Poništena ekološka dozvola za MHE na Kasindolskoj rijeci

Okružni sud u Banja Luci uvažio je tužbu Udruženja ,,Resursni Aarhus centar u BiH’’, te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE ,,Samar’’ na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Trnovo.

Republika Srpska 03.08.2021 | 13:24
Poništena ekološka dozvola za MHE na Kasindolskoj rijeci

Radovi na izgradnji MHE ,,Samar’’ započeli su tokom prošlog mjeseca, te je donošenjem ovakve presude sud stvorio uslove za obustavljanje aktuelne gradnje ove MHE.

Na Kasindolskoj rijeci od 2018. godine u pogonu je MHE ,,Podivič’’, čija izgradnja i rad su zbog nepoštivanja zakonskih odredaba od samog početka izazvali pobunu građana, koji su se za pomoć obraćali nadležnim republičkim inspektorima. 

Usljed pogoršanja stanja na terenu i straha od štete koju će nanijeti izgradnja druge dvije MHE, sredinom prošle godine grupa građana uz stručnu pomoć Aarhus centar u BiH vodi pravnu borbu sa ciljem obustavljanja gradnje MHE ,,Samar’’ i MHE ,,Slapi’’ na Kasindolskoj rijeci. 

U sklopu projekata ,,Eko BiH’’, i "Misli o prirodi!," koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH," kao Eko HUB Sarajevo preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’.  

,,Ovo je prva presuda koju smo zaprimili u predmetu 3 MHE na Kasindolskoj rijeci. U sklopu naše pravne borbe utužili smo građevinsku dozvolu za MHE ,,Samar’’ kao i obnovljene ekološke dozvole za sve tri planirane MHE. Nadamo se da će sud uvažiti ostale tri tužbe, te da će na taj način spriječiti dalju devastaciju kanjona Kasindolske rijeke čije područje je planirano za uspostavljanje zaštite.’’ ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

,,Preko godinu dana govorimo da je radom MHE ,,Podivič’’ uništena Kasindolska rijeka i njen kanjon. Čekajući reakciju svih nivoa vlasti dobili smo početak radova na MHE ,,Samar’’ i trenutno stanje na terenu koje ukazuje na ireverzibilnu štetu. Današnja presuda pobjeda je građana, ali ne i kraj naše borbe. Želimo da se čuje glas svih stanovnika Istočnog Sarajeva koji su putem građanske inicijative rekli NE mini hidrocentralama na Kasindolskoj rijeci, želimo zdravu životnu sredinu, rijeke sa kojim se upravlja u skladu sa načelom predostrožnosti i sigurnu budućnost u kojoj ćemo imati garantovanu sprovedbu zakonskih i podzakonskih propisa.’’ istakla je Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaffa

03.08.2021 12:04

A ko je nosilac koncesije?

ODGOVORITE
Name

Visi stručni saradnik Djordje

03.08.2021 13:16

Ja bi sve centrale zabranio da se pitam .

Name

нико из масе

03.08.2021 15:11

Браво Ђорђе.Само чиста природа.Треба забранити ХЕ,МХЕ,ТЕ,НЕ,енергане на вјетар.Забранити СУС моторе и дизел и бензин.Забранити употребу пестицида,вештачки ђубрива.Забранити лијечење људи са фармацеутским отровима само природни чајеви. Поскидамо се сви голи и назад у пећине скупљамо бобице и ловимо зечеве.Још једном браво.

Name

Ja

03.08.2021 18:56

Zaovoga što ironično komentariše... Najbolje bi bilo da nam zatvore vodu pa da mi kupujemo vodu za piće, a kupati se uopšte ne moramo. Postoje savremeni dezodorans, antibioticima za zdravlje i zaprašeno voće i povrće. A da! Sve povrće možemo prati kupljeno ili tehničkom vodom jer će nam samo to i ostati!

Name

Oblak

03.08.2021 12:19

Bravo! Da je po pravu, logici, pameti, nijedna ne bi ni dobila dozvolu!

ODGOVORITE
Name

Boris

03.08.2021 13:50

Bravo. Nešto pametno i kod nas da se desi

ODGOVORITE