Бјелоруска олимпијка безбједна у Токију, одбила 'присилни' лет кући

Бјелоруска олимпијка која је одбила налог свог тима да прерано отпутује кући на безбједном је након што је затражила заштиту од јапанске полиције, саопштили су званичници Игара.

Свијет 02.08.2021 | 09:29
Бјелоруска олимпијка безбједна у Токију, одбила 'присилни' лет кући

Како су рекли, спринтерка Кристина Циманоуска (24) преноћила је у хотелу на токијском аеродрому Ханеда.

Она каже да је у недељу присилно одведена на аеродром због критике тренера, а Бјелорусија наводи да је њено "емоционално стање" разлог тог потеза.

Чешка и Пољска кажу да су спремне да понуде спортисткињи визу.

Сада се разматра могућност тражења азила у Европи.

На брифингу за новинаре у понедељак у Токију, портпарол Међународног олимпијског комитета (МОК) Марк Адамс рекао је да јапанске власти пазе на Циманоуску. Казао је да је укључена и агенција УН за избеглице.

Адамс је додао да је од бјелоруског Националног олимпијског комитета (НОЦ) затражен потпуни писани извештај о овој теми. МОК и јапанске власти ц́е такође одржати даље консултације.

Он је такође рекао да је МОК предузео мјере против бјелоруског комитета уочи Игара, након прошлогодишњих протеста због спорног реизбора предсједника земље Александра Лукашенка.

Забранио је приступ неким званичницима, укључујуц́и и Лукашнковог сина, јер није пружена заштита за спортисте који су се придружили демонстрацијама.

Циманоуска је у недељу затражила полицијску заштиту на Ханедином терминалу како не би морала да се укрца на лет, изражавајући страх за своју безбједност ако се врати у Бјелорусију.

Авион је одлетио без ње.

Спринтерка, која је у понедељак требало да се такмичи на 200 метара за жене, раније се жалила на друштвеним мрежама да је ушла у другу трку у кратком року након што је утврђено да неке саиграчице не испуњавају услове за такмичење.

Видео је изазвао критике у државним медијима, а један телевизијски канал је навео да јој недостаје "тимски дух".

Циманоуска је тврдила да су званичници дошли у њену собу и дали јој сат времена да спакује кофере прије него што је отпраћена до Ханеде. Каже да је "била под притиском" званичника тима да се врати кући и затражила помоћ од МОК -а.

"Покушавају да ме извуку из земље без моје дозволе", рекла је она у видео снимку објављеном на каналу Телеграм Бјелоруске фондације за спортску солидарност (БССФ), групе која подржава спортисте који су ухапшени или скрајнути због њихових политичких ставова.

Бјелоруски НОЦ саопштио је да је искључена из тима због "емоционалног и психолошког стања".

У разговору за ББЦ у недељу, Анатол Котау из БССФ -а рекао је: "Плаши се репресије над својом породицом у Бјелорусији - то је тренутно њена главна брига."

БССФ је основан у августу 2020. године за подршку спортистима током демонстрација против Лукашенка.

Неки од оних који су учествовали били су и спортисти на националном нивоу, којима је одузето финансирање, искључени су из репрезентација и притворени због демонстрација.

Масовни вишемјесечни протести у Бјелорусији избили су након што је Лукашенко 9. августа прогласио побједу на изборима, за које се сматра да су били намјештени. Грађани су на улицама тражили његову оставку, а безбједносне снаге под контролом Лукашенковог режима покушавале су да угуше демонстрације.

Због учешћа на демонстрацијама ухапшено је више од 34.000 људи, од којих је полиција хиљаде брутално претукла. На мети власти нашли су и независни медији, а хапшени су и новинари који су извјештавали са протеста. Опозиција у Бјелорусији, као и западне државе, не признају резултате тих избора.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">РСЕ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дијагноза

02.08.2021 07:46

ЦИА је нај веће зло на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.08.2021 08:33

Тако је Сад це свјетске медије пропаганда да трљају руке...

Name

РеДијагноза

02.08.2021 09:28

ЦИА и Лукасенко имају пуно тога заједницког. Зелим дјевојци да се спаси од бркатог тиранина и диктатора.

Name

ре

02.08.2021 09:35

ПРАВДА за ову спортисткињу!

Name

Одговор

02.08.2021 09:54

Поздрав од обитељи Драгичевића. Иста резимска политика. Ова је имала срећу да се нашла у Јапану, а не као Давид.

Name

Ноле

02.08.2021 08:11

Класицна западна кампања против суверене дрзаве,која њима није по мјери.Наравно,гле цуда,насли су спортискињу која је била на демонстрацијама,и која је једва цекала да побјегне негдје у иностранство.Класицна издајица своје дрзаве зарад трулог запада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.08.2021 12:53

Браво Ноле свака ти је на мјесту. Заоми дјевојцице коју је запад узео рад својих интереса.

Name

Предатор

02.08.2021 09:52

Е моје дете млада си лако те завести. Али имацес времена за кајање

ОДГОВОРИТЕ