У 2021. мање кредита владама, а више становништву

Банкарско кредитирање у Босни и Херцеговини биљежи знакове благог опоравка, а чему највише доприноси сектор становништва, извјештава Индикатор.ба.

Босна и Херцеговина 01.08.2021 | 19:20
У 2021. мање кредита владама, а више становништву

Укупни кредити у мају ове године, према подацима Централне банке БиХ, износили су 20,64 милијарде КМ и имали су повећање од око 1,5 посто у односу на крај 2020. године.

Секторска структура датих кредита показује да су банке у овој години мање кредитирале јавни сектор, а кредитном расту највише су допринијели сектор становништва и у нешто мањем обиму сектор привреде.

Статистика говори да су кредити јавним предузећима, као и кредити владама кантона и општинама били у паду, док су кредити становништву забиљежили раст за 2,1 посто на укупно 10,1 млрд КМ.

У оквиру кредита становништву раст су, очекивано највише гурали, потрошачки ненамјенски кредити који су имали раст 2,2 посто те су достигли укупан износ од 7,46 милијарди КМ.

Истовјетан раст имали су кредити за куповину нових станова који су достигли укупну вриједност у мају ове године од 1,30 млрд КМ. Ипак, највећи раст регистрован је за куповиону постојећих стамбених јединица 4,0 посто, а кредити су у овом сегменту нарасли на укупан износ од 833,2 милиона КМ.

Када је ријеч о кредитирању привреде, укупни кредити нефинансијским приватним предузећима износили су 8,72 милијарде КМ и биљеже раст у овој години од 1,5 посто у односу на крај 2020. године.

Истовремено, у паду су кредити по картичном пословању, који су износили у мају ове године 266,8 милиона КМ и мањи су за 4,3 посто него у децембру 2020. године.

Иако се економија Босне и Херцеговини опоравља од пандмијског шока у прошлој години, а домаћа потрошња расте, очигледно је да ће требати још времена и периода коњунктуре да кредитирање почне биљежити веће стопе раста од садашњих.

(Индикатор)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тоне титаник

02.08.2021 03:43

Па јавна предузеца и не могу висе дизати кредите јер су подигли толико да це праунуци РС врацати на конто гаранта владе а народ дизе да плати гријање , струју и јос понеки луксуз!!

ОДГОВОРИТЕ