"Pošte Srpske" ne odustaju od milionskog kredita

Saga oko kupovine sorting centra za potrebe Pošta Srpske, čini se da će uskoro biti završena. Budžet Srpske založen je za zaduženje od 9 miliona maraka, pa se opravdano postavlja pitanje šta se krije iza višemjesečnog insistiranja Uprave preduzeća da dobije zeleno svjetlo za ovo zaduženje.    

Republika Srpska 31.07.2021 | 19:49
"Pošte Srpske" ne odustaju od milionskog kredita

Pošte Srpske mjesecima planiraju zaduženje od 9 miliona maraka. Sredstva se namjeravaju utrošiti za kupovinu sorting centra. Saglasnost na rebalans plana poslovanja i rebalans programa investicija za 2021. godinu kojima je predviđeno zaduženje, dala je Skupština akcionara.

Garant kredita je Vlada Srpske. Međutim, među onima koji su upozoravali na eventualne posljedice po ovo javno preduzeće bio je Penzijski rezervi fond. 

„Naša glasanja su vidljiva iz zapisnika sa sjednice skupština akcionara. S obzirom na to da prema dostavljenim materijalima nismo bili potpuno uvjereni u ekonomsko-finansijske efekte navedene odluke, opredijelili smo se da glasamo “uzdržan”. Konstatovali smo da društvo trenutno ne ostvaruje dovoljan obim prihoda iz redovnih djelatnosti koji bi bio osnova za otpatu planiranog zaduženja. Rebalansom nisu iskazani, niti adekvatno obrazloženi ekonomsko-finansijski efekti na poslovanje društva od ovog posla“- navode u PREF-u. 

Na štetnost zaduženja zbog, kako kažu, loših ekonomskih pokazatelja u 2020. i 2021. godini upozoravali su pojedini članovi Nadzornog odbora. Međutim, zbog nepodržavanja ideje Uprave, odbor je ubrzo smijenjen, a imenovan je novi. 

„Kad smo analizirali na kraju godine ukupne poslovne rezultate, vidjelo se da je to nešto više od 2 miliona negativnog salda poslovanja preduzeća i neki akumulirani dug u to vrijeme se pominjao, u ciframa iskazivan 26, 27 miliona. Ja sam već tada rekao na sjednici Nadzornog odbora u januaru, a potom i na sjednici Skupštine akcionara da je očekivano da će poslije smjene Nadzornog odbora se formirati takva grupa ljudi koja će glasati i na sjednici NO, a potom Skupštini akcionara da će izglasati to kreditno zaduženje. I danas sam pri istom stavu da je to potpuno u ovom trenutku nepotrebno za preduzeće zato što su ozbiljni problemi unutar Pošta“- navodi član smijenjenog Nadzornog odbora Željko Dubravac. 

U medijima se pisalo da Pošte od ovog kreditnog aranžmana namjeravaju kupiti objekat u vlasništvu Slavka Roguljića u Trnu. Informaciju nisu potvrdili, niti demantovali u ovom preduzeću. Na više naših upita na ovu temu, iz Pošta Srpske nije bilo odgovora. 

„Taj poslovni prostor uopšte nije pravljen za Pošte Srpske, treba uložiti nekoliko miliona maraka da bi se on adaptirao. Tamo je trebao biti auto salon, ali taj prostor nikad nije bio u funkciji i u cijelom poslu naravno da će moćnici uzeti veliki novac u svoj džep. Ja sam objavio jedno pismo koje sam dobio. Stvarna cijena tog poslovnog prostora 3,7 miliona maraka. Miliona maraka treba da uzme Ujedinjena Srpska, miliona generalni sekretar vladajuće partije Luka Petrović, a ostatak otac i sin, porodica Dodik. Ono što sam najavio, događa se sve upravo onako kako je i najavljeno, što govori da se radi o dogovorenom korupcionaškom poslu“- ističe poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović. 

Vukanović podsjeća da su Pošte opterećene dugovima i kreditima koji su ranije uzeti i upozorava da bi najnovije zaduženje od skoro 10 miliona maraka, moglo Pošte odvesti u stečaj.  

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Gvido Gladni

31.07.2021 18:13

Pa ima li i jedna pljačka i otimačina u RS a da nije umješan gladnov gladni Gen Sek sekte Luka Gvido Petrović.Ima li kraja ovoj halapljivosti bahatosti i svemu najgorem.Kad će mu jadniku biti dovoljno kad će se više najesti ili će otići gladan i na onaj svjet.Seoska varalica koja je toliko pobjesnila da ne zna više šta će od sebe.Napravio Hacijendu u stilu Eskobara sa bazenom a ni plivati ne zna ,pravi seoski đilkoš pun kompleksa

ODGOVORITE
Name

Made in Canada

31.07.2021 20:27

Šta vam rade mrski stranci ili je u pitanju domaći agresor.

Name

PTT KRIMI

31.07.2021 18:29

U Šipovo prodali poštu gdje su bili besplatno i plus naplaćivali kiriju telekomu. Do skora su bili podstanari u istom tom objektu,dok ih novi gazda nije izjurio. Sad su u duplo manjem prostoru. Od kud im pravo da arče imovinu koju su dobili na poklon.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

31.07.2021 20:30

Smjenjen nadzorni odbor i imenovani poslušnici koji su glasali 05. jula 2021.g. Ne interesuje njih pošta nego kako uvaliti ptostor Slavka Roguljića koji isti ne može prodati godinama za nevjerovatnih 9 miliona KM.

ODGOVORITE
Name

Zoki

31.07.2021 21:43

Prointer je već kupio,uzeo- kako god,poslovni prostor pošte u centru.Zato ovi moraju ići dole u trn,jer će ih ovi istjerati...sve je već dogovoreno.

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2021 07:23

Crvrna sekta i njeni sateliti ukljuceni u sve pljacke RS.

Name

Mirkan

31.07.2021 22:47

Daj pomozite Slavkana,tog dobrog čovjeka i ljudinu. Ništa ozbiljno ne radi od kako je rat stao,doduše malo sa Jezerom,ali šta je to u odnosu na ratni profit. Devedeset posto banjalučkih tajkuna počelo je kod njega pa nek mu oni i pomognu a ne ovako preko narodne grbače opet.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

01.08.2021 01:22

Ne znam šta je više,tužno ili smiješno.Kako samo stignu da se sjete svih ovih silnih malverzacija i tako brzo da ih realizuju.

ODGOVORITE
Name

Anita

01.08.2021 01:34

Pošte su u lošoj poziciji zato što imaju viška oko hiljadu ne-radnika,i zato se sve to i dešava.Ispitati direktore radnih jedinica koliko su dobili para i kupili stanova od zapošljavanja radnika i namještenih tendera.O ostalim malverzacijama da ne pišem.Za sad toliko.Pozdrav.

ODGOVORITE
Name

Sember

01.08.2021 09:44

U Bijeljini tarifa 10000 km.

Name

Papraca

01.08.2021 01:43

Miladin Radovic je ober lopov, ide i njemu dobar tal da zavrsi vilu na Drini i kupi jos koji stan u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Uprava poste

01.08.2021 08:21

Dubravac sam tražio 800.000 ili da bude ministar....

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

01.08.2021 08:47

Kroz ovaj dil ima da se zakulisno obešteti Prointer. Tako da će im kupljena zgrada pošte u centru BL doći ka poklon, gratis. I još će ostati nešto i tati za kafu.

ODGOVORITE
Name

Trn

01.08.2021 11:59

Upravo tako, da se porodica odmah namiri. Roguljic bi se tog salona riješio i za 2,5 miliona KM ali se saglasio da mu ostanu 3,0 miliona KM.