Велике врућине уништавају кукуруз у Семберији

Високе, тропске температуре и мала влажност ваздуха и земљишта учиниле су да кукуруз на плодним семберским пољима почне да се суши. Пољопривредници су очајни јер на неким парцелама неће имати шта да уберу.

Република Српска 02.08.2021 | 21:04
Велике врућине уништавају кукуруз у Семберији

Афричке врелине и суша узимају данак на семберским њивама под кукурузом. На ријетким парцелама кукуруз се добро држи али је стање, кажу пољопривредници, на већини њих катастрофално. 

“Кукуруз на њивама изгледа страшно. Празан је, нема ништа, само текун, поготово на тзв. љућој земљи. На овој мало мекшој у дринском појасу има нешто али ће бити око 60-70 одсто мање кукуруза него прошле године”, каже Васо Дикић из Амајлија код Бијељине.

Година је добро почела. Улагања и очекивања су била велика, додаје Дикић који код кукурузом има око 450 дунума. 

“С обзиром на то како је добро кренуло и колико смо и шта урадили очекивали смо од 1.000 до 1.400 килограма кукуруза по дунуму. Дај Боже да ове године буде око 400 кг по дунуму. Неће га бити за продају. Биће за моје потребе јер сам прошле године имао добар принос, а нисам га продао. Требало је да продам пола овогодишњег рода, да покријем трошкове, али то неће бити могуће.”

Петар Стевановић, такође из Амајлија каже да је ове године у кукуруз уложио много.

“Сваке године има уводимо неку новину и увијек тежимо да имамо бољи резултат. Зато и улажемо више. Овдје је уложено највише времена које је у XXИ вијеку најскупље. Не видим неку рачуницу у наредном периоду”, наводи Стевановић.

Скоро сви усјеви на готово свим пољима су остали нижи у порасту, што је посљедица дјеловања екстремно високих температура и недостатка падавима, објашњавају у Министарству пољопривреде Републике Српске.

Дорђе Глишић, виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга при том министарству истиче да је на усјевима такође примјећена појава увијања листа кукруза, чиме се биљка брани од високих температура. 

“На појединим локацијама је дошло до потпаљивања кукуруза, односно дошло је до одумирања доњих листова”, објашњава Глишић.

Додаје да је за сада рано прогнозирати какви ће приноси бити. 

“Пред нама је август мјесец који је кључан у смислу одржавања стабилности приноса кукуруза јер он улази у фазу наливања зрна када му је потребна влага. У случају да не будемо имали одређене количине падавина можемо остати без приноса.”

Јасно је да ће суша у наредним годинама представљати велики проблем, кажу агрономи. Зато пољопривредним произвођачима предлажу изградњу система за наводњавање. Пољопривредници су скептични.

“Све је то скупо. Потребна је бројна радна снага, а цио тај процес је веома скуп. Сем тога, која је сврха заливати по оваквој жеги, он ће одмах да се скува. То ријетко успјева”, сматра Дикић.

Стевановић сматра да природу и кишу ипак ништа не може да замијени.
“Киша је једно, а заливање друго. Може да се залива, вјероватно има резултата али представља велики удар на џеп који тешко можемо да поднесемо.”

Пољопривредници се, дакле углавном уздају у свакој рад и помоћ природе, за коју струка каже да ће због климатских промјена бити све суровија. Свака помоћ им је добродошла али је не очекују јер им је нико, истичу и не нуди. 

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Децко

02.08.2021 20:20

Је.ес кукурус, увозицемо га из Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биллy Питтон

03.08.2021 08:23

Дрина плави, Сава плави, а сад суша. Где су канали за наводњавање и одводе вишка воде? Битно је политичити, сељака ко .ебе!

ОДГОВОРИТЕ