Veliki broj vjernika na proslavi Ilindana u Janji

U prisustvu velikog broja vjernika Crkvena opština i Mjesna zajednica Janja obilježili su u krsnu slavu Ilindan. Obilježavanju slave prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, kao I gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 

Republika Srpska 02.08.2021 | 16:25
Veliki broj vjernika na proslavi Ilindana u Janji

Svečanom litijom kroz naselje Janja i lomljenjem slavskog kolača proslavljena je krsna slava Crkvene opštine i Mjesne zajednice Janja – Sveti prorok Ilija. Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkog zvorničko-tuzlanski Fotije koji je u svojoj besjedi vjernike podsjetio na djela Svetog proroka Ilije koji I danas može biti uzor I putokaz kako se boriti za očuvanje vjere. Takođe, episkop Fotije pozvao je srpski narod na jedinstvo u ovim vremenima koja su puna iskušenja. 

“Dobro je da smo sa Bogom, jer ko je sa Bogom taj je ustvari na pravom putu i taj ide putem spasenja. To se odnosi kako na pojedinca, tako i na čitave narode. Oni narodi koji su sa Bogom i sa krstom Hristovim oni idu putem spasenja. Vrlo često su raspeti u istoriji, ali u vječnosti će se javiti kao pobjednici i kao oni koji će biti nagrađeni životom vječnim. Zato je put nas pravoslavnih Srba krstonosan. Od Kosova do današnjih dana mi idemo putem krsta, ali i putem vaskrsenja”, istakao je u besjedi Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Tradicionalno, povodom Ilindana okupili su se mnogobrojni vjernici u porti hrama Svetog proroka Ilije. 

“Godinama obilježavamo Ilindan u Janji. Svi parohijani dođu na proslavu ovoga dana koji je veoma značajan za našu parohiju”, rekla je Cvija Krajišnik iz Janje. 

Obilježavanju slave hrama prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović kome je ove godine pripala čast da bude kum Mjesne zajednice Janja. 

“Čast mi je kumovati Mjesnoj zajednici Janja, dobrim ljudima i dobrim domaćinima. Samo prisustvo episkopa Fotija daje posebnu dimenziju obilježavanju krsne slave hrama”, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

U ovom hramu slavi se Sveti prorok Ilija od 1887. godine, kada je crkva i osvještana.

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar