Неконтролисан увоз гуши домаћу привреду у Српској

У Босни и Херцеговини скоро милион хектара земље стоји необрађено, док је, истовремено, 400.000 незапослених.

Република Српска 31.07.2021 | 17:49
Неконтролисан увоз гуши домаћу привреду у Српској

Досадашња пракса показује да има вриједних радника, пољопривредника, али неће нико да производи нешто што ће морати касније да даје у бесцјење или да баца, истичу представници пољопривредних удружења, који указују да неконтролисани увоз угуши домаћу пољопривреду.  

Поново се гомилају залихе и домаћег свињског и говеђег меса, воћа и поврћа.  Штандови су преплављени увозном робом и ту нема контроле. Истовремено, домаћи производ нема ко да купи.

Домаћем произвођачу су везане руке. Како кажу, не може да парира с цијеном, јер су подстицаји мали, а трошкови знатно већи него у региону.   

"Ово више народ не може издржати. Цијене репорматеријала су драстично скочиле и ти сада да даш лубеницу за 20 пфенинга на Агротржном центру. То је смијешна прича. Једна кафа у ресторану овдје у Бијељини док попијете кошта двије марке, па сад ви узмите и килограм живе ваге свињског меса кошта двије марке, па то је смијешна прича. Али видите, ми немамо државе. Ми покушавсмо и на нивоу државе све и борићемо се до краја. Само је питање колико ће народ моћи измоћ, јер ако народу пукне фитиљ онда неће бити добро", рекао је Саво Бакајлић предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице.

Улази у БиХ шта хоће, и увози се како хоће, а ми не можемо извести ништа, истиче и предсједник Удружења пољопривредника Федерације БиХ Неџад Бићо.

"Хрватска и Европска унија ставили су баријеру на своју границу за извоз из БИХ.  Поражавајуће је да то не смета нашим властима", каже Бићо.  

"Зашто наше власти не уведу исте мјере као они. Нека ради наша фитосанитарна контрола до три сата, па и они када врате пар шлепера, наши ће људи ту робу продати. Стотину начина има да се заштити наша производња, али наши су подлегли том увозном лобију и то је то.

Тешко је играти тржишту утакмицу са Европом када су подстицаји у БиХ на ниским гранама, указују пољопривредници.

 За товног бика дају 100 марака, док је у Федерацији и Брчко дистрикту 500 марака, чак и по неким кантонима и до 800 марака подстицаја", каже Бакајлић.

 Како Бићо каже, Хрватска на нивоу године из властитог буџета издваја око 500 милиона евра, то је милијарда наших пара. И за исти тај износ има приступ европским фондовима. Значи, двије милијарде имају на располагању хрватски пољопривредници на нивоу године у односу на наше, који од свих нивоа власти од општине до државе имају непуних 200 милиона марака, па видите ви сад ту ко може бити конкурентан

Да је све више оних који одустају од борбе за домаће тржиште, показују и подаци у Семберији.

"2015 године смо имали 12.000, а сад је 4000 и нешто пољопривредних произвођача. 5.34 Ја само постављам питање, ко је одговоран за нестанак 7.000 произвођача за само седам година.
 И куда води све ово даље. Сљедеће године ће одустати најмање још 30 посто људи, јер ту нема математике, ми не можемо на овакав начин опстати", закључио је Бакајлић.

Савјет министара БиХ недавно је одбио иницијативу да се уведу прелевмани и царине на увозне пољопривредне производе како би се заштитила домаћа производња.

Због познатог противљења министара из реда бошњачког народа, ове мјере нису добиле зелено свјетло. Пољопривредници не одустају, најављују почетком августа нове притиске на бх.власти.  

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јјјк

31.07.2021 15:54

Добро јутро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФедералацТЗ

31.07.2021 16:41

Царине на увоз пољопривредних производа би изазвале реципрочне царине остатка свијета. Извоз би потпуно стао а цијене хране би се преко ноћи удвостручиле. Просјечној породици би онда мјесечно требало 400 км више за храну. Одакле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.08.2021 11:42

Прелевмани и царина нису исто. Има још много других начина као рецимо додатне таксе за трговацке ланце који не породају домаће иили слично, али наши министри то не желе јер се и они баве увозом.

Name

Ре Реалиста

01.08.2021 17:37

Има и треца опција, дајте веце потицаје, тако да се не замјерате ни са ким. Формирајте министарство пољоприврде на дрзавном нивоу па одријесите кесу. Ах да, боље је ици у економски рат с цијелим свијетом, треба Србовати и преко пољопривредника

Name

Крушко

31.07.2021 17:06

Министри узимају мито од увозника у БиХ и тако постају богати а наш сељак осиромашен ће почети производити само за себе. Честитам министрима и осталим говнарима око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

31.07.2021 17:19

Министар клосарац ту зарадјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

31.07.2021 21:26

Једна дрзава као БиХ се не мозе такмицити са ЕУ цак и кад би нам добро исло. А јос кад имамо овакве политицаре онда се не моземо ни са Косовом такмицити, а камоли неким другим. За привреду требају паре, за вакцине требају паре, за инфраструктуру требају паре а све те паре се налазе у приватним имобилијама гдје на сумњиве нацине заврсавају. Из тог разлога нико нормалан не зели овдје несто висе инвестирати. Зао ми је тих сељака, постени људи, веома вриједни радници али политицаре они на залост не интересују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

01.08.2021 01:39

Много народа је упало у шему.И глас дају окупаторима за мрвице ,а сви заједно тонемо. Исто као кад би рекли сиротињи"ко гласа за СНСДе имат ће предност над осталом сиротињом да први прерови контејнер за смеће".Ее на то насједа народ па багру држи на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т38708881

01.08.2021 07:13

Па то је тако већ 20 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

И опет поново

02.08.2021 00:48

Ови пољопривредници, свако мало, ко фол, запријете протестима.

ОДГОВОРИТЕ