"OLUJA" dosegla razmjere potpunog zatiranja Srba u Hrvatskoj

- Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" ocijenio je da je hrvatska vojna akcija "Oluja", u kojoj je protjerano više od 220.000 Srba, dosegla razmjere potpunog zatiranja srpske zajednice u Кrajini i da je sprovođena po principu "spržene zemlje", kao i dotadašnje hrvatske akcije protiv Srba.

Region 03.08.2021 | 11:40
"OLUJA" dosegla razmjere potpunog zatiranja Srba u Hrvatskoj

Кrajina je opustošena, opljačkana, porušena i zapaljena, nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

Na evidenciji Veritasa su imena 1.877 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, među kojima je 1.228, odnosno 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Među žrtvama su 553 žene ili 29 odsto, od kojih u oko četiri petine bile starije od 60 godina. To predstavlja jedan od "crnih" rekorda građanskog rat devedesetih prošlog vijeka na prostorima prethodne Jugoslavije.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 1.185 lica, dok se na
evidenciji nestalih vodi još 692 ili 37 odsto lica, od čega 526 ili 78 odsto civila, među kojima 266, odnosno 51 odsto žena.

Zarobljavanje je preživjelo oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Кrajine, od kojih su mnogi suđeni i osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora zbog krivičnih djela ratnog zločina.

Oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu htjeli ili nisu mogli napustiti ognjišta, na silu su internirani u logore za civile.

Hrvatski sudovi su od nekoliko do sada procesuiranih pripadnika sopstvenih oružanih snaga za ratne zločine nad Srbima iz vremena "Oluje" do sada pravosnažno osudili samo jednu osobu /slučaj "Prukljan i Mandići"/ i jednu nepravosnažno /slučaj "Кijani"/. Prvi je etnički Albanac, a drugi etnički Srbin.

I Sud BiH sudio je i osudio jednog pripadnika Armije BiH Šefika Alića za ratni
zločin nad četvoricom pripadnika Srpske vojske Кrajine, koje je po zarobljavanju na Suvoj međi na teritoriju tadašnje Republike Srpske Кrajine, uz njegovu saglasnost, ubio mudžahedin iz sastava iste jedinice.

Za zločine nad Srbima u "Oluji" sudilo se i trojici hrvatskih generala pred Haškim tribunalom, a pretresno vijeće je jednoglasno zaključilo da su dvojica od trojice optuženih generala bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čija je zajednička svrha bila trajno uklanjanje srpskih civila iz Кrajine silom ili prijetnjom silom, i osudilo ih na dugogodišnje kazne zatvora.

Ali, Žalbeno vijeće, je tijesnom većinom, sa tri prema dva, poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo optužene generale po svim tačkama optužbe.

Međunarodni sud pravde /MSP/ je kroz obrazloženje svoje presude iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" kvalifikovao kao akciju etničkog čišćenja – Hrvati su htjeli srpsku teritoriju bez Srba očekujući da oni sami odu, a ne da ih "unište u cjelosti ili djelimično".

A da bi ih natjerali da napuste svoja vjekovna ognjišta, granatirali su njihove gradove i izbjegličke kolone, ubijali i fizički i psihički zlostavljali zaostale civile i vojnike i sprečavali im povratak, ali ni to sve skupa, po ocjeni suda, nije doseglo nivo genocida /nedostaje "genocidna namjera"/.

Umjesto da Hrvatska poslije ovih sudskih postupaka odustane od slavljenja "akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina" kao dvostrukog državnog praznika /"Dan pobjede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja"/, slavlje se, ističe "Veritas", iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima.

"Tom i takvom slavlju od prošle godine, na sramotu svih proganih Кrajišnika i
većine Srba koji su ostali ili se vratili u Hrvatsku, pridružiše se i predstavnici ostatka Srba u Hrvatskoj okupljenih u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci /SDSS/ kao koalicioni partneri stranke na vlasti HDZ-a, pod čijom vlašću je i izvedena akcija `Oluja`", naveo je "Veritas".

Obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data od hrvatskih zvaničnika
prilikom ulaska Hrvatske u EU prije osam godina, pretvorila su se u svoju suprotnost – srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija.

"Na sve to, međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u međuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i prije 26 godina", navodi "Veritas".

U saopštenju se podsjeća da su 4. 1995. godine oružane snage Hrvatske, uz odobrenje SAD i NATO podršku, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršile agresiju na Srpsku autonomnu oblast Кrajina /sjevernu Dalmaciju, Liku, Кordun i Baniju/, u sastavu tadašnje Republike Srpska Кrajina.

Agresija je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN,
pod nazivom sektori "Jug" i "Sjever" i da su predstavnici Republike Srpske Кrajine dan prije u Ženevi i Beogradu prihvatili prijedlog međunarodne zajednice o mirnom rješenju sukoba.

Protiv krajiških Srba /oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika/ angažovano je
oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane, ali i Armije BiH, tako daje omjer vojnika bio najmanje sedam na prema jedan u korist agresora.

"Veritas" napominje da je nakon sloma otpora srpskih vojnika, narod u do tada najvećoj srpskoj seobi krenuo u izbjeglištvo ka Srbiji, ali da su ih agresori ubijali i kada je prestao svaki otpor, i u njihovim kućama i u izbjelgičkim kolonama.

U saopštenju "Veritas" podsjeća da Savjet bezbjednosti UN, osim oštre osude, nije donio nikakve kaznene mjere protiv Hrvatske, a da je kasnije bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt objelodanio da je on lično dao "zeleno svjetlo" za "Oluju" iz tri razloga.

Jedan od njih je odbijanje Plana Z-4 od vođstva Republike Srpske Кrajine, drugi je "Srebrenica", a treći je procjena /njegova i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana/ da se Srbi iz Republike Srpske i Republike Srpske Кranije spremaju da, pod komandom Ratka Mladića, napadnu zaštićenu enklavu "Bihaćki džep".

Oni su smatrali da bi tu bilo četiri puta više žrtava nego u Srebrenici, što bi dovelo do potpunog fijaska mirovne misije UN na području bivše Jugoslavije.

"Drugim riječima, birajući između dvije zone pod zaštitom UN, Amerikanci su, priznaje Galbrajt, žrtvovali, kao manje zlo, Srbe u Кrajini zarad muslimana u Bihaću", ocijenio je "Veritas". 

(Srna) 

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Milutin

03.08.2021 09:55

Postavlja se pitanje, da li je trebalo doći do ,,oluje,, ? Zašto se ne povede sveopšta rasprava o uzrocima i posljedicama, zašto su proppali svi planovi mirnog razlaza ? To izgleda mnogima ne štima.

ODGOVORITE
Name

Srle

03.08.2021 10:22

Milutine u pravu ste, prije svega zašto je odbijen Z4 i kako je došlo do tako lakog pada Knina koji se fktički nije ni branio, a unaprijed se znalo u medijima da se sprema nova akcija. Da napomene za Z4, krajišnici su odbili da imaju entitet pod nazivom"Srpska Krajina", svoju policiju, zakonodavno tijelo, socijalnu politiku , energetiku itd.Pravo na dvojno državljanstvo i sklapanje međunarodnih dogovora. Znači faktički kao i Republika Srpska danas.

Name

Bosanac

03.08.2021 10:23

Još jedan primjer etničkog čišćenja ali vidite i sami da hrvati nemogu izaći na kraj sami sa sobom..????

Name

Petar

03.08.2021 10:44

A da li je morao biti razlaz? Mogli smo uživati autonomiju unutar HR i biti mnogo važniji faktor nego smo to danas. I biti u EU i uživati sve privilegije gradjana EU.

Name

Re Milutin

03.08.2021 11:48

Tu je problem. Nikog ne zanima kako su se mase..palile..i ko je upravo sa Kosova 89.te zaprijetio ostatku juge

Name

Do toga bi doslo

03.08.2021 21:21

U svakom slucaju. Fasisticka represija. Ako ne govorim istinu, govore vam cinjenice koliko maltretiraju i to malo srba sto je ostalo. Ko normalan vjeruje fasisti Tudjmanu. Niko. Prihvali su i opet posle toga izvrsen genocid. Naravno najvise nad nejaci po obicaju. Takvi su vam i mentori, kada su sila neka udare na Rusiju i Kinu! Lako je na bebe, malu djecu, zrne, starce..... Fuj olos bijedna....

Name

Lazar

03.08.2021 10:03

I šta je naša država učinila po tom pitanju? Ništa! Otvorila je široko vrata hrvatskim firmama kao i njihovim proizvodima, pritom odrekavši se imovine srpskih firma u hrvatskoj. A o imovini srpskih izbjeglica iz hrvatske tek neću trošiti riječi. Šta je srpska država učinila po ovom pitanju? Opet ništa! Svaku godišnjicu iskoristi u dnevnopolitičke svrhe i putuj igumane...do sljedeće godišnjice. Žalosno!

ODGOVORITE
Name

RE

03.08.2021 10:23

Zaboravio si navesti da je i Pelješki most proglašen srpskim nacionalnim interesom ?

Name

Jaffa

03.08.2021 12:03

Vlast mora da ima integritet da bi se borila za pravdu. Korumpirana, prljava i ucijenjenja vlast ne može ništa. A svaka srpska vlast je bila takva. Zato niko ni ne pokreće ozbiiljan proces. Lopovski globalni politički Sistem radi svoj posao.

Name

Takodje MI

03.08.2021 21:26

Srpski narod zahtjevamo od srpske vlasti da trazi pravdu za zlocine nad nasom djecom. Ma ko da je vlast! Po tome cemo mjeriti sve!

Name

Pa zašto

03.08.2021 10:09

onda Dodik usko sarađuje sa Čovićem kao da mu je brat, a srbi protjerani. Pa vidite da je stalno u Zagrebu. U Zagrebu je zato što ne misli isto ???????????

ODGOVORITE
Name

Dokle vise

03.08.2021 10:17

Proslost nemozemo poraviti a stalno je vracamo. I danas politicari daju prednost tim temama ne priznajuci da je sve to rezultat tadasnje agresivne politike u koju gurnu vlastiti narod a krivi uvijek..oni tamo..

ODGOVORITE
Name

Petar

03.08.2021 10:45

Upravo tako, upravo tako. Da smo tada bili pametniji moglo nam je biti puno bolje.

Name

075

03.08.2021 10:50

@Dokle vise Dok je nas budala na svim stranama, oišem u množini jer većina su i dalje budale, neće biti bolje jer smo "odgojili" djecu koja su rođena nakon Dayton da mrze više nego što smo mrzili svi mi, opet množina jer više je mržnje nego dobra nažalost, tokom rata u BiH i da opet bude rat u BiH, nažalost, biće krvaviji nego prošli, siguran sam u to nažalost!!

Name

Slažem se...

03.08.2021 11:22

Burle bi bio spreman, da bio zaštitio svoje prokleto i oteto bogatstvo gurnuti narod u rat i prošli bi gore neko Srbi u "Oluji". Ovih dana u tom su mu se pridružila dvojica lešinara Šarović i Borenović- sram ih bilo.

Name

Brko

03.08.2021 10:17

To nije istina, kazu BURLE i ČOVKE !!! Naš GAZDA Burle kaE PELJEŠKI most je vitalni nacionalni interes Srpske, i mi tu priču GUTAMO, a firme Burletovih tajkuna grade PUTEVE po Hrvatskoj !!!! Naravno, čeka nas i projekt NUKLEARNOG OTPADA

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2021 10:23

A za sve krivi muslimani, EU, NATO, Amerika...

Name

re Brko

03.08.2021 12:17

EU sud je osporio odlaganje nuklearnog otpada jer nije po EU pravilima pa mislim da ce braca Hrvati morati malo sad da kontaju bolje sta i gdje i kako ce kome sta da uvale

Name

075

03.08.2021 10:48

O koliko srbovanje pa zar odlagalište nuklearnog otpada na području gdje većinski žive Srbi u Hrvatskoj Trgovska gora i Pelješki most nisu vitalni nacionalni interes Srba iz BiH ! Ne vidim da je neko napisao da su tek jučer Srbi postali konstitutivan narod u HNK kantonu gdje godinama "srpski predstavnik" u prethodnom sazivu Predsjedništva BiH Čović nije dao tu konstitutivnost i da ne da konstitutivnost u još tri kantona ili "županije", neustavno ime, gdje vladaju HDZ a u dva od ta tri kantona Srbi su bili većinski narod prije rata ! Milorade, znaš ovo ali srbuješ a narod ti gladuje !!

ODGOVORITE
Name

Паук

03.08.2021 11:11

Сјећам се августа 95 у Београду на тада главној железничкој станици читаве породице избјеглих Срба, били су тамо и половином септембра кад сам дошао у школу можете замислити живот на перону цјеле породице.Немојте заборавити ову агресију Хрватске, али 2018 сам слушао разговор крајишких Срба дјечаци од 15-16 година у Земун пољу говоре о родном крају у Крајини о повратку на дједовину да ли милом да ли силом али ће се вратити и тамо живјети.Сад то изгледа немогуће, али за неко вријеме све је могуће, 200000 Срба из Крајине и 120000 Срба из сарајевске долине је протјерано, то је етничко чишћење, то је геноцид.

ODGOVORITE
Name

re Pauce

03.08.2021 12:36

Jesili se ikad zapitao zasto motika ima dva kraja a progon srba iz Sarajeva pitaj milosevica i karadzica zasto tukli ste iz svega i svacega

Name

Z2

03.08.2021 11:32

Hrvatska je genocidna tvorevina koju su napravili genocidaši

ODGOVORITE
Name

Kris

03.08.2021 11:41

Ta prokleta oluja izvedena od strane tudmanovi zlocinaca nanijela je veliko zlo srpskom korpusu. Pa se pitam kako taj retard dodik može biti tako dobar prijatelj sa covicem i zaboravit te zlocine a navodno stite svoje narode. Sad mi je jasno da nije u pitanju koliko je zlocina napravljeno vec da njih dvojica zele bih podijelit po projektu tudman,- milošević. Misle da su pametniji od njih i da ce taj projekat ostvarit političkim putem ali samo su sebe i svoje porodice stavili u zločinacku korpu a to nece nika moći ostvarit pa cak i po cijenu rata.

ODGOVORITE
Name

Mirko

03.08.2021 12:21

Trebalo je prihvatiti Z4 plan,a ne srljati u poraz. Srba je u Hrvatskoj 1991 bilo 14%. Tako da realno nisu imali sanse protiv 86% Hrvata.

ODGOVORITE
Name

re

03.08.2021 12:41

A ko bi naselio se na Kosovo?

Name

Drago Bl

03.08.2021 14:52

To pitanje treba postaviti onima, koji su oborili taj plan, a YOUTUBE je prepun njihovih ,,aktivnisti . Sada se predstavljaju kao žrtve i zamajavaju nepismeni narod.

Name

Na Kosovo

03.08.2021 16:08

...Srbi iz RSK nisu htjeli ni po koju cijenu, mada ih je Milošević tamo htio naselili (na silu). Čitao sam svjedičenja nekih izbjeglica , ja mislim na 10. ili 20. godišnjicu od "Oluje" gdje jedan govori kako je Miloševiću psovao majku zato što ih šalje na Kosovo? Ok, razumijem donekle, ali zar nama Srbima nije cilj da se naselimo na Kosmet i otjeramo Albance ? Mislio sam da će tim Srbima to bila privilegija a oni nisu nikako htjeli? Pobigu, zašto onda toliko pjenimo o Kosovu kada niko od Srba neće da se naselili tamo dole? U ratovima, pa i u toj RSK se pjevalo o Kosovu, navodno se ratovalo za Kosovo... Kada je trebalo naseliti određeni br Srba nakon "Oluje" na Kosovo, oni odjednom nisu htjeli. Jeste da je teško, ali je to trebalo da bude nešto što su s ponosom trebali da prihvate a ispade da su naš ponos i slavljenje Kosmeta incareva samo obična laž!

Name

Direkt

03.08.2021 17:59

I da je prihvaćen, najvjerovatnije bi prošao kao briselski sporazum iz 2013 o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu, a kojeg ne poštuju Albanci.

Name

Republika Vojvodina

03.08.2021 16:41

A sta bi bilo da je bilo kontra..?? Ne bi se nista pisalo na ovu temu. Ili bi..??

ODGOVORITE
Name

Naravno da bi

03.08.2021 21:31

Covjek sa obrazom brani pravdu i slobodu, covjeka od zlog covjeka a ne moralne nakaze. Branimo sve ljude sirom svijeta pogodjene ovakvim nepravdama.

Name

Gile

03.08.2021 20:49

Zato Baja stiti Hrvatske interese, to govori kakav je to izdajnik. Najvece zlocine i genocid doziveli smo da Hrvata "Jasenovac" i "Oluja" a Dodik brani njihove interese a nema ih 8 % u BiH. Umesto da sa Bosnjacima napravimo trajni mir i pomirenje imali bi celu Bosnu i Srbiju zajedno otvorenih granica i trgovinu itd. Ali Baja voli uzeti milione od Hrvata a za Srbima ga zabole.

ODGOVORITE