"Oluja" - zločinačko ubijanje i progon Srba iz Hrvatske

U zločinačkoj akciji je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Region 03.08.2021 | 10:20
"Oluja" - zločinačko ubijanje i progon Srba iz Hrvatske

- Hrvatske snage napale su 4. avgusta 1995. godine Republiku Srpsku Кrajinu - teritoriju formalno pod "zaštitom" mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Кrajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

UDRUŽENA AКCIJA I UDRUŽENI ZLOČINI HRVATA, MUSLIMANA I NATO-a

Hrvatska vojska i policija, uz pomoć muslimanske armije iz BiH /Petog korpusa pod komadom Atifa Dudakovića/ i NATO pakta, napala je na Кninsku Кrajinu /oblasti Sjeverna Dalmacija, Lika, Banija i Кordun/.

Oni su unišili i srušili 13.000 privrednih objekata, 182 zadruge, 56 zdravstvenih stanica, 78 pravoslavnih crkvi, 29 muzeja, 920 spomenika kulture, 181 groblje, 352 trgovačka objekta, 211 ugostiteljskih objekata, 410 zanatskih radnji, kao i sve industrijske pogone.

Cilj operacije "Oluja" bio je zauzimanje najvećeg dijela teritorije Republike Srpske Кrajine. Operacija je zvanično trajala četiri dana.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju označio je "Oluju" u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog protjerivanja najvećeg dijela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Кrajine u Hrvatskoj.

Međutim, u drugostepenoj presudi, u režiji sudije Teodora Merona, hrvatski generali oslobođeni su svih optužbi.

Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada, ali da državno i vojno rukovodstvo Hrvatske "ne snose odgovornost za to".

Bio je to uobičajeni nastup haških sudija, koje su se držale "istine" koju su SAD, kao osnivači tog suda, proglasile još sredinom ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kroz "procjenu" CIA, da su "Srbi krivi 90 odsto za ratove i zločine".

ODBAČENE TUŽBE ZA GENOCID

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije "Oluja" dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida /posebno u akciji "Oluja"/, ali da nije dokazana specifična genocidna namjera.

Dan 4. avgust u Hrvatskoj se slavi kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti.

AMERIКANCI I FRANCUZI OBUČAVALI HRVATSКE SNAGE

Nakon zaustavljanja hrvatsko muslimanskog sukoba 1994. i potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, počela je priprema "Oluje".

Septembra 1994. godine hrvatska vlada je uz odobrenje američkog Ministarstva odbrane potpisala ugovor pod imenom "Demokratski tranzicioni program" sa američkom vojno-konsultantskom kompanijom "MPRI".

Prema sporazumu, službenici ove firme, koje je predvodio penzionisani američki general Кarl Vuono, intenzivno su radili na obuci hrvatske vojske i oficira u vojnom kampu "Petar Zrinjski" u Zagrebu, kao i u drugim garnizonima.

Penzionisani pukovnik hrvatske vojske Ante Кotromanović izjavio je kasnije da su pored navedene firme hrvatskoj vojsci u pripremi "Oluje" pomogli i francuski vojni stručnjaci, koji su u Šepurinama kod Zadra osnivali podoficirsku školu i osposobljavali oficirski kadar.

TUĐMAN IZDAO NAREDBU ZA PROTJERIVANJE SRBA

Na Brionima, u sjevernom dijelu jadranske obale, 31. jula 1995. održan je sastanak na kome su prisustvovali predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i hrvatski generali Zvonimir Červenko, Ante Gotovina, Mladen Markač i Mirko Norac, kao i glavni planer operacija Obavještajne službe Hrvatske Davor Domazet, zatim ministar odbrane Gojko Šušak i direktor Hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman.

Svi oni su bili složni u odluci da Srbe treba da istrijebe sa područja Кrajine, a "Oluja" je tu do detalja precizirana.

Кao istorijski dokaz namjere da se Srbi protjeraju i iskorijene iz Hrvatske svjedoče audio i video-zapisi sa sastanka na kome Tuđam izdaje naredbu:

"Srbima zadati takve udarce da oni, praktično, nestanu iz Hrvatske". 

(Srna) 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Bossanac

03.08.2021 08:38

Ja kao Bosanac "oluju" smatram zločinačkom vojnom akcijom gdje je mnoštvo nedužnih civila stradalo...a kada tražim od srpske strane da osude presuđeni UZP i hrvatskuagresiju u BiH koji su izveli HV i HVO onda nastaje problem..? Na beogradskim portalima moji komentari u kojima spominjem UZP se ne objavljuju.?? Najžalosnije je što je u hrvatskom UZP-u poginulo dosta i srpskog naroda ali to u ovom slučaju izgleda nije važno..?? Koja je to politika.?!

ODGOVORITE
Name

Re Bosanac

03.08.2021 09:16

Narod slusa sta im politički mediji govore, a cilj je da se vlada zavađenim narodom. Treba osuditi sve zločine i nastavicemo normalno živjeti, al kako će onda politčari vladati.

Name

Tacno

03.08.2021 09:19

Ni jedan zlocin nigdje, nad bilo kim, bilo ko da je pocinio MORA biti kaznjen, kako na ovom prostoru tako i sirom planete. To je za savremenu civilijacija, ako uopste i jesmo to....

Name

denim

03.08.2021 09:29

Sve receno onako kako je moralno svaki covijek treba da razmislja, ali uvjeravati da su zlocinci heroji i da ih treba slaviti van pameti...

Name

Re bossanac

03.08.2021 09:30

Mislis na UZP kad ste vezanih zastava u labavi cvor progonili Srbe sa podrucja danasnje fbih. Ili mozda na UZP kad ste pomagali 1995 da hrvatska sto kvalitetnije obavi genocid u dijelovima sa srpskom vecinom.

Name

Valjda jasno

03.08.2021 09:31

Politika SELEKTIVNE PRAVDE, sto je samo po sebi pogubno za ovo drustvo, bolje reci za citavo covjecanstvo.

Name

Sad je i pitanje

03.08.2021 09:32

Smijes li da smatras, nego kako ti nametnu.....!

Name

Vuk

03.08.2021 09:58

Prijatelju, prije par dana sam gledao snimku iz augusta 1995. godine na kojoj se vidi kako su tenkovi SAO Krajine prilikom povlačenja, da ne kažem bježanja, doslovno pregazili kolonu traktora i auta u kojoj su bili civili... vjeruj da mi se povraćalo! Vjerovatno je puno civila koji se danas vode kao žrtve Oluje zapravo stradalo u toj nesretnoj koloni. https://youtu.be/uFS8PICXpms

Name

Bošnjak

03.08.2021 10:12

Naravno da je zločinačka akcija, treba realno i pogledati istitni u oči. Ali tako treba za sve, suočiti se sa istinom.

Name

Jakako

04.08.2021 06:41

Oluja je samo okončala rat i okupaciju u Hrvatskoj i ništa drugo druže bossanac.

Name

Boban

04.08.2021 07:26

Jedno veliko kmeeeeeeeeeee

Name

T38708881

03.08.2021 08:59

Hrvati, muslimani, nato i plaćenici protiv civila, kukavičluk žestoki, hrvati se hvale sa tom olujom, a da nije bilo muslimana i natoa ko zna gdje bi sad bili

ODGOVORITE
Name

Analiticar

03.08.2021 10:11

Sta bi bilo kad bi bilo je nesto o cemu mi nikad necemo odlucivati. Okrenimo se buducnosti i pokusajmo nauciti djecu da ne mrze, jer mrznja je sjeme za buduce sukobe i zlocine, dal u ratu ili miru isto je. Ubica i tlacitelja ce biti, a pravo pitanje je hoce li biti snage da se neduzni zastite

Name

Pa

03.08.2021 10:30

Muslici nisu ni bosnu cijelu mogli odbraniti hahahah a da civili jadni opet nastradase bas mi ih zao svi bili naoruzani do zuba hahahah

Name

HM BOSANAC

03.08.2021 13:32

Naravno ono što se vama ne sviđa vi se tako i od nosite a ono što se vama sviđa za vas je to istina i pravda prvo kad nekog osuđuje te onda morate reci da su srbske snage držale pod opsadom Bihaću enklavu skoro četiri godine protjerali sve stanovništvo ljutocke doline počinili nezapamcene zločine ubijaju i ljude i bacaju I u jamu vucijak gdje je pronađeno mnogo mještana ljutocke doline u sklopu te operacije oluja oslobođen je Ključ Sanski Most Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa poslije ti operacija pronađene su mnoge grobnice a to su kod Ključa selo Biljani la iste 1 i lani ste 2 gdje su ubijanje i bebe od dva mjeseca prema tome meni kao čovjeku je zao svake žrtve pa i SRBSKOG naroda ali optuživati nekog za zločin a ne priznati svoj zločin nije ništa drugo nego biti pulo slijep ili pretvarati se da tuđu muku i žalost nisi ni vidio niti čuo dok svoje gledaš sa tugom i prezirom prema onom koje to počinio a ne pitamo se sta je uzrok oluje da srbska strana je okupirala 15 teritorije Hrvatske protjerala sve hrvatsko stanovništvo i glumili Vele silu kad je oluja krenula onda su pristali na sve ali je bilo već kasno naj jedno stavnije trebali su prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu 91 godine I rata nebi ni bilo kao što su Bosanski Srbi trebali Bosnu prihvatiti kao svoju domovinu i rata nebi ni bilo ali oni su iskoristili silu JNA i činili to sto su činili sad treba tražiti načina da se konflikti prevaziđu IDA nedužni narod na sve strane nade smiraj na svojoj djedovi i uz pravu garanciju njihovi prava

Name

@HM Bosanac

03.08.2021 21:04

Prvo moram da kazem da postujem svaku zrtvu i ne brojim im krvna zrnca. Ali od tvog romana koji si napisao mi se smucilo. Znaci Srbi su trebali prihvatiti BiH ili Hrvatsku kao svoju domovinu, a vi niste trebali prihvatiti Jugoslaviju kao svoju domovinu? Kome ti pricas o pravicnosti i jednakosti? Imali smo mi svi svoju zajednicku domovinu, i sad hoces da kazes da ste vi imali pravo da vam se ta domovina ne dopada, a Srbi nemaju isto pravo? Ko si ti da nekome odredjujes po svom nahodjenju gdje mu je domovina? Muka mi je od takvih "pravednika". Vama doslo da prekrajate granice, zaratili ste zbog toga, i sad imas obraza da nekome kazes bilo sta? Poklopi se usima i cuti.

Name

klokan

03.08.2021 09:25

Ovo je sramota i obraz i mrlja na licu savremene evropske unije ovoje dokaz za svu sramotu evropske unije i osveta evrope za prvi svedski rat i sto nikada nisu mogli mali srbski narod pokorit i sto nisu mogli unistit srbiju i srbe jer se srbi nedaju nikom pokorit evropo setise starca vukasina u jasenovcu kada ustaskom koljacu kaze samoti djete radi svoj poso kolikoje starac ponizijo koljaca nebojise stocega zaklat aliga ipak zove i kaze samoti djete radi svoj poso

ODGOVORITE
Name

Gdje je

03.08.2021 09:27

Jasenovacka gradja? Za koliko je izlicitirana!? Ocekujte i sledecu oluju malo dublje u unutrasnjost ovamo!

ODGOVORITE
Name

Selo

03.08.2021 10:13

Strašan zločin je počinjen nad srpskim narodom u Hrvatskoj. O tome Dodik sa Čovićem me želi da govori i Čović slavi progon srpskog stanovništva iz Hrvatske. Žalosno stradao je veliki broj nedužnih civila a niko nije odgovarao za zlo. Dabogda se nikad ne ponovilo nikome i nigdje.

ODGOVORITE
Name

Pijacar

03.08.2021 11:18

A sta je sa narodom iz RS gdje su oni otisli radi preglasne muzike.

Name

И

03.08.2021 10:55

Ово није геноцид а оно јесте. Ма марш у 3пм неће мени нико солитк памет.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.08.2021 13:35

Narod je platio i mogao bi opet platiti sto slusa politicare,nadam se da ce doci pameti!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

03.08.2021 16:30

Mi Srbi smo kolateralna šteta, šta nas je izginulo u zadnjih 100 godina, dobro nas je i ostalo, najviše žrtava smo dali za Jugoslaviju, a najgore prošli u raspadu iste, sad svi cvjećke samo mi kanibali, naših kosti rasutih po cijeloj Jugi, stratišta naših ne zna im se broj, i najveći smo gubitnici uz dužno poštovanje svim stradalnicima ex-YU.

ODGOVORITE