Погледајте нова ЦОВИД правила за улазак у Њемачку

Након дугачког локдауна који је трајао месецима, један део Европе поново се радује путовањима. Без обзира на делта-варијанту корона вируса, туристи могу да, барем у границама Европске уније и Шенгена, путују без великих препрека.

Свијет 31.07.2021 | 18:12
Погледајте нова ЦОВИД правила за улазак у Њемачку

Међутим, мора се узети у обзир неколико ствари уколико желите да уђете у Немачку. Јер, нова уредба је на снази од 28. јула. У основи су само продужени услови за улазак које је савезна влада усвојила почетком јула. Сада важе до 10. септембра.

Обавезан тест за невакцинисане?

Онај ко жели да путује у Немачку прво мора да се информише да ли је земља из које долази у Немачкој класификована као ризично подручје. Ако је то случај, мора да се попуни дигитална регистрација уласка. Осим тога, путници морају да покажу признат негативан тест на корону, уколико још увек нису вакцинисани против вируса ковид 19, или су у последњих шест месеци прележали инфекцију. У том случају, повратници са одмора не морају у карантин.

Од 1. јула у Европској унији у употреби је и дигитални вакцинациони пасош. Он олакшава улазак у Немачку као и посету манифестацијама. Подаци о вакцинацији, тестовима или прележаној болести би ту требало да буду доступни брзо и једноставно.

Због ширења делта соја у Европи, немачка влада планира да од 1. августа уведе општи обавезан тест. У том случају би сви који улазе у Немачку, без обзира из које земље долазе и без обзира којим превозним средством, морали да ураде тест на корона-вирус. До сада је то важило само за оне који долазе из ризичних области, области у којима су раширени нови сојеви вируса, те за све оне који у земљу стижу авионом. Излечени и вакцинисани би, према наводима Министарства унутрашњих послова, требало да буду изузети из обавезног тестирања.

Увођењем обавезног тестирања могла би да буде укинута категорија тзв. једноставних ризичних области, са седмодневном инциденцијом изнад 50, а испод 200 заражених. Но, до сада није било никаквих конкретних одлука владе.

Обавезан карантин за путнике из области са високом инциденцијом

Почетком јула већ су укинута упозорења на путовања у тзв. једноставне ризичне области. У том смислу, Министарство спољних послова не упозорава експлицитно на путовања у те земље, али моли за „посебан опрез“, тако да за оне који се враћају из тих области не важи обавезна дигитална регистрација при уласку и тест, осим за оне који долазе авионом (види горе).

Упозорење на путовања у одређена подручја важи тек када седмодневна инциденција пређе бројку од 200 заражених, и у подручја у којима је широко раширена посебно опасна варијанта ковида 19. У Европи у овом тренутку (стање: 29.07.2021) нема више подручја са варијантама вируса. Међутим, Институт Роберт Кох је у међувремену омиљене немачке туристичке дестинације: Шпанију, Португалију, Холандију и Велику Британију класификовао као подручја са високом инциденцијом.

За све путнике и повратнике са одмора из тих земаља важи обавезан десетодневни карантин, који може да се са негативним тестом оконча након пет дана. Вакцинисани и излечени не морају ни да се тестирају, нити да иду у самоизолацију. Иначе, у овом случају за децу важе иста правила као и за одрасле. С обзиром на то да деца и млади у правилу још увек не могу да буду вакцинисани, по повратку из подручја са високом инциденцијом, односно из подручја у којима је раширена нека од варијанти вируса, морају у карантин.

Новом уредбом од краја јула важиће и поједностављена правила за улазак у Немачку за туристе из подручја у којима су раширене варијанте корона вируса. На списку Института Роберт Кох (стање од 29.07.2021) су 11 земаља Африке и Латинске Америке, међу којима су и Намибија, Јужноафричка Република и Бразил. До сада су и излечени и вакцинисани, који долазе или се враћају из тих области морали у 14-дневни карантин. Убудуће би карантин могао да се заврши и раније, ако погођени регион није више класификован као подручје варијанте вируса током периода карантина.

Највећи број земаља ЕУ у овом тренутку не подлеже више ограничењима уласка, јер се не убрајају у ризичне области због малог броја инфекција. Онај ко из тих земаља у Немачку стиже копненим путем, не мора да буде ни вакцинисан, ни излечен, нити мора да покаже негативан тест. Једино они који долазе авионом морају прије уласка у авион да докажу да су вакцинисани, излечени или да имају негативан тест – и то без обзира из које земље долазе и колика је тамо инциденција. Правила важе и за повратнике с путовања.

Поново могућ улазак за туристе из трећих земаља

Док су туристичка путовања унутар ЕУ већ дуже времена могућа под одређеним условима, туристима из трећих земаља није био дозвољен улазак у Немачку. Али, и то се сукцесивно мења. Од 25. јуна Влада Немачке укинула је забрану уласка за треће земље. Додуше, правила важе само за оне који су потпуно вакцинисани. Вакцине које нису одобрене од стране Европске агенције за лекове (ЕМА) се не прихватају. За путнике из 26 тзв. трећих земаља, међу којима су Израел, Аустралија и САД, не важе ограничења уласка.

За немачке путнике то, међутим, не значи да им је сада дозвољен улазак у треће земље, чак и у оне чијим је грађанима дозвољен улазак у Немачку. Тако на пример САД не дозвољавају улазак у земљу немачким туристима. Та уредба остаје на снази до даљег како би се спречило ширење делта варијанте, наводи се у најновијем саопштењу из Вашингтона.

Немачки туристи између олакшања и забринутости

Због свега тога многи Немци и ове године радије летују у сопственој земљи. Због тога су многи туристички капацитети попуњени, посебно на Северном и Балтичком мору, као и на југу Немачке.

Према једној актуелној анкети Института за истраживање јавног мњења YоуГов, две трећине Немица и Немаца одбија да путује у ризичне земље. Велика већина испитаних при том подржава актуелна правила о карантину.

Критика стиже из туристичке бранше – посебно због класификовања омиљених немачких туристичких циљева, Шпаније и Холандије, као ризичних подручја због чега повратницима с одмора прети карантин.

(ДW)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

О сваста

31.07.2021 16:46

Све друге земље ризицне, само Њемацка није. Тако је и просле године било. Сву заразу изнијели и расирили свијетом, па касније се залили како је донесена са Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2021 18:35

Сада ће Шмит забранити корону у БиХ. И мирна Босна

Name

Цињеница

01.08.2021 11:11

Не бих се слозио да су добро објасњена правила, напротив они разматрају да уведу обавезан тест без обзира да ли сте вакцинисани или не и то су подијелили у двије групе путника: прва група је она која мозе са тестом уци без карантина и друга гдје обавезан карантин без обзира на тест, вакцину, преболијевање...али нецу да се правим паметан, цитао сам то неки дан на њемацком медију, а ви који путујете узмите за обавезу да се информисете са провјерених извора и то са сто свјезијим информацијама. Проблем је велики број вакцинисаних са оболијевањима и зато вакцине узимају са резервом, а и сама инциденција није кљуцна, вец једнако третирају инциденцију преко лимита и земље са новим сојем без обзира на инциденцију.