slični meni,svi otići odavde u narednih 5-6 godina.Gledati više ne mogu lopovluke,neradnike u firmi koji se provlače jer su nečiji,imbecile i lažove najgore vrste.Nema sreće u takvom okruženju,nikom ko nije kao oni,a njih je većina.Poštenjačina i imbecil imaju isto radno mjesto,prvi kičma i živi od plate,drugi sjedi,petlja,laže i samo vreba prilike za prevare i dodatnu zaradu.Niko normalan to ne može više gledati.

ODGOVORITE
Name

RTRS

05.08.2021 21:22

Macola zato i jest direktor Da ne radi što mu narede i za sebe otkine komad ko da bi doguro do RAK. Macola se razumije u svoj poso ko Mara u krivi k.... tako je RTRS zavio u crno.

Name

svjedok saradnik

05.08.2021 19:50

Braca po materi gdje im nista nije sveto..To su dvije udruzene mafijaske kuce koje su zgrnule milione u dogovorima oko navodnih poslova sa navodnim zalbama..Zajedno rade a ko fol se ratuje. Uzivaju u bogatstvu i Vedran i Igor...teski milione za izmisljenje poslove..Dodik cuva obojicu jer su peraci ...Nicija do zore nije sjala...Svice 2022!!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

05.08.2021 20:24

Zqto je i otislo 90 posto mladih jer nista ne funkcionira normalno.