Pogledajte nova COVID pravila za ulazak u Njemačku

Nakon dugačkog lokdauna koji je trajao mesecima, jedan deo Evrope ponovo se raduje putovanjima. Bez obzira na delta-varijantu korona virusa, turisti mogu da, barem u granicama Evropske unije i Šengena, putuju bez velikih prepreka.

Svijet 31.07.2021 | 18:12
Pogledajte nova COVID pravila za ulazak u Njemačku

Međutim, mora se uzeti u obzir nekoliko stvari ukoliko želite da uđete u Nemačku. Jer, nova uredba je na snazi od 28. jula. U osnovi su samo produženi uslovi za ulazak koje je savezna vlada usvojila početkom jula. Sada važe do 10. septembra.

Obavezan test za nevakcinisane?

Onaj ko želi da putuje u Nemačku prvo mora da se informiše da li je zemlja iz koje dolazi u Nemačkoj klasifikovana kao rizično područje. Ako je to slučaj, mora da se popuni digitalna registracija ulaska. Osim toga, putnici moraju da pokažu priznat negativan test na koronu, ukoliko još uvek nisu vakcinisani protiv virusa kovid 19, ili su u poslednjih šest meseci preležali infekciju. U tom slučaju, povratnici sa odmora ne moraju u karantin.

Od 1. jula u Evropskoj uniji u upotrebi je i digitalni vakcinacioni pasoš. On olakšava ulazak u Nemačku kao i posetu manifestacijama. Podaci o vakcinaciji, testovima ili preležanoj bolesti bi tu trebalo da budu dostupni brzo i jednostavno.

Zbog širenja delta soja u Evropi, nemačka vlada planira da od 1. avgusta uvede opšti obavezan test. U tom slučaju bi svi koji ulaze u Nemačku, bez obzira iz koje zemlje dolaze i bez obzira kojim prevoznim sredstvom, morali da urade test na korona-virus. Do sada je to važilo samo za one koji dolaze iz rizičnih oblasti, oblasti u kojima su rašireni novi sojevi virusa, te za sve one koji u zemlju stižu avionom. Izlečeni i vakcinisani bi, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, trebalo da budu izuzeti iz obaveznog testiranja.

Uvođenjem obaveznog testiranja mogla bi da bude ukinuta kategorija tzv. jednostavnih rizičnih oblasti, sa sedmodnevnom incidencijom iznad 50, a ispod 200 zaraženih. No, do sada nije bilo nikakvih konkretnih odluka vlade.

Obavezan karantin za putnike iz oblasti sa visokom incidencijom

Početkom jula već su ukinuta upozorenja na putovanja u tzv. jednostavne rizične oblasti. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova ne upozorava eksplicitno na putovanja u te zemlje, ali moli za „poseban oprez“, tako da za one koji se vraćaju iz tih oblasti ne važi obavezna digitalna registracija pri ulasku i test, osim za one koji dolaze avionom (vidi gore).

Upozorenje na putovanja u određena područja važi tek kada sedmodnevna incidencija pređe brojku od 200 zaraženih, i u područja u kojima je široko raširena posebno opasna varijanta kovida 19. U Evropi u ovom trenutku (stanje: 29.07.2021) nema više područja sa varijantama virusa. Međutim, Institut Robert Koh je u međuvremenu omiljene nemačke turističke destinacije: Španiju, Portugaliju, Holandiju i Veliku Britaniju klasifikovao kao područja sa visokom incidencijom.

Za sve putnike i povratnike sa odmora iz tih zemalja važi obavezan desetodnevni karantin, koji može da se sa negativnim testom okonča nakon pet dana. Vakcinisani i izlečeni ne moraju ni da se testiraju, niti da idu u samoizolaciju. Inače, u ovom slučaju za decu važe ista pravila kao i za odrasle. S obzirom na to da deca i mladi u pravilu još uvek ne mogu da budu vakcinisani, po povratku iz područja sa visokom incidencijom, odnosno iz područja u kojima je raširena neka od varijanti virusa, moraju u karantin.

Novom uredbom od kraja jula važiće i pojednostavljena pravila za ulazak u Nemačku za turiste iz područja u kojima su raširene varijante korona virusa. Na spisku Instituta Robert Koh (stanje od 29.07.2021) su 11 zemalja Afrike i Latinske Amerike, među kojima su i Namibija, Južnoafrička Republika i Brazil. Do sada su i izlečeni i vakcinisani, koji dolaze ili se vraćaju iz tih oblasti morali u 14-dnevni karantin. Ubuduće bi karantin mogao da se završi i ranije, ako pogođeni region nije više klasifikovan kao područje varijante virusa tokom perioda karantina.

Najveći broj zemalja EU u ovom trenutku ne podleže više ograničenjima ulaska, jer se ne ubrajaju u rizične oblasti zbog malog broja infekcija. Onaj ko iz tih zemalja u Nemačku stiže kopnenim putem, ne mora da bude ni vakcinisan, ni izlečen, niti mora da pokaže negativan test. Jedino oni koji dolaze avionom moraju prije ulaska u avion da dokažu da su vakcinisani, izlečeni ili da imaju negativan test – i to bez obzira iz koje zemlje dolaze i kolika je tamo incidencija. Pravila važe i za povratnike s putovanja.

Ponovo moguć ulazak za turiste iz trećih zemalja

Dok su turistička putovanja unutar EU već duže vremena moguća pod određenim uslovima, turistima iz trećih zemalja nije bio dozvoljen ulazak u Nemačku. Ali, i to se sukcesivno menja. Od 25. juna Vlada Nemačke ukinula je zabranu ulaska za treće zemlje. Doduše, pravila važe samo za one koji su potpuno vakcinisani. Vakcine koje nisu odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA) se ne prihvataju. Za putnike iz 26 tzv. trećih zemalja, među kojima su Izrael, Australija i SAD, ne važe ograničenja ulaska.

Za nemačke putnike to, međutim, ne znači da im je sada dozvoljen ulazak u treće zemlje, čak i u one čijim je građanima dozvoljen ulazak u Nemačku. Tako na primer SAD ne dozvoljavaju ulazak u zemlju nemačkim turistima. Ta uredba ostaje na snazi do daljeg kako bi se sprečilo širenje delta varijante, navodi se u najnovijem saopštenju iz Vašingtona.

Nemački turisti između olakšanja i zabrinutosti

Zbog svega toga mnogi Nemci i ove godine radije letuju u sopstvenoj zemlji. Zbog toga su mnogi turistički kapaciteti popunjeni, posebno na Severnom i Baltičkom moru, kao i na jugu Nemačke.

Prema jednoj aktuelnoj anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja YouGov, dve trećine Nemica i Nemaca odbija da putuje u rizične zemlje. Velika većina ispitanih pri tom podržava aktuelna pravila o karantinu.

Kritika stiže iz turističke branše – posebno zbog klasifikovanja omiljenih nemačkih turističkih ciljeva, Španije i Holandije, kao rizičnih područja zbog čega povratnicima s odmora preti karantin.

(DW)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

O svasta

31.07.2021 18:46

Sve druge zemlje rizicne, samo Njemacka nije. Tako je i prosle godine bilo. Svu zarazu iznijeli i rasirili svijetom, pa kasnije se zalili kako je donesena sa Balkana.

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2021 20:35

Sada će Šmit zabraniti koronu u BiH. I mirna Bosna

Name

Cinjenica

01.08.2021 13:11

Ne bih se slozio da su dobro objasnjena pravila, naprotiv oni razmatraju da uvedu obavezan test bez obzira da li ste vakcinisani ili ne i to su podijelili u dvije grupe putnika: prva grupa je ona koja moze sa testom uci bez karantina i druga gdje obavezan karantin bez obzira na test, vakcinu, prebolijevanje...ali necu da se pravim pametan, citao sam to neki dan na njemackom mediju, a vi koji putujete uzmite za obavezu da se informisete sa provjerenih izvora i to sa sto svjezijim informacijama. Problem je veliki broj vakcinisanih sa obolijevanjima i zato vakcine uzimaju sa rezervom, a i sama incidencija nije kljucna, vec jednako tretiraju incidenciju preko limita i zemlje sa novim sojem bez obzira na incidenciju.