Велики број вјерника на прослави Илиндана у Јањи

У присуству великог броја вјерника Црквена општина и Мјесна заједница Јања обиљежили су у крсну славу Илиндан. Обиљежавању славе присуствовали су Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, као И градоначелник Бијељине Љубиша Петровић. 

Република Српска 02.08.2021 | 16:25
Велики број вјерника на прослави Илиндана у Јањи

Свечаном литијом кроз насеље Јања и ломљењем славског колача прослављена је крсна слава Црквене општине и Мјесне заједнице Јања – Свети пророк Илија. Свету Архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство еписког зворничко-тузлански Фотије који је у својој бесједи вјернике подсјетио на дјела Светог пророка Илије који И данас може бити узор И путоказ како се борити за очување вјере. Такође, епископ Фотије позвао је српски народ на јединство у овим временима која су пуна искушења. 

“Добро је да смо са Богом, јер ко је са Богом тај је уствари на правом путу и тај иде путем спасења. То се односи како на појединца, тако и на читаве народе. Они народи који су са Богом и са крстом Христовим они иду путем спасења. Врло често су распети у историји, али у вјечности ће се јавити као побједници и као они који ће бити награђени животом вјечним. Зато је пут нас православних Срба крстоносан. Од Косова до данашњих дана ми идемо путем крста, али и путем васкрсења”, истакао је у бесједи Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Традиционално, поводом Илиндана окупили су се многобројни вјерници у порти храма Светог пророка Илије. 

“Годинама обиљежавамо Илиндан у Јањи. Сви парохијани дођу на прославу овога дана који је веома значајан за нашу парохију”, рекла је Цвија Крајишник из Јање. 

Обиљежавању славе храма присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић коме је ове године припала част да буде кум Мјесне заједнице Јања. 

“Част ми је кумовати Мјесној заједници Јања, добрим људима и добрим домаћинима. Само присуство епископа Фотија даје посебну димензију обиљежавању крсне славе храма”, истакао је градоначелник Љубиша Петровић.

У овом храму слави се Свети пророк Илија од 1887. године, када је црква и освјештана.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар