Гасовод кроз Србију - жила куцавица развоја

 Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је компресорска станица код Велике Плане на гасоводу кроз Србију, која би требало да буде завршена 1. октобра, од изузетне важности јер ће обезбједити довод гаса од границе са Бугарском до границе са Мађарском.

Србија 30.07.2021 | 13:59
Гасовод кроз Србију - жила куцавица развоја

Он је истакао да је овај гасовод, дуг 402 километра кроз Србију, жила куцавица за развој привреде и привлачење нових инвеститора и указао да ће у наредних 20 година прва по важности за стабилност државе бити енергетска сигурност, друга храна, а трећа уређеност јавних финансијса.

"Имамо најјефтинију електричну енергију у Европи и у региону, зато што годишње производимо 34 теравата електричне енергије, највише у региону. Али, наше потребе ће да расту на три милијарде кубних метара гаса годишње, а ићи и на 4,5 милијарде годишње. Тиме расту наши инвестициони капацитети, могућност привлачења инвеститора и стандард грађана", рекао је Вучић.

Он је пренио захвалност предсједнику Русије Владимиру Путину, руским и домаћим компанијама, истичући да је компресорска станица пројекат од значаја.

"Када будемо у стању да на годишњем нивоу кроз овај гасовод протекне више од 12 милијарди кубних метара гаса - ми смо огроман посао урадили за нашу земљу. При томе, зарађиваћемо на том гасу који извозимо у Мађарску или ћемо кроз нашу транзитну мрежу да га спроведемо до других земаља у региону, биле то Хрватска, БиХ или нека друга земља", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да је гас који ће тећи овим гасоводом тржишту више од 100 долара јефтинији "зато што је такав договор са руском страном", а највишег је квалитета.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко истакао је да ће завршетком компресорске станице у октобру Србија добити додатни гас и постати земља за транспорт гаса у Мађарску, што значи повећање прихода, али и побољшања, прије свега, економског и привредног статуса земље, али и политичког.

Боцан-Харченко је примијетио да је ово и европски пројекат, будући да се користе опрема и фирме из разних земаља и да ће гасовод, који се ради у сарадњи са Русијом, обезбиједити диверсификацију гаса и све што се уклапа у појам енергетске безбједности, односно повећаће енергетску безбједност у Србији, Бугарској, Мађарској и свуда у Европи.

"Без обзира на различите приче које чујемо широм света и у Европи по питању различитог снабдевања гасом, можемо да кажемо да је ово европско градилиште и европски пројекат", рекао је Боцан-Харченко.

Он је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу јер заузима веома принципијелан став у вези са енергетиком.

Компресорска станица "Велика Плана" је једина компресорска станица на траси овог гасовода кроз Србију који од Бугарске, гдје се спаја са Турским током, преко Србије води до Мађарске и средње Европе.

Почетком мјесеца "Србијагас" и мађарска гасна компанија "ФГСЗ" спојиле су цијеви Балканског тока, чиме је комплетирана читава његова траса.

Прве количине транзитног руског гаса кроз Србију до средње Европе требало би да потеку 1. октобра. 

(Срна Фото: Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Има да

30.07.2021 15:03

"Отворени Балкан" буде Свица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.07.2021 09:39

Шта би са краком кроз Семберију, Посавину, па све до Бања Луке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

31.07.2021 11:17

Браво само напријед.Да и нама једном стварно сване.

ОДГОВОРИТЕ