Поништена еколошка дозвола за МХЕ на Касиндолској ријеци

Окружни суд у Бања Луци уважио је тужбу Удружења ,,Ресурсни Аархус центар у БиХ’’, те донио пресуду којом се поништава обновљена еколошка дозвола за МХЕ ,,Самар’’ на Касиндолској ријеци, на територији општина Источно Ново Сарајево и Трново.

Република Српска 03.08.2021 | 13:24
Поништена еколошка дозвола за МХЕ на Касиндолској ријеци

Радови на изградњи МХЕ ,,Самар’’ започели су током прошлог мјесеца, те је доношењем овакве пресуде суд створио услове за обустављање актуелне градње ове МХЕ.

На Касиндолској ријеци од 2018. године у погону је МХЕ ,,Подивич’’, чија изградња и рад су због непоштивања законских одредаба од самог почетка изазвали побуну грађана, који су се за помоћ обраћали надлежним републичким инспекторима. 

Усљед погоршања стања на терену и страха од штете коју ће нанијети изградња друге двије МХЕ, средином прошле године група грађана уз стручну помоћ Аархус центар у БиХ води правну борбу са циљем обустављања градње МХЕ ,,Самар’’ и МХЕ ,,Слапи’’ на Касиндолској ријеци. 

У склопу пројеката ,,Еко БиХ’’, и "Мисли о природи!," који финансира Шведска, а имплементира Центар за промоцију цивилног друштва (ЦПЦД), Удружење "Ресурсни Аархус центар у БиХ," као Еко ХУБ Сарајево преко годину дана пружа бесплатну правну помоћ неформалној групи грађана ,,Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци’’.  

,,Ово је прва пресуда коју смо запримили у предмету 3 МХЕ на Касиндолској ријеци. У склопу наше правне борбе утужили смо грађевинску дозволу за МХЕ ,,Самар’’ као и обновљене еколошке дозволе за све три планиране МХЕ. Надамо се да ће суд уважити остале три тужбе, те да ће на тај начин спријечити даљу девастацију кањона Касиндолске ријеке чије подручје је планирано за успостављање заштите.’’ истиче Емина Вељовић, извршна директорица Аархус центра у БиХ.

,,Преко годину дана говоримо да је радом МХЕ ,,Подивич’’ уништена Касиндолска ријека и њен кањон. Чекајући реакцију свих нивоа власти добили смо почетак радова на МХЕ ,,Самар’’ и тренутно стање на терену које указује на иреверзибилну штету. Данашња пресуда побједа је грађана, али не и крај наше борбе. Желимо да се чује глас свих становника Источног Сарајева који су путем грађанске иницијативе рекли НЕ мини хидроцентралама на Касиндолској ријеци, желимо здраву животну средину, ријеке са којим се управља у складу са начелом предострожности и сигурну будућност у којој ћемо имати гарантовану спроведбу законских и подзаконских прописа.’’ истакла је Сунчица Ковачевић, чланица неформалне групе грађана ,,Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци’’.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.08.2021 12:04

А ко је носилац концесије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виси стручни сарадник Дјордје

03.08.2021 13:16

Ја би све централе забранио да се питам .

Name

нико из масе

03.08.2021 15:11

Браво Ђорђе.Само чиста природа.Треба забранити ХЕ,МХЕ,ТЕ,НЕ,енергане на вјетар.Забранити СУС моторе и дизел и бензин.Забранити употребу пестицида,вештачки ђубрива.Забранити лијечење људи са фармацеутским отровима само природни чајеви. Поскидамо се сви голи и назад у пећине скупљамо бобице и ловимо зечеве.Још једном браво.

Name

Ја

03.08.2021 18:56

Заовога што иронично коментарише... Најбоље би било да нам затворе воду па да ми купујемо воду за пиће, а купати се уопште не морамо. Постоје савремени дезодоранс, антибиотицима за здравље и запрашено воће и поврће. А да! Све поврће можемо прати купљено или техничком водом јер ће нам само то и остати!

Name

Облак

03.08.2021 12:19

Браво! Да је по праву, логици, памети, ниједна не би ни добила дозволу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.08.2021 13:50

Браво. Нешто паметно и код нас да се деси

ОДГОВОРИТЕ