Португалски генерал: "Олуја" - геноцид гурнут под тепих

Некажњивост злочина почињених током и након хрватске оружане акције "Олуја" допринијела је дискредитовању међународног кривичног права, оцијенио је Карлос Бранко, португалски генерал мајор у ауторском тексту за угледни лисабонски дневник Даирио де Нотисијас.

Регион 03.08.2021 | 22:42
Португалски генерал: "Олуја" - геноцид гурнут под тепих

- Нико не може рећи да није знао шта се дешава. Догађаје је пратио и надзирао врх војних посматрача УН и војних посматрача Европске заједнице. Иако су информације и извјештаји стизали до највиших нивоа мало тога је било учињено како би се обуздао импулс хрватске владе - указује Карлос Бранко, који се од 1994. до 1996. године налазио на стратешки важном положају замјеника шефа мисије војних посматрача УН за Хрватску и БиХ.

Он тврди да су међународни напори да се заустави кршење људских права били страховито стидљиви и закључује да не само да су свјетски политички лидери били "саучесници у убиству због ћутања и одсуства изјава", већ су неки изузетно утицајни политички актери из међународне заједнице прећутно подржавали поступке хрватске државе.

- Упркос доказима који су били ван сваке сумње, починиоци ових злочина, између осталих и генерали Готовина и Маркач, једногласно су првостепено осуђени, редом на 24 односно 18 година затвора. Упркос чињеници да су двије пресуде засноване на истим чињеницама и на истом закону, постојала је необична индивидуалност у закључивању и одлучивању судија различитих инстанци који су током судског поступка долазили до дијаметрално супротних закључака о кључним питањима суђења и то онда када су чињенице потврђене у првостепеним пресудама. Тако су генерали Готовина и Маркач у другостепеном поступку били ослобођени - подсјећа португалски генерал.

Он подсјећа да су акцијом "Олуја" хрватске војске против српских снага у Крајини која је започела 4. августа 1995. године, покренути одлазак 250 хиљада Срба из Хрватске и ликвидација око 2.500 беспомоћних цивила српске националности.

- Убијали су оне који нису успјели или нису могли да побјегну због поодмаклих година, пљачкали су, спаљивали куће, уништавали усјеве и све то уз подршку са највиших нивоа хрватске државе. Живот у Крајини постао је пакао за оне који нису могли да побјегну. Гробље на отвореном. Све то се догађало испред очију пасивне међународне заједнице - свједочи Карлос Бранко.

Учешће хрватске полиције и војске у овим активностима значило је да акција не само да је била допуштена већ је била и организована с циљем да се демолирају напуштене српске куће и онемогући повратак Срба у Хрватску, односно да се, како то каже португалски генерал, "систематски елиминише цијела етничка група".

Брутално етничко чишћење у Хрватској 1995. године упућују на поновно разматрање хипотезе о геноциду с обзиром на неселективна погубљења по кратком поступку и доказе о убиствима великих размјера над беспомоћним цивилима, поручује генерал Бранко.

Међународни кривични суд ипак није разматрао геноцид над Србима из Хрватске, али се сложио да су у акцији "Олуја" почињени злочини и потврдио је наводе о етничком чишћењу.

Међутим, као да се ништа није догодило, многи команданти јединица одговорни за звјерства и почињене злочине наставили су своју војну и политичку каријеру у Хрватској и након рата и заузимали високе положаје у држави као министри, посланици, градоначелници.

Португалски генерал сматра да је вето Савјета Европе у мају 1996. године, који је одложио чланство Хрватске у тој организацији за шест мјесеци, био "ништа друго до фарса коју чине они са грижом савјести, упркос својој помирљивој реторици о људским правима" и оцјењује да је неприхватљиво управљати међународном политиком са два критеријума: снисходљивост за пријатеље, а закон за остале.

Злочин почињени током и након "Олује" подсјећају на догађаје из Другог свјетског рата у којима је српски живаљ у Хрватској, који је прије рата чинио око 61 одсто становништва, десеткован од стране нациста такозване Независне Државе Хрватске, каже португалски генерал и закључује:

- Туђман је успио да учини оно што фашистичка усташка држава НДХ није успјела током Другог свјетског рата: да трајно протјера српско становништво из Крајине. Ово брутално етничко чишћење упућује нас да поновно разматримо хипотезе о геноциду, с обзиром на неселективна погубљења по кратком поступку и доказе о убиствима великих размјера над беспомоћним цивилима.

(Тањуг)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Олуја

03.08.2021 21:08

Само мало, а срби су оставили хрвате да зиве у самопрогласеној сао крајини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2021 23:15

Е то нико неце реци. Лицемјерство подвале политика свих страна у сукобима увек је други крив. Наравно да су злочини почињени у Олуји. Наравно да су Хрвати протјерани из САО Крајне и да су над њима направљени злочини. А нико се не бави узроцима ко је то довео до тога наравно сви це мо оптузизи друге. Милосевицева замисао је уништила Србе стварајући појединце као Бабица,Станисица,Карадзица,Младица.итд и они су привидно остваривали тај циљ освајања,убијања,прогона,логора.итд. Луд цовјек је знао да после консолидација зртве долази до отпора и одбране. Е тад се ми сјетимо да се злочин десава нама да смо зртве да нас прогоне. А нисмо ниста уцинили да не направимо таква зла другима.

Name

НР

04.08.2021 00:38

Сад ти паметујеш. А био си посматрач. Шта си подузео напиши.

Name

Лео

04.08.2021 00:45

Е Олујо...наравно да су оставили ко је хтио да остане...а несто бас пуно их није ни било у САО Крајини

Name

Ре Олуја

04.08.2021 04:55

Када човјека заслијепи мржња а он се суздржава ка сто ти радиш и казес оставити а твоја ријеч оставити знаци да ли је остао неко да живи а уствари овдје је ријеч о стравичним убиствима а тек онда о прогону и етничком чишћењу .

Name

Игор

04.08.2021 06:01

А сад сви лагано према Макарској ...

Name

Печурка

04.08.2021 06:22

Срби се пише са великим почетним словом! Да ли су оставили Хрвате?! А да ли би требало, пошто су Хрвати поклали више од пола Лике и Кордуна у време НДХ? Зло је то семе

Name

ре ре

05.08.2021 15:05

Ретарду Срби су у Хрватској били конститутивни народ до доласка ХДЗ када су избачени из устава.Срби су били антифашистички дио Хрватске.

Name

Ја

03.08.2021 21:17

Хвалим те Боже да неко па макар једном каже истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина увијек побједјује

03.08.2021 21:49

Излази на видјело, поодавно.... Зута куца, база на Косову, ста се све ради.....

Name

РЕ@Истина увијек побједјује

04.08.2021 06:56

Слажем се , као и за Сребреницу

Name

Ре 8. 56.

04.08.2021 10:40

Слазем се потпуно . Зато је и донесен закон зато сто ПОЛАКО ИСПЛИВАВА ИСТИНА на видјело и о тим догадјајима .

Name

Ноле

03.08.2021 21:26

Све контам да га неце Инцко ухапсити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми

03.08.2021 22:06

Послије толико година некоме прорадила савјест. Кад год проðем Петровачком цестом сјетим се дјечице која нестадоше са лица земље под авионским бомбама у избјегличкој колони. Истина је једна. Боже правде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

03.08.2021 23:44

Цуј карлос бранко ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

04.08.2021 03:48

То су само кукања,али нема офанзивних активности да медјународна заједница обнови судјење појединаца за ратне злоцхине који су поцхињени за ратна звијерства у крајини,а и како би било кад их је та иста медјународна заједница у тим активностима свесрдно помагала..ниста нема од плацха појединаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

04.08.2021 05:17

Засто данас сутимо протјерају нас побију уз то нам натоваре геноцид политицари ста радите .Зар немамо приатеља у овом накарадном свијету .Постоји ли иједан народ у свијету да му се десавају овакве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно

04.08.2021 05:44

И ти си тад ћутао генерале...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2021 07:31

Нису досад имали довољно пара да га купе...

Name

Рифет

04.08.2021 05:49

Океј, немојте процјењивати паусално, него дигните оптужнице и у Хаг, па ако Хаг казе да је геноцид, признајем исте секунде. Немојте испирати уста зртвама и њиховим белајима - суд је мјесто гдје се утврдјују цињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМУНИСТА

04.08.2021 06:28

Хаг је инструмент у рукама свјетских сила. Хаски суд је створен као такав да оправда империјалистицке поступке, који се вец 100 год. воде против срба.

Name

Александар

04.08.2021 06:52

Који суд? Хашки трибунал? Дајте молим Вас, па тај суд је само инструмент за извршавање налога Америке и Њемачке! То је једна криминална, исполитизована и корумпирана институција најгоре врсте у новијој историји! Како је могуће и по којим нормама међународно права, да човјек (Готовина) који је у првостепеном поступку правоснажно осуђен на 24 године, у другостепеном буде ослобођен свих оптужби??! То је непревазиђен скандал и доказ да је Хашки трибунал нема никакве везе са правом и правдом! И ево на крају да Вас питам, да ли је испунио улогу која му је првобитно била намјењена, да ли је помирио народе на простору бивше YУ??! Не, само је направио још већи раздор међу народима, што им је у бити и био стварни циљ!

Name

нико из масе

04.08.2021 07:35

Ајде ти Рифете објасни зашто је Сребреница геноцид а олуја није. Позивање на Хаг и пресуде није довољно. Је ли анте павелић није злочинац?Је ли ндх није била злочиначка држава која је систематски затирала Србе?Је ли хрвати и њихово цвијеће припадници усташког покрета нису у Дракулићу,Пребиловцима,Шарговцу...побили децу,жене,старце? Је ли можда нису живу српску нејач бацали у ливањске јаме и бездане? Да ли зато што нису суђени из политички разлога немци су амнестирани од масовни стрељања у Крагујевцу,Јајинцима ,Нишу...?Можда ја знам одговор.Жртве су били Срби.Православни Срби.Егзекутори и злочинци слуге ватикана.нијемци,хрвати и њихово цвијеће.То ти је сва мудрост брате Рифате.

Name

бурке

04.08.2021 06:39

Предсједник ХДЗ-а Човић ,иначе велики јаран Милетов ,данас ће у Книну,на прослави дана олује,жестоко напасти хрватски врх што слави ту акцију и стаће у заштиту протјераних срба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змијање

04.08.2021 07:11

Мој Генерале гдје си до сада био али ипак ти Хвала ,,,,Рифете мој коментар ти је дно , дна,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Готовина

04.08.2021 07:25

Нашли сте све неке "јаке"личности,које нит где биле,нит шта видиле,нит шта знају.Бриљантна акција ослобађања окупиране хрватске територије..не ко оне "врс"иза које су остајали само побијени и поклати.А наравно да су сви знали,јер да нису је одобрили неби била ни изведена..фино је Холбрук ишо да их упозори,и да се мирно реинтегришу,као Подунавље а Мартић глумио "српску војничину"..после бежо ко зец..ови нису могли тако брзо танкат камионе,колко "јуначка српска војска"је могла брзо бежат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.08.2021 08:31

Та територија није могла бити окупирана јер су ту Срби зивјели вијековима. То је њихова земља! Они су бранили своја вјекивна игњиста од устаске каме, која их је готво затрла 1941.г. Зато вам се тресу Петриња, Сисак и Глина. Бог опомиње кољаце да је превисе српске крви ту проливено. Зликовци не примјецују вец се цуде сто се земља отвара и гута објекте. Само се ви поносите етницким цисцењем. Све долази на наплату!

Name

Цовјек био

04.08.2021 08:51

И на лицу мјеста.

Name

Амфилохије

04.08.2021 08:32

А знас ли ти "струцњаку" ста је било распадом Југославије и ко је имао болесне идеје о "Српском свету" а има га и данас јавно. Засто не писес и истразујес историју Португала. Која није нимало лијепа.

ОДГОВОРИТЕ