Bjeloruska olimpijka bezbjedna u Tokiju, odbila 'prisilni' let kući

Bjeloruska olimpijka koja je odbila nalog svog tima da prerano otputuje kući na bezbjednom je nakon što je zatražila zaštitu od japanske policije, saopštili su zvaničnici Igara.

Svijet 02.08.2021 | 09:29
Bjeloruska olimpijka bezbjedna u Tokiju, odbila 'prisilni' let kući

Kako su rekli, sprinterka Kristina Cimanouska (24) prenoćila je u hotelu na tokijskom aerodromu Haneda.

Ona kaže da je u nedelju prisilno odvedena na aerodrom zbog kritike trenera, a Bjelorusija navodi da je njeno "emocionalno stanje" razlog tog poteza.

Češka i Poljska kažu da su spremne da ponude sportistkinji vizu.

Sada se razmatra mogućnost traženja azila u Evropi.

Na brifingu za novinare u ponedeljak u Tokiju, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Mark Adams rekao je da japanske vlasti paze na Cimanousku. Kazao je da je uključena i agencija UN za izbeglice.

Adams je dodao da je od bjeloruskog Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOC) zatražen potpuni pisani izveštaj o ovoj temi. MOK i japanske vlasti će takođe održati dalje konsultacije.

On je takođe rekao da je MOK preduzeo mjere protiv bjeloruskog komiteta uoči Igara, nakon prošlogodišnjih protesta zbog spornog reizbora predsjednika zemlje Aleksandra Lukašenka.

Zabranio je pristup nekim zvaničnicima, uključujući i Lukašnkovog sina, jer nije pružena zaštita za sportiste koji su se pridružili demonstracijama.

Cimanouska je u nedelju zatražila policijsku zaštitu na Hanedinom terminalu kako ne bi morala da se ukrca na let, izražavajući strah za svoju bezbjednost ako se vrati u Bjelorusiju.

Avion je odletio bez nje.

Sprinterka, koja je u ponedeljak trebalo da se takmiči na 200 metara za žene, ranije se žalila na društvenim mrežama da je ušla u drugu trku u kratkom roku nakon što je utvrđeno da neke saigračice ne ispunjavaju uslove za takmičenje.

Video je izazvao kritike u državnim medijima, a jedan televizijski kanal je naveo da joj nedostaje "timski duh".

Cimanouska je tvrdila da su zvaničnici došli u njenu sobu i dali joj sat vremena da spakuje kofere prije nego što je otpraćena do Hanede. Kaže da je "bila pod pritiskom" zvaničnika tima da se vrati kući i zatražila pomoć od MOK -a.

"Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole", rekla je ona u video snimku objavljenom na kanalu Telegram Bjeloruske fondacije za sportsku solidarnost (BSSF), grupe koja podržava sportiste koji su uhapšeni ili skrajnuti zbog njihovih političkih stavova.

Bjeloruski NOC saopštio je da je isključena iz tima zbog "emocionalnog i psihološkog stanja".

U razgovoru za BBC u nedelju, Anatol Kotau iz BSSF -a rekao je: "Plaši se represije nad svojom porodicom u Bjelorusiji - to je trenutno njena glavna briga."

BSSF je osnovan u avgustu 2020. godine za podršku sportistima tokom demonstracija protiv Lukašenka.

Neki od onih koji su učestvovali bili su i sportisti na nacionalnom nivou, kojima je oduzeto finansiranje, isključeni su iz reprezentacija i pritvoreni zbog demonstracija.

Masovni višemjesečni protesti u Bjelorusiji izbili su nakon što je Lukašenko 9. avgusta proglasio pobjedu na izborima, za koje se smatra da su bili namješteni. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbjednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta. Opozicija u Bjelorusiji, kao i zapadne države, ne priznaju rezultate tih izbora.

(RSE)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

02.08.2021 09:46

CIA je naj veće zlo na planeti.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.08.2021 10:33

Tako je Sad ce svjetske medije propaganda da trljaju ruke...

Name

ReDijagnoza

02.08.2021 11:28

CIA i Lukasenko imaju puno toga zajednickog. Zelim djevojci da se spasi od brkatog tiranina i diktatora.

Name

re

02.08.2021 11:35

PRAVDA za ovu sportistkinju!

Name

Odgovor

02.08.2021 11:54

Pozdrav od obitelji Dragičevića. Ista rezimska politika. Ova je imala sreću da se našla u Japanu, a ne kao David.

Name

Nole

02.08.2021 10:11

Klasicna zapadna kampanja protiv suverene drzave,koja njima nije po mjeri.Naravno,gle cuda,nasli su sportiskinju koja je bila na demonstracijama,i koja je jedva cekala da pobjegne negdje u inostranstvo.Klasicna izdajica svoje drzave zarad trulog zapada...

ODGOVORITE
Name

Boki

02.08.2021 14:53

Bravo Nole svaka ti je na mjestu. Zaomi djevojcice koju je zapad uzeo rad svojih interesa.

Name

Predator

02.08.2021 11:52

E moje dete mlada si lako te zavesti. Ali imaces vremena za kajanje

ODGOVORITE