"Олуја" - злочиначко убијање и прогон Срба из Хрватске

У злочиначкој акцији је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Регион 03.08.2021 | 10:20
"Олуја" - злочиначко убијање и прогон Срба из Хрватске

- Хрватске снаге напале су 4. августа 1995. године Републику Српску Крајину - територију формално под "заштитом" мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након напада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

УДРУЖЕНА АКЦИЈА И УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНИ ХРВАТА, МУСЛИМАНА И НАТО-а

Хрватска војска и полиција, уз помоћ муслиманске армије из БиХ /Петог корпуса под комадом Атифа Дудаковића/ и НАТО пакта, напала је на Книнску Крајину /области Сјеверна Далмација, Лика, Банија и Кордун/.

Они су унишили и срушили 13.000 привредних објеката, 182 задруге, 56 здравствених станица, 78 православних цркви, 29 музеја, 920 споменика културе, 181 гробље, 352 трговачка објекта, 211 угоститељских објеката, 410 занатских радњи, као и све индустријске погоне.

Циљ операције "Олуја" био је заузимање највећег дијела територије Републике Српске Крајине. Операција је званично трајала четири дана.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију означио је "Олују" у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протјеривања највећег дијела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине у Хрватској.

Међутим, у другостепеној пресуди, у режији судије Теодора Мерона, хрватски генерали ослобођени су свих оптужби.

Трибунал је утврдио да су хрватска војска и специјална полиција починиле велики број злочина над српским становништвом, првенствено након оружаних напада, али да државно и војно руководство Хрватске "не сносе одговорност за то".

Био је то уобичајени наступ хашких судија, које су се држале "истине" коју су САД, као оснивачи тог суда, прогласиле још средином ратних сукоба у бившој Југославији, кроз "процјену" ЦИА, да су "Срби криви 90 одсто за ратове и злочине".

ОДБАЧЕНЕ ТУЖБЕ ЗА ГЕНОЦИД

Међународни суд правде је фебруара 2015. године одбацио међусобне тужбе Хрватске и Србије за геноцид, утврдивши да су се током и након операције "Олуја" догодили злочини који би могли бити елементи геноцида /посебно у акцији "Олуја"/, али да није доказана специфична геноцидна намјера.

Дан 4. август у Хрватској се слави као "Дан побједе и домовинске захвалности", док је у Србији и Републици Српској 4. август дан жалости.

АМЕРИКАНЦИ И ФРАНЦУЗИ ОБУЧАВАЛИ ХРВАТСКЕ СНАГЕ

Након заустављања хрватско муслиманског сукоба 1994. и потписивања Вашингтонског споразума, почела је припрема "Олује".

Септембра 1994. године хрватска влада је уз одобрење америчког Министарства одбране потписала уговор под именом "Демократски транзициони програм" са америчком војно-консултантском компанијом "МПРИ".

Према споразуму, службеници ове фирме, које је предводио пензионисани амерички генерал Карл Вуоно, интензивно су радили на обуци хрватске војске и официра у војном кампу "Петар Зрињски" у Загребу, као и у другим гарнизонима.

Пензионисани пуковник хрватске војске Анте Котромановић изјавио је касније да су поред наведене фирме хрватској војсци у припреми "Олује" помогли и француски војни стручњаци, који су у Шепуринама код Задра оснивали подофицирску школу и оспособљавали официрски кадар.

ТУЂМАН ИЗДАО НАРЕДБУ ЗА ПРОТЈЕРИВАЊЕ СРБА

На Брионима, у сјеверном дијелу јадранске обале, 31. јула 1995. одржан је састанак на коме су присуствовали предсједник Хрватске Фрањо Туђман и хрватски генерали Звонимир Червенко, Анте Готовина, Младен Маркач и Мирко Норац, као и главни планер операција Обавјештајне службе Хрватске Давор Домазет, затим министар одбране Гојко Шушак и директор Хрватске обавјештајне службе Мирослав Туђман.

Сви они су били сложни у одлуци да Србе треба да истријебе са подручја Крајине, а "Олуја" је ту до детаља прецизирана.

Као историјски доказ намјере да се Срби протјерају и искоријене из Хрватске свједоче аудио и видео-записи са састанка на коме Туђам издаје наредбу:

"Србима задати такве ударце да они, практично, нестану из Хрватске". 

(Срна) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Боссанац

03.08.2021 10:38

Ја као Босанац "олују" сматрам злочиначком војном акцијом гдје је мноштво недужних цивила страдало...а када тражим од српске стране да осуде пресуђени УЗП и хрватскуагресију у БиХ који су извели ХВ и ХВО онда настаје проблем..? На београдским порталима моји коментари у којима спомињем УЗП се не објављују.?? Најжалосније је што је у хрватском УЗП-у погинуло доста и српског народа али то у овом случају изгледа није важно..?? Која је то политика.?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Босанац

03.08.2021 11:16

Народ слуса ста им политички медији говоре, а циљ је да се влада завађеним народом. Треба осудити све злочине и наставицемо нормално живјети, ал како ће онда политчари владати.

Name

Тацно

03.08.2021 11:19

Ни један злоцин нигдје, над било ким, било ко да је поцинио МОРА бити казњен, како на овом простору тако и сиром планете. То је за савремену цивилијација, ако уопсте и јесмо то....

Name

деним

03.08.2021 11:29

Све рецено онако како је морално сваки цовијек треба да размисља, али увјеравати да су злоцинци хероји и да их треба славити ван памети...

Name

Ре боссанац

03.08.2021 11:30

Мислис на УЗП кад сте везаних застава у лабави цвор прогонили Србе са подруцја данасње фбих. Или мозда на УЗП кад сте помагали 1995 да хрватска сто квалитетније обави геноцид у дијеловима са српском вецином.

Name

Ваљда јасно

03.08.2021 11:31

Политика СЕЛЕКТИВНЕ ПРАВДЕ, сто је само по себи погубно за ово друство, боље реци за цитаво цовјецанство.

Name

Сад је и питање

03.08.2021 11:32

Смијес ли да сматрас, него како ти наметну.....!

Name

Вук

03.08.2021 11:58

Пријатељу, прије пар дана сам гледао снимку из аугуста 1995. године на којој се види како су тенкови САО Крајине приликом повлачења, да не кажем бјежања, дословно прегазили колону трактора и аута у којој су били цивили... вјеруј да ми се повраћало! Вјероватно је пуно цивила који се данас воде као жртве Олује заправо страдало у тој несретној колони. хттпс://yоуту.бе/уФС8ПИЦXпмс

Name

Бошњак

03.08.2021 12:12

Наравно да је злочиначка акција, треба реално и погледати иститни у очи. Али тако треба за све, суочити се са истином.

Name

Јакако

04.08.2021 08:41

Олуја је само окончала рат и окупацију у Хрватској и ништа друго друже боссанац.

Name

Бобан

04.08.2021 09:26

Једно велико кмеееееееееее

Name

Т38708881

03.08.2021 10:59

Хрвати, муслимани, нато и плаћеници против цивила, кукавичлук жестоки, хрвати се хвале са том олујом, а да није било муслимана и натоа ко зна гдје би сад били

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитицар

03.08.2021 12:11

Ста би било кад би било је несто о цему ми никад нецемо одлуцивати. Окренимо се будуцности и покусајмо науцити дјецу да не мрзе, јер мрзња је сјеме за будуце сукобе и злоцине, дал у рату или миру исто је. Убица и тлацитеља це бити, а право питање је хоце ли бити снаге да се недузни застите

Name

Па

03.08.2021 12:30

Муслици нису ни босну цијелу могли одбранити хахахах а да цивили јадни опет настрадасе бас ми их зао сви били наорузани до зуба хахахах

Name

ХМ БОСАНАЦ

03.08.2021 15:32

Наравно оно што се вама не свиђа ви се тако и од носите а оно што се вама свиђа за вас је то истина и правда прво кад неког осуђује те онда морате реци да су србске снаге држале под опсадом Бихаћу енклаву скоро четири године протјерали све становништво љутоцке долине починили незапамцене злочине убијају и људе и бацају И у јаму вуцијак гдје је пронађено много мјештана љутоцке долине у склопу те операције олуја ослобођен је Кључ Сански Мост Босански Петровац и Босанска Крупа послије ти операција пронађене су многе гробнице а то су код Кључа село Биљани ла исте 1 и лани сте 2 гдје су убијање и бебе од два мјесеца према томе мени као човјеку је зао сваке жртве па и СРБСКОГ народа али оптуживати неког за злочин а не признати свој злочин није ништа друго него бити пуло слијеп или претварати се да туђу муку и жалост ниси ни видио нити чуо док своје гледаш са тугом и презиром према оном које то починио а не питамо се ста је узрок олује да србска страна је окупирала 15 територије Хрватске протјерала све хрватско становништво и глумили Веле силу кад је олуја кренула онда су пристали на све али је било већ касно нај једно ставније требали су прихватити Хрватску као своју домовину 91 године И рата неби ни било као што су Босански Срби требали Босну прихватити као своју домовину и рата неби ни било али они су искористили силу ЈНА и чинили то сто су чинили сад треба тражити начина да се конфликти превазиђу ИДА недужни народ на све стране наде смирај на својој дједови и уз праву гаранцију њихови права

Name

@ХМ Босанац

03.08.2021 23:04

Прво морам да казем да постујем сваку зртву и не бројим им крвна зрнца. Али од твог романа који си написао ми се смуцило. Знаци Срби су требали прихватити БиХ или Хрватску као своју домовину, а ви нисте требали прихватити Југославију као своју домовину? Коме ти прицас о правицности и једнакости? Имали смо ми сви своју заједницку домовину, и сад хоцес да казес да сте ви имали право да вам се та домовина не допада, а Срби немају исто право? Ко си ти да некоме одредјујес по свом находјењу гдје му је домовина? Мука ми је од таквих "праведника". Вама досло да прекрајате границе, заратили сте због тога, и сад имас образа да некоме казес било ста? Поклопи се усима и цути.

Name

клокан

03.08.2021 11:25

Ово је срамота и образ и мрља на лицу савремене европске уније овоје доказ за сву срамоту европске уније и освета европе за први сведски рат и сто никада нису могли мали србски народ покорит и сто нису могли унистит србију и србе јер се срби недају ником покорит европо сетисе старца вукасина у јасеновцу када устаском кољацу казе самоти дјете ради свој посо коликоје старац понизијо кољаца небојисе стоцега заклат алига ипак зове и казе самоти дјете ради свој посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје је

03.08.2021 11:27

Јасеновацка градја? За колико је излицитирана!? Оцекујте и следецу олују мало дубље у унутрасњост овамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

03.08.2021 12:13

Страшан злочин је почињен над српским народом у Хрватској. О томе Додик са Човићем ме жели да говори и Човић слави прогон српског становништва из Хрватске. Жалосно страдао је велики број недужних цивила а нико није одговарао за зло. Дабогда се никад не поновило никоме и нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијацар

03.08.2021 13:18

А ста је са народом из РС гдје су они отисли ради прегласне музике.

Name

И

03.08.2021 12:55

Ово није геноцид а оно јесте. Ма марш у 3пм неће мени нико солитк памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

03.08.2021 15:35

Народ је платио и могао би опет платити сто слуса политицаре,надам се да це доци памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

03.08.2021 18:30

Ми Срби смо колатерална штета, шта нас је изгинуло у задњих 100 година, добро нас је и остало, највише жртава смо дали за Југославију, а најгоре прошли у распаду исте, сад сви цвјећке само ми канибали, наших кости расутих по цијелој Југи, стратишта наших не зна им се број, и највећи смо губитници уз дужно поштовање свим страдалницима еx-YУ.

ОДГОВОРИТЕ