Гајити културу сјећања да се грешке не понове

"У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сјећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада", рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Република Српска 05.08.2021 | 13:22
Гајити културу сјећања да се грешке не понове

Служењем парастоса у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције „Олуја“.

Хрватска војска је 4 августа 1995.године на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију Олуја, у којој је убијено или нестало око 2 000 Себа, а протјерано више о 220 000. Како је све то изгледало прије 26 година, зна Крсто Жарковић, бивши командант специјалне бригаде МУП-а тадашње Републике Српске Крајине.

 „Изгледало је ужасно неиздрживо остали смо сами без помоћи оружаних снага било које државе односно србије или републике српске која је по ратним плановима била обећана, издржали смо добар темпо, пружили смо отпор на банији и кордуну након тога народ се повукао десило се шта се десило страшне жртве данас смо расути по цијелом свијету и боримо се за властити опстанак исто као што смо били 95 сами“, каже Крсто Жарковић, бивши командант специјалне бригаде МУП-а тадашње Републике Српске Крајине.

Помен је организовао Документационо-инфромациони центар "Веритас". 

Предсједник "Веритаса" каже да сваке излазе са новим подацима погинулих и несталих јер нису све жртве рата још увијек пописане. 

 „На списку Веритасовом са јучерашњим даном било је 1877 погинулих и несталих, међу њима је 65% цивила, 29% жена, то су проценти који су већи него у било којем рату на било којој страни која је била захваћена ратом, још тражимо 692 али имамо и 336 посмртних остатака који су ексхумирани који још нису идентификовани“, каже Саво Штрбац, предсједник Удружења "Веритас".

Парастосу је присуствовао и министар у Влади некадашње Републике Српске Крајине Слободан Перић који је рекао да је злочиначком акцијом Олуја 1995. године војнички завршено етничко чишћење над Србима у Хрватској, а које је почело 1941.године. 

 „Нема Срба из Хрватске и Крајине да негдје живе као колектив нигдје нисмо у већини и гдје су се вратили Хрватска је то за 20 година откупила и населила хрватима чак и села гдје је било већински Срби са је хрватско, тренутно тамо нема ниједног мјеста гдје би ми билли у већини и некакав политички фактор“, каже Слободан Перић, министар у Влади некадашње Републике Српске.

Представници Документационо-информационог центра "Веритас" положили су цвијеће на споменик страдалим Крајишницима на Динари, а у оквиру обиљежавања страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције Олуја. Осим у Бањалуци, парастос за убијене у Олуји служен је и у београдској цркви Светог Марка у организацији Удружења породица несталих и погинулих „Суза“. Сјећања протјераних српских породица из Хрватске нису изблиједила ни послије 26 година.

„Људима су и даље памћења свјежа, породице које су имале ту срећу да сахране своје погинуле и нестале имају неки мир знају гдје им је гробно мјесто најтеже је породицама које још увијек трагају за својим чланом породице. Према нашој евиденцији око 700 лица се још води као нестало у акцији Олуја. Овим путем апелујемо на све институције да нам помогну јер ми као породице смо немоћни саме у овом процесу који је веома успорен“, каже Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих „Суза“
Парастос убијеним Србима, у присуству породица, одржало је свјештенство цркве Светог Марка у Београду. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ето народе

05.08.2021 12:09

Фино су вас раздијелили. Некима јос није доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИП

05.08.2021 12:55

Већ 25 година добро живи од културе сећања.

Name

А

05.08.2021 13:24

Грешка се још може само поновити са Р Српском. Што се тиче Хрватске и Космета ту је све очишћено од Срба.

ОДГОВОРИТЕ