Шмит поручио: Само опуштено!

Шмит стиче да није ту да заступа нечије интересе, већ мора бити ту подједнако за све. - Зато свима поручујем: Само опуштено!", поручио је Шмит, који према неким најавама већ сутра стиже у БиХ.

Република Српска 30.07.2021 | 12:21
Шмит поручио: Само опуштено!

- Ако желимо повести БиХ у Европску унију и трансформисати је у демократску земљу, не смијемо имати чисто етничку оријентацију, каже нови високи представник у БиХ Кристијан Шмит и додаје да је неодрживо нарушавање територијалног интегритета на Балкану.

У интервјуу за Деутсцхе Wелле, упитан шта намјерава учинити да би промијенио ситуацију у земљи, Шмит је рекао да ће се наћи многи, у извјесном смислу и он, који кажу: "Што? Зар је 26 година након Дејтонског мировног споразума и 26 година након Сребренице потребна једна таква институција, која заправо намеће извјесне ограде управљању земљом од стране домаћих политичара и слободном демократском развоју?"

"Али, управо посљедњих десет година су биле назадне и вратиле су нас унатраг - не само у погледу високог представника него, на нажалост, и у погледу цјелокупног развоја. И зато је Босни и Херцеговини још увијек потребна таква међународна подршка. Ја ћу обављати ту функцију у нади да у неком тренутку сам себе учиним сувишним", рекао је.

Мисли да се морају разјаснити три питања.

"Прво: Ја у БиХ долазим као политичар, а не као дипломата. Упозоравам да понека моја реченица можда неће бити дипломатски стесана али ће бити јасна. Као прво, морам истакнути да излети, направљени посљедњих година, попут размјене територија као једне врсте рјешења или начина смиривања потенцијалних сукоба на западном Балкану, не важе. Таква идеја, да једна мањина буде замијењена другом, није одржива. Стога о нарушавању (мијењању) територијалног интегритета држава западног Балкана не може бити ни говора", упозорио је.

Друго питање је како се може побољшати функционалност државе у земљи великој попут Доње Саске, с мањим бројем становника од Берлина, али с преко 137 министарстава? На којим пољима људе можете охрабрити? Гдје ствари морате поједноставити?

"И треће: Када 70 посто младих људи из БиХ - ако су точне бројке којима располажем - радије негдје другдје иду тражити своју будућност - онда то није добро. Морамо више гледати на младу генерацију, како ми у ЕУ, тако и високи представник и сви заједно. Јер, није довољно играти само на карту сиједих људи. Ја играм на карту младе генерације", рекао је Шмит.

Почетак његовог рада отежан је чињеницом да Русија доводи у питање легитимност именовања на функцију високог представника. А члан Предсједништва БиХ Милорад Додик каже да, у најмању руку за почетак, нема намјеру срађивати.

Шмит каже да је политичар већ 30 година.

"И навикнут сам, знам како радити и опходити се с протурјечним, супротним или другачијим мишљењима. Свима онима, који се сада покушавају позиционирати или можда желе истрести свој бијес, желим рећи да сам релативно искусан и да сам штошта доживио. То ће сигурно довести до тога да не посустанем и не изгубим вољу у залагању за БиХ. И да је мој захтјев и апел да разговарам са свима. Одлука Вијећа безбједности Уједињених нација, којом је одбацило захтјев Русије, који је подржала и Кина, за усвајањем резолуције којом се тражи укидање ОХР-а, значи јачање позиције високог представника и његових овлаштења. То ми даје добру основу да, након што ступим на функцију високог представника, обављам своју дужност онако како је схваћам и на основу надлежности које ми је додијелила међународна заједница", казао је Шмит.

Истиче да није ту да заступа нечије интересе, већ мора бити ту подједнако за све.

"То се односи и на Србе. И Срби су у овој регији имали тешку судбину и доживјели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано. Ми ту имамо све етничке групе али и 'остале', односно оне који нису Хрвати, нису Бошњаци, нису Срби, нпр. Жидове али и све друге о којима се морам побринути. Зато свима поручујем: Само опуштено!", поручио је.

Русија и Кина су најавиле да ће и даље настојати ослабити функцију високог представника и затворе ОХР сљедеће године, а Шмит, "уз дужно поштовање" наглашава да о високом представнику не одлучује Савјет безбједности, то је ствар држава-потписница Дејтонског мировног уговора.

"Снага коју црпим, не долази само из заједничког европског опредјељења него и из чињенице да су се на сцену вратиле САД, с јасном окренутошћу западном Балкану. Цијеним рад предсједника Бајдена током свих протеклих година и деценија колико се познајемо. А ту је и Савјет безбједности УН-а, којем подносим извјештаје и које ће окончати рад ОХР-а када ОХР више не буде неопходан, на примјер када БиХ постане чланица ЕУ", казао је.

Одговарајући на питање о проблему изборног закона и тзв. етнизације политике, Шмит  каже да је познато да постоје врло интензивни покушаји да се изборни закон изнова регулишт. Ту постоје техничка питања која имају везе с вјеродостојношћу.

"То би у сваком случају требало разјаснити - нпр. могућност заштите података путем електронске обраде. Треба спријечити сваку помисао о изборној превари или куповини гласова. На жалост, на западном Балкану имамо случајеве у којима је то било евидентно. Ми сада требамо изградити повјерење и у то ће се укључити ЕУ, САД и високи представник. Знам да је то јако комплицирано. Колега Фüлле, бивши повјереник за проширење ЕУ, пуно је радио на томе прије неколико година и увијек би све пропало у посљедњи тренутак.

Надам се да сада неће бити тако. Међутим, морамо пазити на једно: Ако желимо територијални интегритет БиХ какав је зацртан у Дејтонском споразуму, ако желимо БиХ трансформисати у земљу способну за приступ ЕУ, у једну демократску земљу, онда не смијемо имати једну чисто етничку оријентацију бирача и њихових гласова. Јер, то је попут квадратуре круга. Мислим да је то ствар коју морамо врло пажљиво размотрити у свом раду", рекао је Шмит, додајући да не жели грађанкама и грађанима БиХ прописивати, како каже, унитарну државу, преноси Фена.

(БН)

Коментари / 76

Оставите коментар
Name

Федја

30.07.2021 10:33

Прави цовјек за славе и недеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Њемачку

30.07.2021 10:38

Само опуштено, радна дозвола, па првим бусом за Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.07.2021 11:44

Добар коментар.Препоруцујем свим нормалним градјанима да прихвате Смита.Слободно кретање и запосљавање је најинересантније за овај народ.

Name

тотито

30.07.2021 12:39

Лако је у тудјој куци заводит ред,кака буде одговорности нема та год било инцко баци мамац и оде.

Name

Хаха

30.07.2021 14:35

И ја би био опустен са платом од 30.000 еура и ко зна јос колико разних бенефиција.

Name

Брат.Бачванин

30.07.2021 10:40

Шмит није легитиман. 2 од 5 сталних чланица УН-а га не прихватају. Реублика Српска и Срби га не прихватају. Тај може да буде високи, ниски или средњи представник, али само код Бошњака у Федерацији. ... ... ...Шмит помиње некакво кретање БиХ ка ЕУ. -И од тога нема ништа, јер то је процес за који БиХ нема потенцијал. А и ако се БиХ и распаде- ни тад Бошњаци и Федерација неће бити у ЕУ, јер ЕУ неће Турску (а зашто би онда хтела тамо неке Бошњаке који су такође муслимани).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2021 12:58

Који си ти пацијент

Name

Ре

30.07.2021 14:20

И ти то све науцио на факултету?? Гдје си заврсио, питам за јарана..

Name

Директ

30.07.2021 23:59

Тачно! Шмит није легитиман и биће му хендикеп то што нема подршку свих. Чак је и накарадни Инцко имао већу подршку од њега.

Name

тататира

30.07.2021 10:46

Само пренеси законе из своје земље нама овдје...ниста нам висе не треба. Ко је ЗА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

30.07.2021 11:45

Тако је.

Name

Директ

30.07.2021 11:59

Да се ја питам, од Нијемаца једино би преписао законе који се тичу хране, медицине, инфраструктуре и наравно пива. :)))

Name

Босанац

30.07.2021 12:56

Сто њега заболи уво,хоце ли га Рс прихватити,ниему је битко ко га саље и са каквим овластима.

Name

Ако не све

30.07.2021 13:05

Све и не познајемо али многе сасвим сигурно.

Name

БЛ

30.07.2021 10:46

Њему це бит опустено. Ал овим насим неце бит добро никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гал

30.07.2021 10:49

Све је то већ прочитана књига Одлазећи Високи преставник је наметнуо тај закон да би могао увести новог високог непреставника,који ће одма по долазку укинути тај закон и као такав подобни Схмит остати у БиХ А све остало са опозицијом биће један циркус за јавност,гдјеће их Додик по ко зна који пут превести жедне преко воде

ОДГОВОРИТЕ
Name

оПУСТЕНО

30.07.2021 11:05

Назалост царска се не порице

Name

МИЛОРАД

30.07.2021 11:13

КАКВО УКИДАЊЕ, КАКАВ БИ ГОСП.ШМИТ НИЈЕМАЦ БИО КАД НЕ БИ КОРИСТИО СВОЈА, "БОНСКА" ОВЛАШТЕЊА, БИЋЕ ЈОШ НОВИХ НАМЕТНУТИХ ЗАКОНА БЕЗ КОЈИХ БиХ НЕ МОЖЕ ФУНКЦИОНИСАТИ, А ТУЖИЛАШТВО И СУД БиХ ЋЕ НАДЗИРАТ ЊИХОВО ПРОВОЂЕЊЕ У ПРАКСИ, СВЕ ЋЕ БИТИ МНОГО БОЉЕ И ДРУГАЧИЈЕ, ЖИВИ БИЛИ, ПА ВИДЈЕЛИ !!!

Name

Директ

30.07.2021 12:05

Више Бонских овлаштења је мање нормалне државе, као и мање народа у овој земљи.

Name

ре Директ

30.07.2021 13:08

Мање Бонских овласти знаци висе крадје и криминала, и јос мање народа у БИХ.

Name

Директ

31.07.2021 00:04

ре Директ, неће нам странци ништа добро донијети. Боли њих брига за нас. Они су ту само да нам учине медвеђу услугу и гурну нас у још већу невољу.

Name

Ханс

30.07.2021 10:49

Само отпуштено, прије него вам га шукне браћо политичари. Овај је прави швабо, овај што каже то и уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууу

30.07.2021 10:51

Цисто етницка оријентација бираца: Како да укинес СДА????? , а и неке друге....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

30.07.2021 12:10

Одмах одузети,Додику,милијарде ЕУ,цовицу,бакиру,и осталима сто су покрали,сваки нацинализам У затвор,

Name

Смрди

30.07.2021 10:51

И овај "прди у прашину".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ли

30.07.2021 10:51

Постовање вама лицно као цовјеку,али срби нису никада се повладјивали окупатору,па неце ни вама. У свјетлу тога,некидан су вам дали мисљење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2021 10:55

"Само опустено"

Name

РЕ: Ли

30.07.2021 10:59

Зато на стотине хиљада срба у мрској вам Аустрији и Њемацкој ради све оне послове које Свабо неце.

Name

са

30.07.2021 11:06

Зар се Срби не куну у Дејто и његове Анексе?!

Name

Аусвајс

30.07.2021 11:18

Али зато Србин радо сели у Немецку али Австрију, да тамо зиви, ради, децу подизе и поштује све и један немецки, управо германски закон. Рихтиг?

Name

Кристијан

30.07.2021 11:44

Ма кога боли брига за васе мисљење

Name

Директ

30.07.2021 12:08

РЕ: Ли, ако радимо, радимо за одређену новчану накнаду за рад.

Name

Директ

30.07.2021 12:11

Са, какве везе има Инцков закон са Дејтоном, осим са чињеницом да га крши?

Name

Директ

30.07.2021 12:17

Аусвајс, не идемо у Њемачку, јер волимо Нијемце и њемачку културу (мада има и тога), већ првенствено и прије свега да би радили и зарадили.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

30.07.2021 12:18

РЕ Ли Зато су "трпили" исту власт од 2006. године и "унутрашњу" диктатуру. Исту власт од 1945. , па до несретнога рата ("аминујући" Јасеновац). Милошевића и његову диктатуру годинама. Је ли ми причамо, о истом народу? Зато и данас, када и ја кажем или напишем нешто, 90% околине ми говори - "Пусти то?", "Није твоја брига?", "Немој се замјерати народу?", "НЕЋЕШ НИКАДА НИШТА ДОБИТИ?", "Фасоваћеш дегенек, или ће неко да те убије?" (чуј као ја толико битан), "Нека је плата 500 или 600КМ, одрадиш свој посао и миран си?", "Фотеља и пензија?" (планира се пензија, већ са 20 година, мислим на "сигурно" мјесто до пензије). Нека није све истина, али мора бити 10% бар, зато када прођем негдје људи склањају поглед од мене - све црвенога лица. "Завадио се", са пола најближег окружења. Многи и избјегавају, да их виде са мном - како не би имали проблема (на послу или у друштву). А "у очи", негдје да се не види у јавности, "облијећу око мене", "тапшу по рамену", "додворавају се", "понижавају у количини комплимената (лажних)" и вичу "СВЕ СИ У ПРАВУ". хахаха. Да се нико не увриједи, не схвати ме погрешно, цитираћу "Тхе Гаме - а" ("о Боже, кога он цитира") - "Волим је пи*ку, али не волим "пи*ке"". Толико, о том слободарском народу. Мом народу. Нису сви, али има доста - који одговарају овом опису. Поздрав.

Name

ре Директ

30.07.2021 13:12

Хвала Богу па имамо политицаре који радије гледају како омладина иде у ДЕ и АТ, него да побољсају економску ситуацију код нас, јелде? И теби изгледа лаксе иде национализам него економија. Мада, то ти је заједницко с политицарима. Економија се мора уцит, национализам се само копира.

Name

Ре ре Ли

30.07.2021 14:39

Јесте али и немају неки зивот. Нека признају да су људи другог реда. Е па ја нецу да будем тај!!

Name

Ре Александар

30.07.2021 14:46

Ста си ти хтио реци!!?? Ко, ста, када, о коме, око цега, ко се црвени, о цему ти??? Нејасан си и сам себи а камо ли мени и другима а од тебе сам гарант паметнији. Дупло!!!

Name

Директ

31.07.2021 00:18

ре Директ, ја сам лично за разговор, договор, уважавање, демократију и развој, на обострану тј. отространу корист, али када видим да ми неко нешто намеће, онда одмах схватим да нема ништа од тога и да слиједи период надјачавања. Тад сам онда, не националиста, већ можда чак и најљући националиста, јер не може се водити дијалог, када се само једна страна чује. Ствари треба вратити у колосијек и водити дијалог тј. тријалог, о даљњој будућности и развоју БиХ. Све мимо тога је корак уназад, што је случај са Инцковим законом.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

31.07.2021 12:39

РЕ Ре Александар Кажем да овај мој народ, пропада већ 100 година, а за то је сам крив, својим глупим одлукама. И да има појединаца, али није се нешто исказао као "храбар" и "слободарски". Увијек је прича, како смо ми храбри, боримо се против некога "странога фактора", а ту сам навео примјере, у којима смо дозволили, те и даље дозвољавамо - да нас "таре" наша власт или "наши". И у чему је онда разлика? "Тару" нас наши, већ колико година, ови на власти, а 90% народа шути и "трпи", "дура", због неког ситног личног интереса. На славама, од 10 људи - бар 8 виче како ово не ваља и остало, те ће ово и оно - а када треба да се неко нешто побуни, остану 2 човјека, можда. А, да је добро - није. Треба народ да се бори, али неће. И то је одговор, на то да смо "храбри" и "не трпимо", а јасно је - да није тако. Ко је Србима бранио, да од 1945. године, сниме 100 филмова, као што је "Дара из Јасеновца", да се боре за истину? А не. Идемо ми одмах послије "Јасеновца" у исту државу (још као најбројнији народ у истој) са многима који су ту чинили покољ. Зашто? Због љетовања једном годишње у Хрватској, које се препричава следећих 40 година? Сада нама неко други крив, што се "Јасеновац" заборавља и што филм није дочекан "како би требало"? И када се не црвениш, остави своје име и презиме, па пиши - па ћемо видјети како ће те околина дочекати (када почнеш истину да пишеш и причаш). И ко год да си, пошто си "дупло паметнији", ово све требаш и сам/а знати, а не да ти ја "дупло глупљи" цртам. Али, живи ти у "својој стварности" и "трпи" и "дурај" - како је ово све добро. Теби можда и јесте, ако си "полтрончина" ове власти. Људима око тебе - НИЈЕ!

Name

МИЛОРАД

30.07.2021 10:52

СРЕТАН ДОЛАЗАК, СПАСИТЕЉУ СВИХ НОРМАЛНИХ ЉУДИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба

30.07.2021 11:48

Подрска и страх лоповима.

Name

Директ

30.07.2021 12:20

Тако то обично буде на почетку, а на крају, биће исти као Инцко, ако не и још гори.

Name

Зоран

30.07.2021 10:52

Цовјек рече да иде ОХР И ВП кад БиХ удје у ЕУ, знаци ту су следећих најмање 50г ако И не И вечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.07.2021 10:56

Вашим доласком Г-Шмиту требао би сванути грађанима РС и Федерације након 17 година бољи живот у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

30.07.2021 10:58

Латинима ниста нетреба вјеровати слаткорециви ко мед горки ко пелен бајке су у књигама вук и црвенкапица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

30.07.2021 11:03

Ово је почетак рецепта, у народу званог, "кувана жаба". Не жабу уврелу воду, искочи, кувај исту опуштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

30.07.2021 11:16

Могао си за 30 година сваста видјети, али тек сад цес видјети како нас Баја дере јарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

30.07.2021 11:21

Историју у шаке, Швабо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

30.07.2021 11:28

Свабо је БОГ....хапси лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коњ

30.07.2021 11:57

Све мој , до мојега

Name

Директ

30.07.2021 12:27

Ина везе са Богом. Када дође на власт, убиће Бога у нама.

Name

Гоги

30.07.2021 11:31

Поета да политичари буду јединствени. Да се одбрани од овог зулума. Није сад битан ни додик ни саровиц ни нико. То це мо да расцистимо само док се курталисемо овог проблема. Без обзира сто неволим додика или саровиц сад је битно само ово ресити. А онда цемо поцети тамо где смо стали пре овог проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надје

30.07.2021 11:33

Се нацина. Смит. Вријеме ти је сигурно тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?️

30.07.2021 11:35

Е будеш ли исти ко твој претходник награбусили смо сви, очекујемо да похапсиш сву багру политичку и да народ почне да живи, ради, да се особе са инвалидитетом почну запошљавати, да закон буде закон а не папир написан од стране оних који пљачкају са којим су то легализовали итд...дај само народу да живи нормално, да ради, да гради будућност и ако хоћеш остани доживотно у БиХ...тад неће нико ни сконтати да си ту јер ће се сви бавити својим стварима и бољим животом :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

30.07.2021 11:43

Биће да нам ове наше институције на свим нивоима неће бити ни потребне. Поброја човјек све шта ће радити тако да ови и не требају. Још само да преузме економију било би једино корисно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.07.2021 11:48

Одлазите више и пустите нас на миру, да се сами договоримо око наше будућности. Ако буде проблема, а сигурно биће их, вратите се назад, уколико дође до озбиљних тензија међу народима, а прије свега физичких. Све док ОХР виси над главом БиХ, стање у БиХ не може бити нормално, јер тешко је, па чак и немогуће, малтене ишта радити, када знаш да те неко посматра. Да би БиХ могла нормално функционисати, први предуслов за то јесте одлазак ОХР-а и то што прије, а други јесу реформе, које би осигурале овој земљи и народима у њој, останак и опстанак на овим просторима. Интервенција од стране ОХР-а је корак уназад. ОХР треба да охрабрује младе и прогресивне снаге (као и демократију и развој демократије уопште) да преузму иницијативу, а не да им сијече крила, темама које изазивају озбиљну контроверзу и константну расправу и код много већих друштава на свијету, него што је наше. Овом задњом интервенцијом, ОХР је нанио огромну штету, нормализацији односа у БиХ и не само нормализацији односа, већ и каквом таквом напретку у истој. Осим тога, наметањем закона, послата је јако лоша порука која гласи "нисте ви још способни, да преузмете у потпуности, своју судбину и судбину своје земље у своје руке и да ми зато морамо да бринемо о вама", као да смо ми незрели, луди или сенилни, па нам зато треба надзор. Осим тога, док је ОХР-а, од ЕУ нема ништа, пошто ЕУ не прима земље случајеве, у своје чланство. Изузетакје био само Кипар, али тамо влада потпуна демократија, у дијелу Кипра који је ушао у ЕУ, док БиХ је под надзором ОХР-а, што је чини хибридном државом, а не државом са пуном управом на својој територији, а што је НО НО, за чланство БиХ у ЕУ. ОХР мора да нађе излазну стратегију из БиХ и то што је прије могуће, како би ова земља могла наставити даље и како неби постала потпуна биљка или још горе, вратила се уназад. Вријеме је да ова земља крене даље, крене напријед и без ОХР-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.07.2021 11:49

Босна је показала да нема капацитета дрзавника.имас кланове ситније мафије и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

30.07.2021 11:52

Промјена граница на Балкан. А Косово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

30.07.2021 12:01

Код Смита нема спдње ко са Инезком.Нек Велики Баја сад рузно несто казе.Зато де он усро сто долази Сцмит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурцхслаг

30.07.2021 12:04

Господине Сцхмидт, без Бонских овласти, бојим се да нећеш ништа направити, да не употрбљавам и грубље ријечи, јер ове племенске водје знају само за мркву и штап. Твоји резултати морају бити видљиви већ у орвим данима твог мандата. Ако им пустиш да они коло воде, џаба си дошао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

30.07.2021 12:33

Примијени Европске зконе и корумпиране пред закон и врацање покраденог и бицемо богатији од Свајцарскее!! Лопове у затворее

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

30.07.2021 12:34

САМО ТИ СВАБО ОПУСТЕНО ДАЛЕКО ТИ КУЦА ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДИРЕКТ

30.07.2021 12:37

СВАКА ЦАСТ ЗА КОМЕНТАР, НОРМАЛНИЈА ДРЗАВА БРЕЗ СТРАНОГ ТУТОРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2021 13:22

хајд покази да се мозе створит нормална дрзава па це вп сам отиц. али не знате, само лупате неку прицу 'бит це кад оде', 'бит це након овог или оног'.

Name

Директ

31.07.2021 00:20

РЕ ДИРЕКТ, хвала! :)

Name

Пут путује мој јаран

30.07.2021 12:39

Он ће нам сигурно отворити пут ка ЕУ земљама, брже и незаустављиво. Идемооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадија

30.07.2021 12:50

Добро к је. Ја се препао да ће овај да настави да изражава забринутост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиционар

30.07.2021 12:59

Не може БиХ постати демократска држава, нити тако лако ући у ЕУ, док постоји Високи представник. Не само због ових сада ситуација, него иначе. Када постоји спољни фактор који може тако лако да диктира услове у држави, то није држава, него неопротекторат, што је случај и са БиХ. Још једном потврда је БиХ требала бити конфедерално уређена, са заједничким областима економије, војне безбједности и спољних послова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на_то

30.07.2021 14:07

нема од тога ниста мој Смит ови овде само разумију када распалис бомбама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.07.2021 14:20

Ја мислим да бих нас овај могао калавидати ове багре која нас је уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2021 16:33

без гласања неце се ниста промијенит.

Name

То је у Србију

30.07.2021 15:08

Главна фора код младих! "Ма опустено бре"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.07.2021 16:17

Ако нећеш Србе дисциплиновати ниси требао ни долазити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.07.2021 00:25

Господо из ОХР-а, пређите мало и на Бошњаке. Доста је више било дисциплиновања Срба.

Name

Сале03

02.08.2021 18:13

Ма био бих ја опуштен, али мојих 640 КМ мјесечне зараде без слободног дана ми то не дозвољавају! Ја апсолутно разумијем и знам да Високом представнику није лако и да трпи стрес и да мора да плаћа разне глодаре који му глођу буџет. Хвала му што то трпи за добро свих нас! Али надам се да Инцкових 40 и кусур хиљада мјесечно ипак некако могу да умире степен нервозе коју му изазива сикирација за будућност државе БиХ и њених народа. Надам се да ће ипак, уз стручну помоћ, наћи начин да се ослободи стреса који смо му нанијели и молим Га да нам опрости ако смо шта з.....ли. Баш нас је пуно научио и данас, кад одлази, нама је све јасно и знамо шта и како треба да радимо у будућности! Ја не знам шта мени овдје није јасно?!

ОДГОВОРИТЕ