"ОЛУЈА" досегла размјере потпуног затирања Срба у Хрватској

- Документационо-информативни центар "Веритас" оцијенио је да је хрватска војна акција "Олуја", у којој је протјерано више од 220.000 Срба, досегла размјере потпуног затирања српске заједнице у Крајини и да је спровођена по принципу "спржене земље", као и дотадашње хрватске акције против Срба.

Регион 03.08.2021 | 11:40
"ОЛУЈА" досегла размјере потпуног затирања Срба у Хрватској

Крајина је опустошена, опљачкана, порушена и запаљена, нису били поштеђени ни црквени, културни, историјски српски, као ни антифашистички споменици.

На евиденцији Веритаса су имена 1.877 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, међу којима је 1.228, односно 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међу жртвама су 553 жене или 29 одсто, од којих у око четири петине биле старије од 60 година. То представља један од "црних" рекорда грађанског рат деведесетих прошлог вијека на просторима претходне Југославије.

Од укупног броја жртава, до сада је расвијетљена судбина 1.185 лица, док се на
евиденцији несталих води још 692 или 37 одсто лица, од чега 526 или 78 одсто цивила, међу којима 266, односно 51 одсто жена.

Заробљавање је преживјело око 1.500 припадника Српске војске Крајине, од којих су многи суђени и осуђени на дугогодишње казне затвора због кривичних дјела ратног злочина.

Око 3.200 старих и немоћних, који нису хтјели или нису могли напустити огњишта, на силу су интернирани у логоре за цивиле.

Хрватски судови су од неколико до сада процесуираних припадника сопствених оружаних снага за ратне злочине над Србима из времена "Олује" до сада правоснажно осудили само једну особу /случај "Прукљан и Мандићи"/ и једну неправоснажно /случај "Кијани"/. Први је етнички Албанац, а други етнички Србин.

И Суд БиХ судио је и осудио једног припадника Армије БиХ Шефика Алића за ратни
злочин над четворицом припадника Српске војске Крајине, које је по заробљавању на Сувој међи на територију тадашње Републике Српске Крајине, уз његову сагласност, убио муџахедин из састава исте јединице.

За злочине над Србима у "Олуји" судило се и тројици хрватских генерала пред Хашким трибуналом, а претресно вијеће је једногласно закључило да су двојица од тројице оптужених генерала били учесници удруженог злочиначког подухвата, чија је заједничка сврха била трајно уклањање српских цивила из Крајине силом или пријетњом силом, и осудило их на дугогодишње казне затвора.

Али, Жалбено вијеће, је тијесном већином, са три према два, поништило првостепену пресуду и ослободило оптужене генерале по свим тачкама оптужбе.

Међународни суд правде /МСП/ је кроз образложење своје пресуде из фебруара 2015. године операцију "Олуја" квалификовао као акцију етничког чишћења – Хрвати су хтјели српску територију без Срба очекујући да они сами оду, а не да их "униште у цјелости или дјелимично".

А да би их натјерали да напусте своја вјековна огњишта, гранатирали су њихове градове и избјегличке колоне, убијали и физички и психички злостављали заостале цивиле и војнике и спречавали им повратак, али ни то све скупа, по оцјени суда, није досегло ниво геноцида /недостаје "геноцидна намјера"/.

Умјесто да Хрватска послије ових судских поступака одустане од слављења "акције етничког чишћења и масовних злочина" као двоструког државног празника /"Дан побједе и домовинске захвалности" и "Дан хрватских бранитеља"/, славље се, истиче "Веритас", из године у годину претвара у величање усташтва и изливе мржње према Србима.

"Том и таквом слављу од прошле године, на срамоту свих проганих Крајишника и
већине Срба који су остали или се вратили у Хрватску, придружише се и представници остатка Срба у Хрватској окупљених у Самосталној демократској српској странци /СДСС/ као коалициони партнери странке на власти ХДЗ-а, под чијом влашћу је и изведена акција `Олуја`", навео је "Веритас".

Обећања о заштити мањинских националних права, дата од хрватских званичника
приликом уласка Хрватске у ЕУ прије осам година, претворила су се у своју супротност – српска заједница је постала још минорнија, обесправљенија и нападанија.

"На све то, међународна заједница, укључујући НАТО и ЕУ, чија је Хрватска у међувремну постала чланица, ћути као што је ћутала и прије 26 година", наводи "Веритас".

У саопштењу се подсјећа да су 4. 1995. године оружане снаге Хрватске, уз одобрење САД и НАТО подршку, у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, извршиле агресију на Српску аутономну област Крајина /сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију/, у саставу тадашње Републике Српска Крајина.

Агресија је извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН,
под називом сектори "Југ" и "Сјевер" и да су представници Републике Српске Крајине дан прије у Женеви и Београду прихватили приједлог међународне заједнице о мирном рјешењу сукоба.

Против крајишких Срба /око 230.000 житеља са око 30.000 војника/ ангажовано је
око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника Хрватске војске, полиције и Хрватског вијећа обране, али и Армије БиХ, тако даје омјер војника био најмање седам на према један у корист агресора.

"Веритас" напомиње да је након слома отпора српских војника, народ у до тада највећој српској сеоби кренуо у избјеглиштво ка Србији, али да су их агресори убијали и када је престао сваки отпор, и у њиховим кућама и у избјелгичким колонама.

У саопштењу "Веритас" подсјећа да Савјет безбједности УН, осим оштре осуде, није донио никакве казнене мјере против Хрватске, а да је касније бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт објелоданио да је он лично дао "зелено свјетло" за "Олују" из три разлога.

Један од њих је одбијање Плана З-4 од вођства Републике Српске Крајине, други је "Сребреница", а трећи је процјена /његова и хрватског предсједника Фрање Туђмана/ да се Срби из Републике Српске и Републике Српске Краније спремају да, под командом Ратка Младића, нападну заштићену енклаву "Бихаћки џеп".

Они су сматрали да би ту било четири пута више жртава него у Сребреници, што би довело до потпуног фијаска мировне мисије УН на подручју бивше Југославије.

"Другим ријечима, бирајући између двије зоне под заштитом УН, Американци су, признаје Галбрајт, жртвовали, као мање зло, Србе у Крајини зарад муслимана у Бихаћу", оцијенио је "Веритас". 

(Срна) 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Милутин

03.08.2021 09:55

Поставља се питање, да ли је требало доћи до ,,олује,, ? Зашто се не поведе свеопшта расправа о узроцима и посљедицама, зашто су проппали сви планови мирног разлаза ? То изгледа многима не штима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле

03.08.2021 10:22

Милутине у праву сте, прије свега зашто је одбијен З4 и како је дошло до тако лаког пада Книна који се фктички није ни бранио, а унапријед се знало у медијима да се спрема нова акција. Да напомене за З4, крајишници су одбили да имају ентитет под називом"Српска Крајина", своју полицију, законодавно тијело, социјалну политику , енергетику итд.Право на двојно држављанство и склапање међународних договора. Значи фактички као и Република Српска данас.

Name

Босанац

03.08.2021 10:23

Још један примјер етничког чишћења али видите и сами да хрвати немогу изаћи на крај сами са собом..????

Name

Петар

03.08.2021 10:44

А да ли је морао бити разлаз? Могли смо уживати аутономију унутар ХР и бити много важнији фактор него смо то данас. И бити у ЕУ и уживати све привилегије градјана ЕУ.

Name

Ре Милутин

03.08.2021 11:48

Ту је проблем. Никог не занима како су се масе..палиле..и ко је управо са Косова 89.те запријетио остатку југе

Name

До тога би досло

03.08.2021 21:21

У сваком слуцају. Фасистицка репресија. Ако не говорим истину, говоре вам цињенице колико малтретирају и то мало срба сто је остало. Ко нормалан вјерује фасисти Тудјману. Нико. Прихвали су и опет после тога изврсен геноцид. Наравно највисе над нејаци по обицају. Такви су вам и ментори, када су сила нека ударе на Русију и Кину! Лако је на бебе, малу дјецу, зрне, старце..... Фуј олос биједна....

Name

Лазар

03.08.2021 10:03

И шта је наша држава учинила по том питању? Ништа! Отворила је широко врата хрватским фирмама као и њиховим производима, притом одрекавши се имовине српских фирма у хрватској. А о имовини српских избјеглица из хрватске тек нећу трошити ријечи. Шта је српска држава учинила по овом питању? Опет ништа! Сваку годишњицу искористи у дневнополитичке сврхе и путуј игумане...до сљедеће годишњице. Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.08.2021 10:23

Заборавио си навести да је и Пељешки мост проглашен српским националним интересом ?

Name

Јаффа

03.08.2021 12:03

Власт мора да има интегритет да би се борила за правду. Корумпирана, прљава и уцијењења власт не може ништа. А свака српска власт је била таква. Зато нико ни не покреће озбииљан процес. Лоповски глобални политички Систем ради свој посао.

Name

Такодје МИ

03.08.2021 21:26

Српски народ захтјевамо од српске власти да трази правду за злоцине над насом дјецом. Ма ко да је власт! По томе цемо мјерити све!

Name

Па зашто

03.08.2021 10:09

онда Додик уско сарађује са Човићем као да му је брат, а срби протјерани. Па видите да је стално у Загребу. У Загребу је зато што не мисли исто ???????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле висе

03.08.2021 10:17

Прослост немоземо поравити а стално је врацамо. И данас политицари дају предност тим темама не признајуци да је све то резултат тадасње агресивне политике у коју гурну властити народ а криви увијек..они тамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

03.08.2021 10:45

Управо тако, управо тако. Да смо тада били паметнији могло нам је бити пуно боље.

Name

075

03.08.2021 10:50

@Докле висе Док је нас будала на свим странама, оишем у множини јер већина су и даље будале, неће бити боље јер смо "одгојили" дјецу која су рођена након Даyтон да мрзе више него што смо мрзили сви ми, опет множина јер више је мржње него добра нажалост, током рата у БиХ и да опет буде рат у БиХ, нажалост, биће крвавији него прошли, сигуран сам у то нажалост!!

Name

Слажем се...

03.08.2021 11:22

Бурле би био спреман, да био заштитио своје проклето и отето богатство гурнути народ у рат и прошли би горе неко Срби у "Олуји". Ових дана у том су му се придружила двојица лешинара Шаровић и Бореновић- срам их било.

Name

Брко

03.08.2021 10:17

То није истина, казу БУРЛЕ и ЧОВКЕ !!! Наш ГАЗДА Бурле каЕ ПЕЉЕШКИ мост је витални национални интерес Српске, и ми ту причу ГУТАМО, а фирме Бурлетових тајкуна граде ПУТЕВЕ по Хрватској !!!! Наравно, чека нас и пројект НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2021 10:23

А за све криви муслимани, ЕУ, НАТО, Америка...

Name

ре Брко

03.08.2021 12:17

ЕУ суд је оспорио одлагање нуклеарног отпада јер није по ЕУ правилима па мислим да це браца Хрвати морати мало сад да контају боље ста и гдје и како це коме ста да увале

Name

075

03.08.2021 10:48

О колико србовање па зар одлагалиште нуклеарног отпада на подручју гдје већински живе Срби у Хрватској Трговска гора и Пељешки мост нису витални национални интерес Срба из БиХ ! Не видим да је неко написао да су тек јучер Срби постали конститутиван народ у ХНК кантону гдје годинама "српски представник" у претходном сазиву Предсједништва БиХ Човић није дао ту конститутивност и да не да конститутивност у још три кантона или "жупаније", неуставно име, гдје владају ХДЗ а у два од та три кантона Срби су били већински народ прије рата ! Милораде, знаш ово али србујеш а народ ти гладује !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

03.08.2021 11:11

Сјећам се августа 95 у Београду на тада главној железничкој станици читаве породице избјеглих Срба, били су тамо и половином септембра кад сам дошао у школу можете замислити живот на перону цјеле породице.Немојте заборавити ову агресију Хрватске, али 2018 сам слушао разговор крајишких Срба дјечаци од 15-16 година у Земун пољу говоре о родном крају у Крајини о повратку на дједовину да ли милом да ли силом али ће се вратити и тамо живјети.Сад то изгледа немогуће, али за неко вријеме све је могуће, 200000 Срба из Крајине и 120000 Срба из сарајевске долине је протјерано, то је етничко чишћење, то је геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пауце

03.08.2021 12:36

Јесили се икад запитао засто мотика има два краја а прогон срба из Сарајева питај милосевица и карадзица засто тукли сте из свега и свацега

Name

З2

03.08.2021 11:32

Хрватска је геноцидна творевина коју су направили геноцидаши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

03.08.2021 11:41

Та проклета олуја изведена од стране тудманови злоцинаца нанијела је велико зло српском корпусу. Па се питам како тај ретард додик може бити тако добар пријатељ са цовицем и заборавит те злоцине а наводно стите своје народе. Сад ми је јасно да није у питању колико је злоцина направљено вец да њих двојица зеле бих подијелит по пројекту тудман,- милошевић. Мисле да су паметнији од њих и да це тај пројекат остварит политичким путем али само су себе и своје породице ставили у злочинацку корпу а то неце ника моћи остварит па цак и по цијену рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.08.2021 12:21

Требало је прихватити З4 план,а не срљати у пораз. Срба је у Хрватској 1991 било 14%. Тако да реално нису имали сансе против 86% Хрвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.08.2021 12:41

А ко би населио се на Косово?

Name

Драго Бл

03.08.2021 14:52

То питање треба поставити онима, који су оборили тај план, а YОУТУБЕ је препун њихових ,,активнисти . Сада се представљају као жртве и замајавају неписмени народ.

Name

На Косово

03.08.2021 16:08

...Срби из РСК нису хтјели ни по коју цијену, мада их је Милошевић тамо хтио населили (на силу). Читао сам свједичења неких избјеглица , ја мислим на 10. или 20. годишњицу од "Олује" гдје један говори како је Милошевићу псовао мајку зато што их шаље на Косово? Ок, разумијем донекле, али зар нама Србима није циљ да се населимо на Космет и отјерамо Албанце ? Мислио сам да ће тим Србима то била привилегија а они нису никако хтјели? Побигу, зашто онда толико пјенимо о Косову када нико од Срба неће да се населили тамо доле? У ратовима, па и у тој РСК се пјевало о Косову, наводно се ратовало за Косово... Када је требало населити одређени бр Срба након "Олује" на Косово, они одједном нису хтјели. Јесте да је тешко, али је то требало да буде нешто што су с поносом требали да прихвате а испаде да су наш понос и слављење Космета инцарева само обична лаж!

Name

Директ

03.08.2021 17:59

И да је прихваћен, највјероватније би прошао као бриселски споразум из 2013 о формирању заједнице српских општина на Косову, а којег не поштују Албанци.

Name

Република Војводина

03.08.2021 16:41

А ста би било да је било контра..?? Не би се ниста писало на ову тему. Или би..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да би

03.08.2021 21:31

Цовјек са образом брани правду и слободу, цовјека од злог цовјека а не моралне наказе. Бранимо све људе сиром свијета погодјене оваквим неправдама.

Name

Гиле

03.08.2021 20:49

Зато Баја стити Хрватске интересе, то говори какав је то издајник. Највеце злоцине и геноцид дозивели смо да Хрвата "Јасеновац" и "Олуја" а Додик брани њихове интересе а нема их 8 % у БиХ. Уместо да са Босњацима направимо трајни мир и помирење имали би целу Босну и Србију заједно отворених граница и трговину итд. Али Баја воли узети милионе од Хрвата а за Србима га заболе.

ОДГОВОРИТЕ