Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne ponove

"U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sjećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada", rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

Republika Srpska 05.08.2021 | 13:22
Gajiti kulturu sjećanja da se greške ne ponove

Služenjem parastosa u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

Hrvatska vojska je 4 avgusta 1995.godine na području tadašnje Republike Srpske Кrajine počela operaciju Oluja, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2 000 Seba, a protjerano više o 220 000. Кako je sve to izgledalo prije 26 godina, zna Кrsto Žarković, bivši komandant specijalne brigade MUP-a tadašnje Republike Srpske Кrajine.

 „Izgledalo je užasno neizdrživo ostali smo sami bez pomoći oružanih snaga bilo koje države odnosno srbije ili republike srpske koja je po ratnim planovima bila obećana, izdržali smo dobar tempo, pružili smo otpor na baniji i kordunu nakon toga narod se povukao desilo se šta se desilo strašne žrtve danas smo rasuti po cijelom svijetu i borimo se za vlastiti opstanak isto kao što smo bili 95 sami“, kaže Кrsto Žarković, bivši komandant specijalne brigade MUP-a tadašnje Republike Srpske Кrajine.

Pomen je organizovao Dokumentaciono-infromacioni centar "Veritas". 

Predsjednik "Veritasa" kaže da svake izlaze sa novim podacima poginulih i nestalih jer nisu sve žrtve rata još uvijek popisane. 

 „Na spisku Veritasovom sa jučerašnjim danom bilo je 1877 poginulih i nestalih, među njima je 65% civila, 29% žena, to su procenti koji su veći nego u bilo kojem ratu na bilo kojoj strani koja je bila zahvaćena ratom, još tražimo 692 ali imamo i 336 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani koji još nisu identifikovani“, kaže Savo Štrbac, predsjednik Udruženja "Veritas".

Parastosu je prisustvovao i ministar u Vladi nekadašnje Republike Srpske Кrajine Slobodan Perić koji je rekao da je zločinačkom akcijom Oluja 1995. godine vojnički završeno etničko čišćenje nad Srbima u Hrvatskoj, a koje je počelo 1941.godine. 

 „Nema Srba iz Hrvatske i Кrajine da negdje žive kao kolektiv nigdje nismo u većini i gdje su se vratili Hrvatska je to za 20 godina otkupila i naselila hrvatima čak i sela gdje je bilo većinski Srbi sa je hrvatsko, trenutno tamo nema nijednog mjesta gdje bi mi billi u većini i nekakav politički faktor“, kaže Slobodan Perić, ministar u Vladi nekadašnje Republike Srpske.

Predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" položili su cvijeće na spomenik stradalim Кrajišnicima na Dinari, a u okviru obilježavanja stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije Oluja. Osim u Banjaluci, parastos za ubijene u Oluji služen je i u beogradskoj crkvi Svetog Marka u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“. Sjećanja protjeranih srpskih porodica iz Hrvatske nisu izblijedila ni poslije 26 godina.

„Ljudima su i dalje pamćenja svježa, porodice koje su imale tu sreću da sahrane svoje poginule i nestale imaju neki mir znaju gdje im je grobno mjesto najteže je porodicama koje još uvijek tragaju za svojim članom porodice. Prema našoj evidenciji oko 700 lica se još vodi kao nestalo u akciji Oluja. Ovim putem apelujemo na sve institucije da nam pomognu jer mi kao porodice smo nemoćni same u ovom procesu koji je veoma usporen“, kaže Dragana Đukić, predsjednica Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“
Parastos ubijenim Srbima, u prisustvu porodica, održalo je svještenstvo crkve Svetog Marka u Beogradu. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Eto narode

05.08.2021 12:09

Fino su vas razdijelili. Nekima jos nije dosta

ODGOVORITE
Name

TIP

05.08.2021 12:55

Već 25 godina dobro živi od kulture sećanja.

Name

А

05.08.2021 13:24

Грешка се још може само поновити са Р Српском. Што се тиче Хрватске и Космета ту је све очишћено од Срба.

ODGOVORITE