Šmit poručio: Samo opušteno!

Šmit stiče da nije tu da zastupa nečije interese, već mora biti tu podjednako za sve. - Zato svima poručujem: Samo opušteno!", poručio je Šmit, koji prema nekim najavama već sutra stiže u BiH.

Republika Srpska 30.07.2021 | 12:21
Šmit poručio: Samo opušteno!

- Ako želimo povesti BiH u Evropsku uniju i transformisati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju, kaže novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i dodaje da je neodrživo narušavanje teritorijalnog integriteta na Balkanu.

U intervjuu za Deutsche Welle, upitan šta namjerava učiniti da bi promijenio situaciju u zemlji, Šmit je rekao da će se naći mnogi, u izvjesnom smislu i on, koji kažu: "Što? Zar je 26 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma i 26 godina nakon Srebrenice potrebna jedna takva institucija, koja zapravo nameće izvjesne ograde upravljanju zemljom od strane domaćih političara i slobodnom demokratskom razvoju?"

"Ali, upravo posljednjih deset godina su bile nazadne i vratile su nas unatrag - ne samo u pogledu visokog predstavnika nego, na nažalost, i u pogledu cjelokupnog razvoja. I zato je Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna takva međunarodna podrška. Ja ću obavljati tu funkciju u nadi da u nekom trenutku sam sebe učinim suvišnim", rekao je.

Misli da se moraju razjasniti tri pitanja.

"Prvo: Ja u BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomata. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora", upozorio je.

Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gdje stvari morate pojednostaviti?

"I treće: Kada 70 posto mladih ljudi iz BiH - ako su točne brojke kojima raspolažem - radije negdje drugdje idu tražiti svoju budućnost - onda to nije dobro. Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sijedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije", rekao je Šmit.

Početak njegovog rada otežan je činjenicom da Rusija dovodi u pitanje legitimnost imenovanja na funkciju visokog predstavnika. A član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da, u najmanju ruku za početak, nema namjeru srađivati.

Šmit kaže da je političar već 30 godina.

"I naviknut sam, znam kako raditi i ophoditi se s proturječnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima. Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovaram sa svima. Odluka Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kojom je odbacilo zahtjev Rusije, koji je podržala i Kina, za usvajanjem rezolucije kojom se traži ukidanje OHR-a, znači jačanje pozicije visokog predstavnika i njegovih ovlaštenja. To mi daje dobru osnovu da, nakon što stupim na funkciju visokog predstavnika, obavljam svoju dužnost onako kako je shvaćam i na osnovu nadležnosti koje mi je dodijelila međunarodna zajednica", kazao je Šmit.

Ističe da nije tu da zastupa nečije interese, već mora biti tu podjednako za sve.

"To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovoj regiji imali tešku sudbinu i doživjeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe ali i 'ostale', odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, npr. Židove ali i sve druge o kojima se moram pobrinuti. Zato svima poručujem: Samo opušteno!", poručio je.

Rusija i Kina su najavile da će i dalje nastojati oslabiti funkciju visokog predstavnika i zatvore OHR sljedeće godine, a Šmit, "uz dužno poštovanje" naglašava da o visokom predstavniku ne odlučuje Savjet bezbjednosti, to je stvar država-potpisnica Dejtonskog mirovnog ugovora.

"Snaga koju crpim, ne dolazi samo iz zajedničkog evropskog opredjeljenja nego i iz činjenice da su se na scenu vratile SAD, s jasnom okrenutošću zapadnom Balkanu. Cijenim rad predsjednika Bajdena tokom svih proteklih godina i decenija koliko se poznajemo. A tu je i Savjet bezbjednosti UN-a, kojem podnosim izvještaje i koje će okončati rad OHR-a kada OHR više ne bude neophodan, na primjer kada BiH postane članica EU", kazao je.

Odgovarajući na pitanje o problemu izbornog zakona i tzv. etnizacije politike, Šmit  kaže da je poznato da postoje vrlo intenzivni pokušaji da se izborni zakon iznova regulišt. Tu postoje tehnička pitanja koja imaju veze s vjerodostojnošću.

"To bi u svakom slučaju trebalo razjasniti - npr. mogućnost zaštite podataka putem elektronske obrade. Treba spriječiti svaku pomisao o izbornoj prevari ili kupovini glasova. Na žalost, na zapadnom Balkanu imamo slučajeve u kojima je to bilo evidentno. Mi sada trebamo izgraditi povjerenje i u to će se uključiti EU, SAD i visoki predstavnik. Znam da je to jako komplicirano. Kolega Fülle, bivši povjerenik za proširenje EU, puno je radio na tome prije nekoliko godina i uvijek bi sve propalo u posljednji trenutak.

Nadam se da sada neće biti tako. Međutim, moramo paziti na jedno: Ako želimo teritorijalni integritet BiH kakav je zacrtan u Dejtonskom sporazumu, ako želimo BiH transformisati u zemlju sposobnu za pristup EU, u jednu demokratsku zemlju, onda ne smijemo imati jednu čisto etničku orijentaciju birača i njihovih glasova. Jer, to je poput kvadrature kruga. Mislim da je to stvar koju moramo vrlo pažljivo razmotriti u svom radu", rekao je Šmit, dodajući da ne želi građankama i građanima BiH propisivati, kako kaže, unitarnu državu, prenosi Fena.

(BN)

Komentari / 76

Ostavite komentar
Name

Fedja

30.07.2021 10:33

Pravi covjek za slave i nedelja.

ODGOVORITE
Name

U Njemačku

30.07.2021 10:38

Samo opušteno, radna dozvola, pa prvim busom za Njemačku.

ODGOVORITE
Name

borac

30.07.2021 11:44

Dobar komentar.Preporucujem svim normalnim gradjanima da prihvate Smita.Slobodno kretanje i zaposljavanje je najineresantnije za ovaj narod.

Name

totito

30.07.2021 12:39

Lako je u tudjoj kuci zavodit red,kaka bude odgovornosti nema ta god bilo incko baci mamac i ode.

Name

Haha

30.07.2021 14:35

I ja bi bio opusten sa platom od 30.000 eura i ko zna jos koliko raznih beneficija.

Name

Брат.Бачванин

30.07.2021 10:40

Шмит није легитиман. 2 од 5 сталних чланица УН-а га не прихватају. Реублика Српска и Срби га не прихватају. Тај може да буде високи, ниски или средњи представник, али само код Бошњака у Федерацији. ... ... ...Шмит помиње некакво кретање БиХ ка ЕУ. -И од тога нема ништа, јер то је процес за који БиХ нема потенцијал. А и ако се БиХ и распаде- ни тад Бошњаци и Федерација неће бити у ЕУ, јер ЕУ неће Турску (а зашто би онда хтела тамо неке Бошњаке који су такође муслимани).

ODGOVORITE
Name

Re

30.07.2021 12:58

Koji si ti pacijent

Name

Re

30.07.2021 14:20

I ti to sve naucio na fakultetu?? Gdje si zavrsio, pitam za jarana..

Name

Direkt

30.07.2021 23:59

Tačno! Šmit nije legitiman i biće mu hendikep to što nema podršku svih. Čak je i nakaradni Incko imao veću podršku od njega.

Name

tatatira

30.07.2021 10:46

Samo prenesi zakone iz svoje zemlje nama ovdje...nista nam vise ne treba. Ko je ZA?

ODGOVORITE
Name

tako je

30.07.2021 11:45

Tako je.

Name

Direkt

30.07.2021 11:59

Da se ja pitam, od Nijemaca jedino bi prepisao zakone koji se tiču hrane, medicine, infrastrukture i naravno piva. :)))

Name

Bosanac

30.07.2021 12:56

Sto njega zaboli uvo,hoce li ga Rs prihvatiti,niemu je bitko ko ga salje i sa kakvim ovlastima.

Name

Ako ne sve

30.07.2021 13:05

Sve i ne poznajemo ali mnoge sasvim sigurno.

Name

BL

30.07.2021 10:46

Njemu ce bit opusteno. Al ovim nasim nece bit dobro nikako.

ODGOVORITE
Name

Gal

30.07.2021 10:49

Sve je to već pročitana knjiga Odlazeći Visoki prestavnik je nametnuo taj zakon da bi mogao uvesti novog visokog neprestavnika,koji će odma po dolazku ukinuti taj zakon i kao takav podobni Shmit ostati u BiH A sve ostalo sa opozicijom biće jedan cirkus za javnost,gdjeće ih Dodik po ko zna koji put prevesti žedne preko vode

ODGOVORITE
Name

oPUSTENO

30.07.2021 11:05

Nazalost carska se ne porice

Name

MILORAD

30.07.2021 11:13

KAKVO UKIDANJE, KAKAV BI GOSP.ŠMIT NIJEMAC BIO KAD NE BI KORISTIO SVOJA, "BONSKA" OVLAŠTENJA, BIĆE JOŠ NOVIH NAMETNUTIH ZAKONA BEZ KOJIH BiH NE MOŽE FUNKCIONISATI, A TUŽILAŠTVO I SUD BiH ĆE NADZIRAT NJIHOVO PROVOĐENJE U PRAKSI, SVE ĆE BITI MNOGO BOLJE I DRUGAČIJE, ŽIVI BILI, PA VIDJELI !!!

Name

Direkt

30.07.2021 12:05

Više Bonskih ovlaštenja je manje normalne države, kao i manje naroda u ovoj zemlji.

Name

re Direkt

30.07.2021 13:08

Manje Bonskih ovlasti znaci vise kradje i kriminala, i jos manje naroda u BIH.

Name

Direkt

31.07.2021 00:04

re Direkt, neće nam stranci ništa dobro donijeti. Boli njih briga za nas. Oni su tu samo da nam učine medveđu uslugu i gurnu nas u još veću nevolju.

Name

Hans

30.07.2021 10:49

Samo otpušteno, prije nego vam ga šukne braćo političari. Ovaj je pravi švabo, ovaj što kaže to i uradi.

ODGOVORITE
Name

Auuuu

30.07.2021 10:51

Cisto etnicka orijentacija biraca: Kako da ukines SDA????? , a i neke druge....

ODGOVORITE
Name

Deutschland

30.07.2021 12:10

Odmah oduzeti,Dodiku,milijarde EU,covicu,bakiru,i ostalima sto su pokrali,svaki nacinalizam U zatvor,

Name

Smrdi

30.07.2021 10:51

I ovaj "prdi u prašinu".

ODGOVORITE
Name

Li

30.07.2021 10:51

Postovanje vama licno kao covjeku,ali srbi nisu nikada se povladjivali okupatoru,pa nece ni vama. U svjetlu toga,nekidan su vam dali misljenje...

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2021 10:55

"Samo opusteno"

Name

RE: Li

30.07.2021 10:59

Zato na stotine hiljada srba u mrskoj vam Austriji i Njemackoj radi sve one poslove koje Svabo nece.

Name

sa

30.07.2021 11:06

Zar se Srbi ne kunu u Dejto i njegove Anekse?!

Name

Ausvajs

30.07.2021 11:18

Ali zato Srbin rado seli u Nemecku ali Avstriju, da tamo zivi, radi, decu podize i poštuje sve i jedan nemecki, upravo germanski zakon. Rihtig?

Name

Kristijan

30.07.2021 11:44

Ma koga boli briga za vase misljenje

Name

Direkt

30.07.2021 12:08

RE: Li, ako radimo, radimo za određenu novčanu naknadu za rad.

Name

Direkt

30.07.2021 12:11

Sa, kakve veze ima Inckov zakon sa Dejtonom, osim sa činjenicom da ga krši?

Name

Direkt

30.07.2021 12:17

Ausvajs, ne idemo u Njemačku, jer volimo Nijemce i njemačku kulturu (mada ima i toga), već prvenstveno i prije svega da bi radili i zaradili.

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

30.07.2021 12:18

RE Li Zato su "trpili" istu vlast od 2006. godine i "unutrašnju" diktaturu. Istu vlast od 1945. , pa do nesretnoga rata ("aminujući" Jasenovac). Miloševića i njegovu diktaturu godinama. Je li mi pričamo, o istom narodu? Zato i danas, kada i ja kažem ili napišem nešto, 90% okoline mi govori - "Pusti to?", "Nije tvoja briga?", "Nemoj se zamjerati narodu?", "NEĆEŠ NIKADA NIŠTA DOBITI?", "Fasovaćeš degenek, ili će neko da te ubije?" (čuj kao ja toliko bitan), "Neka je plata 500 ili 600KM, odradiš svoj posao i miran si?", "Fotelja i penzija?" (planira se penzija, već sa 20 godina, mislim na "sigurno" mjesto do penzije). Neka nije sve istina, ali mora biti 10% bar, zato kada prođem negdje ljudi sklanjaju pogled od mene - sve crvenoga lica. "Zavadio se", sa pola najbližeg okruženja. Mnogi i izbjegavaju, da ih vide sa mnom - kako ne bi imali problema (na poslu ili u društvu). A "u oči", negdje da se ne vidi u javnosti, "oblijeću oko mene", "tapšu po ramenu", "dodvoravaju se", "ponižavaju u količini komplimenata (lažnih)" i viču "SVE SI U PRAVU". hahaha. Da se niko ne uvrijedi, ne shvati me pogrešno, citiraću "The Game - a" ("o Bože, koga on citira") - "Volim je pi*ku, ali ne volim "pi*ke"". Toliko, o tom slobodarskom narodu. Mom narodu. Nisu svi, ali ima dosta - koji odgovaraju ovom opisu. Pozdrav.

Name

re Direkt

30.07.2021 13:12

Hvala Bogu pa imamo politicare koji radije gledaju kako omladina ide u DE i AT, nego da poboljsaju ekonomsku situaciju kod nas, jelde? I tebi izgleda lakse ide nacionalizam nego ekonomija. Mada, to ti je zajednicko s politicarima. Ekonomija se mora ucit, nacionalizam se samo kopira.

Name

Re re Li

30.07.2021 14:39

Jeste ali i nemaju neki zivot. Neka priznaju da su ljudi drugog reda. E pa ja necu da budem taj!!

Name

Re Aleksandar

30.07.2021 14:46

Sta si ti htio reci!!?? Ko, sta, kada, o kome, oko cega, ko se crveni, o cemu ti??? Nejasan si i sam sebi a kamo li meni i drugima a od tebe sam garant pametniji. Duplo!!!

Name

Direkt

31.07.2021 00:18

re Direkt, ja sam lično za razgovor, dogovor, uvažavanje, demokratiju i razvoj, na obostranu tj. otrostranu korist, ali kada vidim da mi neko nešto nameće, onda odmah shvatim da nema ništa od toga i da slijedi period nadjačavanja. Tad sam onda, ne nacionalista, već možda čak i najljući nacionalista, jer ne može se voditi dijalog, kada se samo jedna strana čuje. Stvari treba vratiti u kolosijek i voditi dijalog tj. trijalog, o daljnjoj budućnosti i razvoju BiH. Sve mimo toga je korak unazad, što je slučaj sa Inckovim zakonom.

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

31.07.2021 12:39

RE Re Aleksandar Kažem da ovaj moj narod, propada već 100 godina, a za to je sam kriv, svojim glupim odlukama. I da ima pojedinaca, ali nije se nešto iskazao kao "hrabar" i "slobodarski". Uvijek je priča, kako smo mi hrabri, borimo se protiv nekoga "stranoga faktora", a tu sam naveo primjere, u kojima smo dozvolili, te i dalje dozvoljavamo - da nas "tare" naša vlast ili "naši". I u čemu je onda razlika? "Taru" nas naši, već koliko godina, ovi na vlasti, a 90% naroda šuti i "trpi", "dura", zbog nekog sitnog ličnog interesa. Na slavama, od 10 ljudi - bar 8 viče kako ovo ne valja i ostalo, te će ovo i ono - a kada treba da se neko nešto pobuni, ostanu 2 čovjeka, možda. A, da je dobro - nije. Treba narod da se bori, ali neće. I to je odgovor, na to da smo "hrabri" i "ne trpimo", a jasno je - da nije tako. Ko je Srbima branio, da od 1945. godine, snime 100 filmova, kao što je "Dara iz Jasenovca", da se bore za istinu? A ne. Idemo mi odmah poslije "Jasenovca" u istu državu (još kao najbrojniji narod u istoj) sa mnogima koji su tu činili pokolj. Zašto? Zbog ljetovanja jednom godišnje u Hrvatskoj, koje se prepričava sledećih 40 godina? Sada nama neko drugi kriv, što se "Jasenovac" zaboravlja i što film nije dočekan "kako bi trebalo"? I kada se ne crveniš, ostavi svoje ime i prezime, pa piši - pa ćemo vidjeti kako će te okolina dočekati (kada počneš istinu da pišeš i pričaš). I ko god da si, pošto si "duplo pametniji", ovo sve trebaš i sam/a znati, a ne da ti ja "duplo gluplji" crtam. Ali, živi ti u "svojoj stvarnosti" i "trpi" i "duraj" - kako je ovo sve dobro. Tebi možda i jeste, ako si "poltrončina" ove vlasti. Ljudima oko tebe - NIJE!

Name

MILORAD

30.07.2021 10:52

SRETAN DOLAZAK, SPASITELJU SVIH NORMALNIH LJUDI U BOSNI I HERCEGOVINI !!!

ODGOVORITE
Name

treba

30.07.2021 11:48

Podrska i strah lopovima.

Name

Direkt

30.07.2021 12:20

Tako to obično bude na početku, a na kraju, biće isti kao Incko, ako ne i još gori.

Name

Zoran

30.07.2021 10:52

Covjek reče da ide OHR I VP kad BiH udje u EU, znaci tu su sledećih najmanje 50g ako I ne I večno.

ODGOVORITE
Name

RE

30.07.2021 10:56

Vašim dolaskom G-Šmitu trebao bi svanuti građanima RS i Federacije nakon 17 godina bolji život u BiH.

ODGOVORITE
Name

Marko

30.07.2021 10:58

Latinima nista netreba vjerovati slatkorecivi ko med gorki ko pelen bajke su u knjigama vuk i crvenkapica

ODGOVORITE
Name

Đorđe

30.07.2021 11:03

Ovo je početak recepta, u narodu zvanog, "kuvana žaba". Ne žabu uvrelu vodu, iskoči, kuvaj istu opušteno.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

30.07.2021 11:16

Mogao si za 30 godina svasta vidjeti, ali tek sad ces vidjeti kako nas Baja dere jarca.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

30.07.2021 11:21

Istoriju u šake, Švabo!

ODGOVORITE
Name

kiki

30.07.2021 11:28

Svabo je BOG....hapsi lopove.

ODGOVORITE
Name

Konj

30.07.2021 11:57

Sve moj , do mojega

Name

Direkt

30.07.2021 12:27

Ina veze sa Bogom. Kada dođe na vlast, ubiće Boga u nama.

Name

Gogi

30.07.2021 11:31

Poeta da političari budu jedinstveni. Da se odbrani od ovog zuluma. Nije sad bitan ni dodik ni sarovic ni niko. To ce mo da rascistimo samo dok se kurtalisemo ovog problema. Bez obzira sto nevolim dodika ili sarovic sad je bitno samo ovo resiti. A onda cemo poceti tamo gde smo stali pre ovog problema

ODGOVORITE
Name

Nadje

30.07.2021 11:33

Se nacina. Smit. Vrijeme ti je sigurno tako.

ODGOVORITE
Name

?️

30.07.2021 11:35

E budeš li isti ko tvoj prethodnik nagrabusili smo svi, očekujemo da pohapsiš svu bagru političku i da narod počne da živi, radi, da se osobe sa invaliditetom počnu zapošljavati, da zakon bude zakon a ne papir napisan od strane onih koji pljačkaju sa kojim su to legalizovali itd...daj samo narodu da živi normalno, da radi, da gradi budućnost i ako hoćeš ostani doživotno u BiH...tad neće niko ni skontati da si tu jer će se svi baviti svojim stvarima i boljim životom :)

ODGOVORITE
Name

Ma da

30.07.2021 11:43

Biće da nam ove naše institucije na svim nivoima neće biti ni potrebne. Pobroja čovjek sve šta će raditi tako da ovi i ne trebaju. Još samo da preuzme ekonomiju bilo bi jedino korisno.

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.07.2021 11:48

Odlazite više i pustite nas na miru, da se sami dogovorimo oko naše budućnosti. Ako bude problema, a sigurno biće ih, vratite se nazad, ukoliko dođe do ozbiljnih tenzija među narodima, a prije svega fizičkih. Sve dok OHR visi nad glavom BiH, stanje u BiH ne može biti normalno, jer teško je, pa čak i nemoguće, maltene išta raditi, kada znaš da te neko posmatra. Da bi BiH mogla normalno funkcionisati, prvi preduslov za to jeste odlazak OHR-a i to što prije, a drugi jesu reforme, koje bi osigurale ovoj zemlji i narodima u njoj, ostanak i opstanak na ovim prostorima. Intervencija od strane OHR-a je korak unazad. OHR treba da ohrabruje mlade i progresivne snage (kao i demokratiju i razvoj demokratije uopšte) da preuzmu inicijativu, a ne da im siječe krila, temama koje izazivaju ozbiljnu kontroverzu i konstantnu raspravu i kod mnogo većih društava na svijetu, nego što je naše. Ovom zadnjom intervencijom, OHR je nanio ogromnu štetu, normalizaciji odnosa u BiH i ne samo normalizaciji odnosa, već i kakvom takvom napretku u istoj. Osim toga, nametanjem zakona, poslata je jako loša poruka koja glasi "niste vi još sposobni, da preuzmete u potpunosti, svoju sudbinu i sudbinu svoje zemlje u svoje ruke i da mi zato moramo da brinemo o vama", kao da smo mi nezreli, ludi ili senilni, pa nam zato treba nadzor. Osim toga, dok je OHR-a, od EU nema ništa, pošto EU ne prima zemlje slučajeve, u svoje članstvo. Izuzetakje bio samo Kipar, ali tamo vlada potpuna demokratija, u dijelu Kipra koji je ušao u EU, dok BiH je pod nadzorom OHR-a, što je čini hibridnom državom, a ne državom sa punom upravom na svojoj teritoriji, a što je NO NO, za članstvo BiH u EU. OHR mora da nađe izlaznu strategiju iz BiH i to što je prije moguće, kako bi ova zemlja mogla nastaviti dalje i kako nebi postala potpuna biljka ili još gore, vratila se unazad. Vrijeme je da ova zemlja krene dalje, krene naprijed i bez OHR-a.

ODGOVORITE
Name

borac

30.07.2021 11:49

Bosna je pokazala da nema kapaciteta drzavnika.imas klanove sitnije mafije i sl.

ODGOVORITE
Name

Nema

30.07.2021 11:52

Promjena granica na Balkan. A Kosovo?

ODGOVORITE
Name

Lili

30.07.2021 12:01

Kod Smita nema spdnje ko sa Inezkom.Nek Veliki Baja sad ruzno nesto kaze.Zato de on usro sto dolazi Scmit.

ODGOVORITE
Name

Durchslag

30.07.2021 12:04

Gospodine Schmidt, bez Bonskih ovlasti, bojim se da nećeš ništa napraviti, da ne upotrbljavam i grublje riječi, jer ove plemenske vodje znaju samo za mrkvu i štap. Tvoji rezultati moraju biti vidljivi već u orvim danima tvog mandata. Ako im pustiš da oni kolo vode, džaba si došao.

ODGOVORITE
Name

Samo

30.07.2021 12:33

Primijeni Evropske zkone i korumpirane pred zakon i vracanje pokradenog i bicemo bogatiji od Svajcarskee!! Lopove u zatvoree

ODGOVORITE
Name

SRBIN

30.07.2021 12:34

SAMO TI SVABO OPUSTENO DALEKO TI KUCA OD REPUBLIKE SRPSKE

ODGOVORITE
Name

RE DIREKT

30.07.2021 12:37

SVAKA CAST ZA KOMENTAR, NORMALNIJA DRZAVA BREZ STRANOG TUTORA

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2021 13:22

hajd pokazi da se moze stvorit normalna drzava pa ce vp sam otic. ali ne znate, samo lupate neku pricu 'bit ce kad ode', 'bit ce nakon ovog ili onog'.

Name

Direkt

31.07.2021 00:20

RE DIREKT, hvala! :)

Name

Put putuje moj jaran

30.07.2021 12:39

On će nam sigurno otvoriti put ka EU zemljama, brže i nezaustavljivo. Idemooooooo

ODGOVORITE
Name

Tadija

30.07.2021 12:50

Dobro k je. Ja se prepao da će ovaj da nastavi da izražava zabrinutost.

ODGOVORITE
Name

Opozicionar

30.07.2021 12:59

Ne može BiH postati demokratska država, niti tako lako ući u EU, dok postoji Visoki predstavnik. Ne samo zbog ovih sada situacija, nego inače. Kada postoji spoljni faktor koji može tako lako da diktira uslove u državi, to nije država, nego neoprotektorat, što je slučaj i sa BiH. Još jednom potvrda je BiH trebala biti konfederalno uređena, sa zajedničkim oblastima ekonomije, vojne bezbjednosti i spoljnih poslova.

ODGOVORITE
Name

na_to

30.07.2021 14:07

nema od toga nista moj Smit ovi ovde samo razumiju kada raspalis bombama.

ODGOVORITE
Name

BL

30.07.2021 14:20

Ja mislim da bih nas ovaj mogao kalavidati ove bagre koja nas je uništila.

ODGOVORITE
Name

re

30.07.2021 16:33

bez glasanja nece se nista promijenit.

Name

To je u Srbiju

30.07.2021 15:08

Glavna fora kod mladih! "Ma opusteno bre"!

ODGOVORITE
Name

Petar

30.07.2021 16:17

Ako nećeš Srbe disciplinovati nisi trebao ni dolaziti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.07.2021 00:25

Gospodo iz OHR-a, pređite malo i na Bošnjake. Dosta je više bilo disciplinovanja Srba.

Name

Sale03

02.08.2021 18:13

Ma bio bih ja opušten, ali mojih 640 KM mjesečne zarade bez slobodnog dana mi to ne dozvoljavaju! Ja apsolutno razumijem i znam da Visokom predstavniku nije lako i da trpi stres i da mora da plaća razne glodare koji mu glođu budžet. Hvala mu što to trpi za dobro svih nas! Ali nadam se da Inckovih 40 i kusur hiljada mjesečno ipak nekako mogu da umire stepen nervoze koju mu izaziva sikiracija za budućnost države BiH i njenih naroda. Nadam se da će ipak, uz stručnu pomoć, naći način da se oslobodi stresa koji smo mu nanijeli i molim Ga da nam oprosti ako smo šta z.....li. Baš nas je puno naučio i danas, kad odlazi, nama je sve jasno i znamo šta i kako treba da radimo u budućnosti! Ja ne znam šta meni ovdje nije jasno?!

ODGOVORITE