U 2021. manje kredita vladama, a više stanovništvu

Bankarsko kreditiranje u Bosni i Hercegovini bilježi znakove blagog oporavka, a čemu najviše doprinosi sektor stanovništva, izvještava Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina 01.08.2021 | 19:20
U 2021. manje kredita vladama, a više stanovništvu

Ukupni krediti u maju ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, iznosili su 20,64 milijarde KM i imali su povećanje od oko 1,5 posto u odnosu na kraj 2020. godine.

Sektorska struktura datih kredita pokazuje da su banke u ovoj godini manje kreditirale javni sektor, a kreditnom rastu najviše su doprinijeli sektor stanovništva i u nešto manjem obimu sektor privrede.

Statistika govori da su krediti javnim preduzećima, kao i krediti vladama kantona i opštinama bili u padu, dok su krediti stanovništvu zabilježili rast za 2,1 posto na ukupno 10,1 mlrd KM.

U okviru kredita stanovništvu rast su, očekivano najviše gurali, potrošački nenamjenski krediti koji su imali rast 2,2 posto te su dostigli ukupan iznos od 7,46 milijardi KM.

Istovjetan rast imali su krediti za kupovinu novih stanova koji su dostigli ukupnu vrijednost u maju ove godine od 1,30 mlrd KM. Ipak, najveći rast registrovan je za kupovionu postojećih stambenih jedinica 4,0 posto, a krediti su u ovom segmentu narasli na ukupan iznos od 833,2 miliona KM.

Kada je riječ o kreditiranju privrede, ukupni krediti nefinansijskim privatnim preduzećima iznosili su 8,72 milijarde KM i bilježe rast u ovoj godini od 1,5 posto u odnosu na kraj 2020. godine.

Istovremeno, u padu su krediti po kartičnom poslovanju, koji su iznosili u maju ove godine 266,8 miliona KM i manji su za 4,3 posto nego u decembru 2020. godine.

Iako se ekonomija Bosne i Hercegovini oporavlja od pandmijskog šoka u prošloj godini, a domaća potrošnja raste, očigledno je da će trebati još vremena i perioda konjunkture da kreditiranje počne bilježiti veće stope rasta od sadašnjih.

(Indikator)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tone titanik

02.08.2021 03:43

Pa javna preduzeca i ne mogu vise dizati kredite jer su podigli toliko da ce praunuci RS vracati na konto garanta vlade a narod dize da plati grijanje , struju i jos poneki luksuz!!

ODGOVORITE