Nekontrolisan uvoz guši domaću privredu u Srpskoj

U Bosni i Hercegovini skoro milion hektara zemlje stoji neobrađeno, dok je, istovremeno, 400.000 nezaposlenih.

Republika Srpska 31.07.2021 | 17:49
Nekontrolisan uvoz guši domaću privredu u Srpskoj

Dosadašnja praksa pokazuje da ima vrijednih radnika, poljoprivrednika, ali neće niko da proizvodi nešto što će morati kasnije da daje u bescjenje ili da baca, ističu predstavnici poljoprivrednih udruženja, koji ukazuju da nekontrolisani uvoz uguši domaću poljoprivredu.  

Ponovo se gomilaju zalihe i domaćeg svinjskog i goveđeg mesa, voća i povrća.  Štandovi su preplavljeni uvoznom robom i tu nema kontrole. Istovremeno, domaći proizvod nema ko da kupi.

Domaćem proizvođaču su vezane ruke. Kako kažu, ne može da parira s cijenom, jer su podsticaji mali, a troškovi znatno veći nego u regionu.   

"Ovo više narod ne može izdržati. Cijene repormaterijala su drastično skočile i ti sada da daš lubenicu za 20 pfeninga na Agrotržnom centru. To je smiješna priča. Jedna kafa u restoranu ovdje u Bijeljini dok popijete košta dvije marke, pa sad vi uzmite i kilogram žive vage svinjskog mesa košta dvije marke, pa to je smiješna priča. Ali vidite, mi nemamo države. Mi pokušavsmo i na nivou države sve i borićemo se do kraja. Samo je pitanje koliko će narod moći izmoć, jer ako narodu pukne fitilj onda neće biti dobro", rekao je Savo Bakajlić predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

Ulazi u BiH šta hoće, i uvozi se kako hoće, a mi ne možemo izvesti ništa, ističe i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

"Hrvatska i Evropska unija stavili su barijeru na svoju granicu za izvoz iz BIH.  Poražavajuće je da to ne smeta našim vlastima", kaže Bićo.  

"Zašto naše vlasti ne uvedu iste mjere kao oni. Neka radi naša fitosanitarna kontrola do tri sata, pa i oni kada vrate par šlepera, naši će ljudi tu robu prodati. Stotinu načina ima da se zaštiti naša proizvodnja, ali naši su podlegli tom uvoznom lobiju i to je to.

Teško je igrati tržištu utakmicu sa Evropom kada su podsticaji u BiH na niskim granama, ukazuju poljoprivrednici.

 Za tovnog bika daju 100 maraka, dok je u Federaciji i Brčko distriktu 500 maraka, čak i po nekim kantonima i do 800 maraka podsticaja", kaže Bakajlić.

 Kako Bićo kaže, Hrvatska na nivou godine iz vlastitog budžeta izdvaja oko 500 miliona evra, to je milijarda naših para. I za isti taj iznos ima pristup evropskim fondovima. Znači, dvije milijarde imaju na raspolaganju hrvatski poljoprivrednici na nivou godine u odnosu na naše, koji od svih nivoa vlasti od opštine do države imaju nepunih 200 miliona maraka, pa vidite vi sad tu ko može biti konkurentan

Da je sve više onih koji odustaju od borbe za domaće tržište, pokazuju i podaci u Semberiji.

"2015 godine smo imali 12.000, a sad je 4000 i nešto poljoprivrednih proizvođača. 5.34 Ja samo postavljam pitanje, ko je odgovoran za nestanak 7.000 proizvođača za samo sedam godina.
 I kuda vodi sve ovo dalje. Sljedeće godine će odustati najmanje još 30 posto ljudi, jer tu nema matematike, mi ne možemo na ovakav način opstati", zaključio je Bakajlić.

Savjet ministara BiH nedavno je odbio inicijativu da se uvedu prelevmani i carine na uvozne poljoprivredne proizvode kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Zbog poznatog protivljenja ministara iz reda bošnjačkog naroda, ove mjere nisu dobile zeleno svjetlo. Poljoprivrednici ne odustaju, najavljuju početkom avgusta nove pritiske na bh.vlasti.  

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jjjk

31.07.2021 15:54

Dobro jutro!

ODGOVORITE
Name

FederalacTZ

31.07.2021 16:41

Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda bi izazvale recipročne carine ostatka svijeta. Izvoz bi potpuno stao a cijene hrane bi se preko noći udvostručile. Prosječnoj porodici bi onda mjesečno trebalo 400 km više za hranu. Odakle?

ODGOVORITE
Name

Realista

01.08.2021 11:42

Prelevmani i carina nisu isto. Ima još mnogo drugih načina kao recimo dodatne takse za trgovacke lance koji ne porodaju domaće iili slično, ali naši ministri to ne žele jer se i oni bave uvozom.

Name

Re Realista

01.08.2021 17:37

Ima i treca opcija, dajte vece poticaje, tako da se ne zamjerate ni sa kim. Formirajte ministarstvo poljoprivrde na drzavnom nivou pa odrijesite kesu. Ah da, bolje je ici u ekonomski rat s cijelim svijetom, treba Srbovati i preko poljoprivrednika

Name

Kruško

31.07.2021 17:06

Ministri uzimaju mito od uvoznika u BiH i tako postaju bogati a naš seljak osiromašen će početi proizvoditi samo za sebe. Čestitam ministrima i ostalim govnarima oko njih.

ODGOVORITE
Name

Borac

31.07.2021 17:19

Ministar klosarac tu zaradjuje.

ODGOVORITE
Name

Realno

31.07.2021 21:26

Jedna drzava kao BiH se ne moze takmiciti sa EU cak i kad bi nam dobro islo. A jos kad imamo ovakve politicare onda se ne mozemo ni sa Kosovom takmiciti, a kamoli nekim drugim. Za privredu trebaju pare, za vakcine trebaju pare, za infrastrukturu trebaju pare a sve te pare se nalaze u privatnim imobilijama gdje na sumnjive nacine zavrsavaju. Iz tog razloga niko normalan ne zeli ovdje nesto vise investirati. Zao mi je tih seljaka, posteni ljudi, veoma vrijedni radnici ali politicare oni na zalost ne interesuju.

ODGOVORITE
Name

Fenix

01.08.2021 01:39

Mnogo naroda je upalo u šemu.I glas daju okupatorima za mrvice ,a svi zajedno tonemo. Isto kao kad bi rekli sirotinji"ko glasa za SNSDe imat će prednost nad ostalom sirotinjom da prvi prerovi kontejner za smeće".Ee na to nasjeda narod pa bagru drži na vlasti.

ODGOVORITE
Name

T38708881

01.08.2021 07:13

Pa to je tako već 20 godina

ODGOVORITE
Name

I opet ponovo

02.08.2021 00:48

Ovi poljoprivrednici, svako malo, ko fol, zaprijete protestima.

ODGOVORITE