"Поште Српске" не одустају од милионског кредита

Сага око куповине сортинг центра за потребе Пошта Српске, чини се да ће ускоро бити завршена. Буџет Српске заложен је за задужење од 9 милиона марака, па се оправдано поставља питање шта се крије иза вишемјесечног инсистирања Управе предузећа да добије зелено свјетло за ово задужење.    

Република Српска 31.07.2021 | 19:49
"Поште Српске" не одустају од милионског кредита

Поште Српске мјесецима планирају задужење од 9 милиона марака. Средства се намјеравају утрошити за куповину сортинг центра. Сагласност на ребаланс плана пословања и ребаланс програма инвестиција за 2021. годину којима је предвиђено задужење, дала је Скупштина акционара.

Гарант кредита је Влада Српске. Међутим, међу онима који су упозоравали на евентуалне посљедице по ово јавно предузеће био је Пензијски резерви фонд. 

„Наша гласања су видљива из записника са сједнице скупштина акционара. С обзиром на то да према достављеним материјалима нисмо били потпуно увјерени у економско-финансијске ефекте наведене одлуке, опредијелили смо се да гласамо “уздржан”. Констатовали смо да друштво тренутно не остварује довољан обим прихода из редовних дјелатности који би био основа за отпату планираног задужења. Ребалансом нису исказани, нити адекватно образложени економско-финансијски ефекти на пословање друштва од овог посла“- наводе у ПРЕФ-у. 

На штетност задужења због, како кажу, лоших економских показатеља у 2020. и 2021. години упозоравали су поједини чланови Надзорног одбора. Међутим, због неподржавања идеје Управе, одбор је убрзо смијењен, а именован је нови. 

„Кад смо анализирали на крају године укупне пословне резултате, видјело се да је то нешто више од 2 милиона негативног салда пословања предузећа и неки акумулирани дуг у то вријеме се помињао, у цифрама исказиван 26, 27 милиона. Ја сам већ тада рекао на сједници Надзорног одбора у јануару, а потом и на сједници Скупштине акционара да је очекивано да ће послије смјене Надзорног одбора се формирати таква група људи која ће гласати и на сједници НО, а потом Скупштини акционара да ће изгласати то кредитно задужење. И данас сам при истом ставу да је то потпуно у овом тренутку непотребно за предузеће зато што су озбиљни проблеми унутар Пошта“- наводи члан смијењеног Надзорног одбора Жељко Дубравац. 

У медијима се писало да Поште од овог кредитног аранжмана намјеравају купити објекат у власништву Славка Рогуљића у Трну. Информацију нису потврдили, нити демантовали у овом предузећу. На више наших упита на ову тему, из Пошта Српске није било одговора. 

„Тај пословни простор уопште није прављен за Поште Српске, треба уложити неколико милиона марака да би се он адаптирао. Тамо је требао бити ауто салон, али тај простор никад није био у функцији и у цијелом послу наравно да ће моћници узети велики новац у свој џеп. Ја сам објавио једно писмо које сам добио. Стварна цијена тог пословног простора 3,7 милиона марака. Милиона марака треба да узме Уједињена Српска, милиона генерални секретар владајуће партије Лука Петровић, а остатак отац и син, породица Додик. Оно што сам најавио, догађа се све управо онако како је и најављено, што говори да се ради о договореном корупционашком послу“- истиче посланик у Клубу СДС-а у Народној скупштини РС Небојша Вукановић. 

Вукановић подсјећа да су Поште оптерећене дуговима и кредитима који су раније узети и упозорава да би најновије задужење од скоро 10 милиона марака, могло Поште одвести у стечај.  

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гвидо Гладни

31.07.2021 18:13

Па има ли и једна пљачка и отимачина у РС а да није умјешан гладнов гладни Ген Сек секте Лука Гвидо Петровић.Има ли краја овој халапљивости бахатости и свему најгорем.Кад ће му јаднику бити довољно кад ће се више најести или ће отићи гладан и на онај свјет.Сеоска варалица која је толико побјеснила да не зна више шта ће од себе.Направио Хацијенду у стилу Ескобара са базеном а ни пливати не зна ,прави сеоски ђилкош пун комплекса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маде ин Цанада

31.07.2021 20:27

Шта вам раде мрски странци или је у питању домаћи агресор.

Name

ПТТ КРИМИ

31.07.2021 18:29

У Шипово продали пошту гдје су били бесплатно и плус наплаћивали кирију телекому. До скора су били подстанари у истом том објекту,док их нови газда није изјурио. Сад су у дупло мањем простору. Од куд им право да арче имовину коју су добили на поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

31.07.2021 20:30

Смјењен надзорни одбор и именовани послушници који су гласали 05. јула 2021.г. Не интересује њих пошта него како увалити птостор Славка Рогуљића који исти не може продати годинама за невјероватних 9 милиона КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.07.2021 21:43

Проинтер је већ купио,узео- како год,пословни простор поште у центру.Зато ови морају ићи доле у трн,јер ће их ови истјерати...све је већ договорено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2021 07:23

Црврна секта и њени сателити укљуцени у све пљацке РС.

Name

Миркан

31.07.2021 22:47

Дај помозите Славкана,тог доброг човјека и људину. Ништа озбиљно не ради од како је рат стао,додуше мало са Језером,али шта је то у односу на ратни профит. Деведесет посто бањалучких тајкуна почело је код њега па нек му они и помогну а не овако преко народне грбаче опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

01.08.2021 01:22

Не знам шта је више,тужно или смијешно.Како само стигну да се сјете свих ових силних малверзација и тако брзо да их реализују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анита

01.08.2021 01:34

Поште су у лошој позицији зато што имају вишка око хиљаду не-радника,и зато се све то и дешава.Испитати директоре радних јединица колико су добили пара и купили станова од запошљавања радника и намјештених тендера.О осталим малверзацијама да не пишем.За сад толико.Поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сембер

01.08.2021 09:44

У Бијељини тарифа 10000 км.

Name

Папраца

01.08.2021 01:43

Миладин Радовиц је обер лопов, иде и њему добар тал да заврси вилу на Дрини и купи јос који стан у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управа посте

01.08.2021 08:21

Дубравац сам тражио 800.000 или да буде министар....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

01.08.2021 08:47

Кроз овај дил има да се закулисно обештети Проинтер. Тако да ће им купљена зграда поште у центру БЛ доћи ка поклон, гратис. И још ће остати нешто и тати за кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

01.08.2021 11:59

Управо тако, да се породица одмах намири. Рогуљиц би се тог салона ријешио и за 2,5 милиона КМ али се сагласио да му остану 3,0 милиона КМ.