Velike vrućine uništavaju kukuruz u Semberiji

Visoke, tropske temperature i mala vlažnost vazduha i zemljišta učinile su da kukuruz na plodnim semberskim poljima počne da se suši. Poljoprivrednici su očajni jer na nekim parcelama neće imati šta da uberu.

Republika Srpska 02.08.2021 | 21:04
Velike vrućine uništavaju kukuruz u Semberiji

Afričke vreline i suša uzimaju danak na semberskim njivama pod kukuruzom. Na rijetkim parcelama kukuruz se dobro drži ali je stanje, kažu poljoprivrednici, na većini njih katastrofalno. 

“Kukuruz na njivama izgleda strašno. Prazan je, nema ništa, samo tekun, pogotovo na tzv. ljućoj zemlji. Na ovoj malo mekšoj u drinskom pojasu ima nešto ali će biti oko 60-70 odsto manje kukuruza nego prošle godine”, kaže Vaso Dikić iz Amajlija kod Bijeljine.

Godina je dobro počela. Ulaganja i očekivanja su bila velika, dodaje Dikić koji kod kukuruzom ima oko 450 dunuma. 

“S obzirom na to kako je dobro krenulo i koliko smo i šta uradili očekivali smo od 1.000 do 1.400 kilograma kukuruza po dunumu. Daj Bože da ove godine bude oko 400 kg po dunumu. Neće ga biti za prodaju. Biće za moje potrebe jer sam prošle godine imao dobar prinos, a nisam ga prodao. Trebalo je da prodam pola ovogodišnjeg roda, da pokrijem troškove, ali to neće biti moguće.”

Petar Stevanović, takođe iz Amajlija kaže da je ove godine u kukuruz uložio mnogo.

“Svake godine ima uvodimo neku novinu i uvijek težimo da imamo bolji rezultat. Zato i ulažemo više. Ovdje je uloženo najviše vremena koje je u XXI vijeku najskuplje. Ne vidim neku računicu u narednom periodu”, navodi Stevanović.

Skoro svi usjevi na gotovo svim poljima su ostali niži u porastu, što je posljedica djelovanja ekstremno visokih temperatura i nedostatka padavima, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Dorđe Glišić, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga pri tom ministarstvu ističe da je na usjevima takođe primjećena pojava uvijanja lista kukruza, čime se biljka brani od visokih temperatura. 

“Na pojedinim lokacijama je došlo do potpaljivanja kukuruza, odnosno došlo je do odumiranja donjih listova”, objašnjava Glišić.

Dodaje da je za sada rano prognozirati kakvi će prinosi biti. 

“Pred nama je avgust mjesec koji je ključan u smislu održavanja stabilnosti prinosa kukuruza jer on ulazi u fazu nalivanja zrna kada mu je potrebna vlaga. U slučaju da ne budemo imali određene količine padavina možemo ostati bez prinosa.”

Jasno je da će suša u narednim godinama predstavljati veliki problem, kažu agronomi. Zato poljoprivrednim proizvođačima predlažu izgradnju sistema za navodnjavanje. Poljoprivrednici su skeptični.

“Sve je to skupo. Potrebna je brojna radna snaga, a cio taj proces je veoma skup. Sem toga, koja je svrha zalivati po ovakvoj žegi, on će odmah da se skuva. To rijetko uspjeva”, smatra Dikić.

Stevanović smatra da prirodu i kišu ipak ništa ne može da zamijeni.
“Kiša je jedno, a zalivanje drugo. Može da se zaliva, vjerovatno ima rezultata ali predstavlja veliki udar na džep koji teško možemo da podnesemo.”

Poljoprivrednici se, dakle uglavnom uzdaju u svakoj rad i pomoć prirode, za koju struka kaže da će zbog klimatskih promjena biti sve surovija. Svaka pomoć im je dobrodošla ali je ne očekuju jer im je niko, ističu i ne nudi. 

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Decko

02.08.2021 20:20

Je.es kukurus, uvozicemo ga iz Srbije!

ODGOVORITE
Name

Billy Pitton

03.08.2021 08:23

Drina plavi, Sava plavi, a sad suša. Gde su kanali za navodnjavanje i odvode viška vode? Bitno je političiti, seljaka ko .ebe!

ODGOVORITE