Gasovod kroz Srbiju - žila kucavica razvoja

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je kompresorska stanica kod Velike Plane na gasovodu kroz Srbiju, koja bi trebalo da bude završena 1. oktobra, od izuzetne važnosti jer će obezbjediti dovod gasa od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Srbija 30.07.2021 | 13:59
Gasovod kroz Srbiju - žila kucavica razvoja

On je istakao da je ovaj gasovod, dug 402 kilometra kroz Srbiju, žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora i ukazao da će u narednih 20 godina prva po važnosti za stabilnost države biti energetska sigurnost, druga hrana, a treća uređenost javnih finansijsa.

"Imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi i u regionu, zato što godišnje proizvodimo 34 teravata električne energije, najviše u regionu. Ali, naše potrebe će da rastu na tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, a ići i na 4,5 milijarde godišnje. Time rastu naši investicioni kapaciteti, mogućnost privlačenja investitora i standard građana", rekao je Vučić.

On je prenio zahvalnost predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskim i domaćim kompanijama, ističući da je kompresorska stanica projekat od značaja.

"Кada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz ovaj gasovod protekne više od 12 milijardi kubnih metara gasa - mi smo ogroman posao uradili za našu zemlju. Pri tome, zarađivaćemo na tom gasu koji izvozimo u Mađarsku ili ćemo kroz našu tranzitnu mrežu da ga sprovedemo do drugih zemalja u regionu, bile to Hrvatska, BiH ili neka druga zemlja", rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je gas koji će teći ovim gasovodom tržištu više od 100 dolara jeftiniji "zato što je takav dogovor sa ruskom stranom", a najvišeg je kvaliteta.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da će završetkom kompresorske stanice u oktobru Srbija dobiti dodatni gas i postati zemlja za transport gasa u Mađarsku, što znači povećanje prihoda, ali i poboljšanja, prije svega, ekonomskog i privrednog statusa zemlje, ali i političkog.

Bocan-Harčenko je primijetio da je ovo i evropski projekat, budući da se koriste oprema i firme iz raznih zemalja i da će gasovod, koji se radi u saradnji sa Rusijom, obezbijediti diversifikaciju gasa i sve što se uklapa u pojam energetske bezbjednosti, odnosno povećaće energetsku bezbjednost u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i svuda u Evropi.

"Bez obzira na različite priče koje čujemo širom sveta i u Evropi po pitanju različitog snabdevanja gasom, možemo da kažemo da je ovo evropsko gradilište i evropski projekat", rekao je Bocan-Harčenko.

On je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer zauzima veoma principijelan stav u vezi sa energetikom.

Кompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gdje se spaja sa Turskim tokom, preko Srbije vodi do Mađarske i srednje Evrope.

Početkom mjeseca "Srbijagas" i mađarska gasna kompanija "FGSZ" spojile su cijevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitava njegova trasa.

Prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz Srbiju do srednje Evrope trebalo bi da poteku 1. oktobra. 

(Srna Foto: Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ima da

30.07.2021 15:03

"Otvoreni Balkan" bude Svica.

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.07.2021 09:39

Šta bi sa krakom kroz Semberiju, Posavinu, pa sve do Banja Luke?

ODGOVORITE
Name

Mirko

31.07.2021 11:17

Bravo samo naprijed.Da i nama jednom stvarno svane.

ODGOVORITE