Portugalski general: "Oluja" - genocid gurnut pod tepih

Nekažnjivost zločina počinjenih tokom i nakon hrvatske oružane akcije "Oluja" doprinijela je diskreditovanju međunarodnog krivičnog prava, ocijenio je Karlos Branko, portugalski general major u autorskom tekstu za ugledni lisabonski dnevnik Dairio de Notisijas.

Region 03.08.2021 | 22:42
Portugalski general: "Oluja" - genocid gurnut pod tepih

- Niko ne može reći da nije znao šta se dešava. Događaje je pratio i nadzirao vrh vojnih posmatrača UN i vojnih posmatrača Evropske zajednice. Iako su informacije i izvještaji stizali do najviših nivoa malo toga je bilo učinjeno kako bi se obuzdao impuls hrvatske vlade - ukazuje Karlos Branko, koji se od 1994. do 1996. godine nalazio na strateški važnom položaju zamjenika šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH.

On tvrdi da su međunarodni napori da se zaustavi kršenje ljudskih prava bili strahovito stidljivi i zaključuje da ne samo da su svjetski politički lideri bili "saučesnici u ubistvu zbog ćutanja i odsustva izjava", već su neki izuzetno uticajni politički akteri iz međunarodne zajednice prećutno podržavali postupke hrvatske države.

- Uprkos dokazima koji su bili van svake sumnje, počinioci ovih zločina, između ostalih i generali Gotovina i Markač, jednoglasno su prvostepeno osuđeni, redom na 24 odnosno 18 godina zatvora. Uprkos činjenici da su dvije presude zasnovane na istim činjenicama i na istom zakonu, postojala je neobična individualnost u zaključivanju i odlučivanju sudija različitih instanci koji su tokom sudskog postupka dolazili do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima suđenja i to onda kada su činjenice potvrđene u prvostepenim presudama. Tako su generali Gotovina i Markač u drugostepenom postupku bili oslobođeni - podsjeća portugalski general.

On podsjeća da su akcijom "Oluja" hrvatske vojske protiv srpskih snaga u Krajini koja je započela 4. avgusta 1995. godine, pokrenuti odlazak 250 hiljada Srba iz Hrvatske i likvidacija oko 2.500 bespomoćnih civila srpske nacionalnosti.

- Ubijali su one koji nisu uspjeli ili nisu mogli da pobjegnu zbog poodmaklih godina, pljačkali su, spaljivali kuće, uništavali usjeve i sve to uz podršku sa najviših nivoa hrvatske države. Život u Krajini postao je pakao za one koji nisu mogli da pobjegnu. Groblje na otvorenom. Sve to se događalo ispred očiju pasivne međunarodne zajednice - svjedoči Karlos Branko.

Učešće hrvatske policije i vojske u ovim aktivnostima značilo je da akcija ne samo da je bila dopuštena već je bila i organizovana s ciljem da se demoliraju napuštene srpske kuće i onemogući povratak Srba u Hrvatsku, odnosno da se, kako to kaže portugalski general, "sistematski eliminiše cijela etnička grupa".

Brutalno etničko čišćenje u Hrvatskoj 1995. godine upućuju na ponovno razmatranje hipoteze o genocidu s obzirom na neselektivna pogubljenja po kratkom postupku i dokaze o ubistvima velikih razmjera nad bespomoćnim civilima, poručuje general Branko.

Međunarodni krivični sud ipak nije razmatrao genocid nad Srbima iz Hrvatske, ali se složio da su u akciji "Oluja" počinjeni zločini i potvrdio je navode o etničkom čišćenju.

Međutim, kao da se ništa nije dogodilo, mnogi komandanti jedinica odgovorni za zvjerstva i počinjene zločine nastavili su svoju vojnu i političku karijeru u Hrvatskoj i nakon rata i zauzimali visoke položaje u državi kao ministri, poslanici, gradonačelnici.

Portugalski general smatra da je veto Savjeta Evrope u maju 1996. godine, koji je odložio članstvo Hrvatske u toj organizaciji za šest mjeseci, bio "ništa drugo do farsa koju čine oni sa grižom savjesti, uprkos svojoj pomirljivoj retorici o ljudskim pravima" i ocjenjuje da je neprihvatljivo upravljati međunarodnom politikom sa dva kriterijuma: snishodljivost za prijatelje, a zakon za ostale.

Zločin počinjeni tokom i nakon "Oluje" podsjećaju na događaje iz Drugog svjetskog rata u kojima je srpski živalj u Hrvatskoj, koji je prije rata činio oko 61 odsto stanovništva, desetkovan od strane nacista takozvane Nezavisne Države Hrvatske, kaže portugalski general i zaključuje:

- Tuđman je uspio da učini ono što fašistička ustaška država NDH nije uspjela tokom Drugog svjetskog rata: da trajno protjera srpsko stanovništvo iz Krajine. Ovo brutalno etničko čišćenje upućuje nas da ponovno razmatrimo hipoteze o genocidu, s obzirom na neselektivna pogubljenja po kratkom postupku i dokaze o ubistvima velikih razmjera nad bespomoćnim civilima.

(Tanjug)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Oluja

03.08.2021 21:08

Samo malo, a srbi su ostavili hrvate da zive u samoproglasenoj sao krajini?

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2021 23:15

E to niko nece reci. Licemjerstvo podvale politika svih strana u sukobima uvek je drugi kriv. Naravno da su zločini počinjeni u Oluji. Naravno da su Hrvati protjerani iz SAO Krajne i da su nad njima napravljeni zločini. A niko se ne bavi uzrocima ko je to doveo do toga naravno svi ce mo optuzizi druge. Miloseviceva zamisao je uništila Srbe stvarajući pojedince kao Babica,Stanisica,Karadzica,Mladica.itd i oni su prividno ostvarivali taj cilj osvajanja,ubijanja,progona,logora.itd. Lud covjek je znao da posle konsolidacija zrtve dolazi do otpora i odbrane. E tad se mi sjetimo da se zločin desava nama da smo zrtve da nas progone. A nismo nista ucinili da ne napravimo takva zla drugima.

Name

NR

04.08.2021 00:38

Sad ti pametuješ. A bio si posmatrač. Šta si poduzeo napiši.

Name

Leo

04.08.2021 00:45

E Olujo...naravno da su ostavili ko je htio da ostane...a nesto bas puno ih nije ni bilo u SAO Krajini

Name

Re Oluja

04.08.2021 04:55

Kada čovjeka zaslijepi mržnja a on se suzdržava ka sto ti radiš i kazes ostaviti a tvoja riječ ostaviti znaci da li je ostao neko da živi a ustvari ovdje je riječ o stravičnim ubistvima a tek onda o progonu i etničkom čišćenju .

Name

Igor

04.08.2021 06:01

A sad svi lagano prema Makarskoj ...

Name

Pečurka

04.08.2021 06:22

Srbi se piše sa velikim početnim slovom! Da li su ostavili Hrvate?! A da li bi trebalo, pošto su Hrvati poklali više od pola Like i Korduna u vreme NDH? Zlo je to seme

Name

re re

05.08.2021 15:05

Retardu Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod do dolaska HDZ kada su izbačeni iz ustava.Srbi su bili antifašistički dio Hrvatske.

Name

Ja

03.08.2021 21:17

Hvalim te Bože da neko pa makar jednom kaže istinu.

ODGOVORITE
Name

Istina uvijek pobjedjuje

03.08.2021 21:49

Izlazi na vidjelo, poodavno.... Zuta kuca, baza na Kosovu, sta se sve radi.....

Name

RE@Istina uvijek pobjedjuje

04.08.2021 06:56

Slažem se , kao i za Srebrenicu

Name

Re 8. 56.

04.08.2021 10:40

Slazem se potpuno . Zato je i donesen zakon zato sto POLAKO ISPLIVAVA ISTINA na vidjelo i o tim dogadjajima .

Name

Nole

03.08.2021 21:26

Sve kontam da ga nece Incko uhapsiti...

ODGOVORITE
Name

mi

03.08.2021 22:06

Poslije toliko godina nekome proradila savjest. Kad god proðem Petrovačkom cestom sjetim se dječice koja nestadoše sa lica zemlje pod avionskim bombama u izbjegličkoj koloni. Istina je jedna. Bože pravde!

ODGOVORITE
Name

Lejkers

03.08.2021 23:44

Cuj karlos branko ha ha

ODGOVORITE
Name

Kris

04.08.2021 03:48

To su samo kukanja,ali nema ofanzivnih aktivnosti da medjunarodna zajednica obnovi sudjenje pojedinaca za ratne zlochine koji su pochinjeni za ratna zvijerstva u krajini,a i kako bi bilo kad ih je ta ista medjunarodna zajednica u tim aktivnostima svesrdno pomagala..nista nema od placha pojedinaca

ODGOVORITE
Name

Laki

04.08.2021 05:17

Zasto danas sutimo protjeraju nas pobiju uz to nam natovare genocid politicari sta radite .Zar nemamo priatelja u ovom nakaradnom svijetu .Postoji li ijedan narod u svijetu da mu se desavaju ovakve stvari.

ODGOVORITE
Name

Kasno

04.08.2021 05:44

I ti si tad ćutao generale...

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2021 07:31

Nisu dosad imali dovoljno para da ga kupe...

Name

Rifet

04.08.2021 05:49

Okej, nemojte procjenjivati pausalno, nego dignite optužnice i u Hag, pa ako Hag kaze da je genocid, priznajem iste sekunde. Nemojte ispirati usta zrtvama i njihovim belajima - sud je mjesto gdje se utvrdjuju cinjenice.

ODGOVORITE
Name

KOMUNISTA

04.08.2021 06:28

Hag je instrument u rukama svjetskih sila. Haski sud je stvoren kao takav da opravda imperijalisticke postupke, koji se vec 100 god. vode protiv srba.

Name

Aleksandar

04.08.2021 06:52

Koji sud? Haški tribunal? Dajte molim Vas, pa taj sud je samo instrument za izvršavanje naloga Amerike i Njemačke! To je jedna kriminalna, ispolitizovana i korumpirana institucija najgore vrste u novijoj istoriji! Kako je moguće i po kojim normama međunarodno prava, da čovjek (Gotovina) koji je u prvostepenom postupku pravosnažno osuđen na 24 godine, u drugostepenom bude oslobođen svih optužbi??! To je neprevaziđen skandal i dokaz da je Haški tribunal nema nikakve veze sa pravom i pravdom! I evo na kraju da Vas pitam, da li je ispunio ulogu koja mu je prvobitno bila namjenjena, da li je pomirio narode na prostoru bivše YU??! Ne, samo je napravio još veći razdor među narodima, što im je u biti i bio stvarni cilj!

Name

нико из масе

04.08.2021 07:35

Ајде ти Рифете објасни зашто је Сребреница геноцид а олуја није. Позивање на Хаг и пресуде није довољно. Је ли анте павелић није злочинац?Је ли ндх није била злочиначка држава која је систематски затирала Србе?Је ли хрвати и њихово цвијеће припадници усташког покрета нису у Дракулићу,Пребиловцима,Шарговцу...побили децу,жене,старце? Је ли можда нису живу српску нејач бацали у ливањске јаме и бездане? Да ли зато што нису суђени из политички разлога немци су амнестирани од масовни стрељања у Крагујевцу,Јајинцима ,Нишу...?Можда ја знам одговор.Жртве су били Срби.Православни Срби.Егзекутори и злочинци слуге ватикана.нијемци,хрвати и њихово цвијеће.То ти је сва мудрост брате Рифате.

Name

burke

04.08.2021 06:39

Predsjednik HDZ-a Čović ,inače veliki jaran Miletov ,danas će u Kninu,na proslavi dana oluje,žestoko napasti hrvatski vrh što slavi tu akciju i staće u zaštitu protjeranih srba...

ODGOVORITE
Name

Zmijanje

04.08.2021 07:11

Moj Generale gdje si do sada bio ali ipak ti Hvala ,,,,Rifete moj komentar ti je dno , dna,,,

ODGOVORITE
Name

Gotovina

04.08.2021 07:25

Našli ste sve neke "jake"ličnosti,koje nit gde bile,nit šta vidile,nit šta znaju.Briljantna akcija oslobađanja okupirane hrvatske teritorije..ne ko one "vrs"iza koje su ostajali samo pobijeni i poklati.A naravno da su svi znali,jer da nisu je odobrili nebi bila ni izvedena..fino je Holbruk išo da ih upozori,i da se mirno reintegrišu,kao Podunavlje a Martić glumio "srpsku vojničinu"..posle bežo ko zec..ovi nisu mogli tako brzo tankat kamione,kolko "junačka srpska vojska"je mogla brzo bežat.

ODGOVORITE
Name

Re

04.08.2021 08:31

Ta teritorija nije mogla biti okupirana jer su tu Srbi zivjeli vijekovima. To je njihova zemlja! Oni su branili svoja vjekivna ignjista od ustaske kame, koja ih je gotvo zatrla 1941.g. Zato vam se tresu Petrinja, Sisak i Glina. Bog opominje koljace da je previse srpske krvi tu proliveno. Zlikovci ne primjecuju vec se cude sto se zemlja otvara i guta objekte. Samo se vi ponosite etnickim ciscenjem. Sve dolazi na naplatu!

Name

Covjek bio

04.08.2021 08:51

I na licu mjesta.

Name

Amfilohije

04.08.2021 08:32

A znas li ti "strucnjaku" sta je bilo raspadom Jugoslavije i ko je imao bolesne ideje o "Srpskom svetu" a ima ga i danas javno. Zasto ne pises i istrazujes istoriju Portugala. Koja nije nimalo lijepa.

ODGOVORITE