Инцков закон изазвао проблеме са којим се сусрећу адвокати и браниоци

Суђење за злочине почињене у Власеници није одржано због тврдње бранилаца да не знају границу до које смију ићи у одбрани оптужених за злочин против човјечности, након што су данас на снагу ступиле допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује негирање злочина против човјечности.

Босна и Херцеговина 28.07.2021 | 19:46
Инцков закон изазвао проблеме са којим се сусрећу адвокати и браниоци

Милош Перић, бранилац првооптуженог Манета Ђурића, казао је да је из медија сазнао о ступању на снагу допуна Кривичног закона.

“Ми у принципу негирамо да су наши браниоци починили та дјела, а из медија сазнајемо да је данас ступио на снагу. Ја нисам видио изворну верзију текста, као ни остале колеге”, рекао Перић.

У Службеном гласнику БиХ у уторак, 27. јула, објављен је Закон о допуни Кривичног закона БиХ којим се забрањује негирање злочина геноцида, злочина против човјечности или ратних злочина. Ове допуне наметнуо је високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Перић сматра да му је законом онемогућено да тренутно заступа браниоца.

Његовом ставу се придружио и бранилац Раденка Станића Вељко Ћивша, који је додао да је из медија схватио како гласи одредба закона којим се забрањује негирање геноцида и осталих злочина.

“Сад ја постављам питање докле могу ићи а да не дођем до самоинкриминације”, казао је он.

Ћивша је рекао да је цијела држава подијељена око овог закона и да га морају добро проучити, како би одредили како да заступају оптужене. Он је казао да док не добију гаранцију шта смију да раде у поступку, не могу ни бранити оптужене.

За злочин против човјечности почињен у Власеници у периоду од априла 1992. до марта 1993. године суди се Манету Ђурићу, Раденку Станићу, Мирославу Краљевићу и Горану Гарићу, који су оптужени за прогон бошњачког цивилног становништва – убиствима, затварањима, присилним нестанцима, сексуалним злостављањем и другим нечовјечним дјелима.

Према оптужници, Ђурић је био начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) у Власеници и члан Кризног штаба, Станић командир СЈБ-а, Краљевић командир специјалног вода полиције познатог као “Мићини специјалци”, а Гарић полицајац.

Драган Готовац, бранилац оптуженог Мирослава Краљевића, казао је да ће Адвокатска комора Републике Српске изаћи са јединственим ставом о поступању бранилаца у предметима који се односе на одредбе које су допуњене у Кривичном закону.

“Наступамо врло опрезно док Адвокатска комора не заузме јасан став”, рекао је Готовац.

Адвокат Ненад Рубеж је у судници казао да Службени гласник Републике Српске није и неће објавити измјене Закона и да адвокати нису упознати с његовим садржајем и одредбама.

Судско вијеће је у овом предмету одгодило суђење, те вратило два свједока која су данас приступила.

“С обзиром на наводе све четири Одбране и чињеницу да нисте упознати са садржајем Закона који је данас објављен у Службеном гласнику, суђење се неће одржати”, рекла је предсједавајућа Судског вијећа Далида Бурзић.

Суђење ће се наставити након годишњих одмора, 8. септембра.

Због протока дужег од 30 дана за наставак суђења, ранији докази из поступка се неће поново изводити на наредном рочишту, закључило је Вијеће, уз претходну сагласност бранилаца и Тужилаштва БиХ.

(Глас Америке)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лопи

28.07.2021 19:18

питам се само ко ће други знати како се примјењује него тужитељи и судови? Туга браћо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупости

28.07.2021 20:56

Забрањено је негирање вец пресудјених пресуда тј. судски доказаних злоцина, забрањено је велицање злоцинаца којима је вец пресудјено....ови људи су тек оптузени и у процесу судјења се има право негирати оно за сто су оптузени, тј. логицно је да их адвокати бране, али ако им се доказе кривица и пресуди им се онда је логицно да се после пресуде висе нема право негирати пресуду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.07.2021 01:11

Ово одлично говори, колико је Инцков закон ретардиран (исто колико и сам Инцко), с обзиром да исти се односи само на пресуђене случајеве, док на непресуђене случајеве, овај закон се не односи. Шта то у преводу значи? То значи да нпр. величање Адолфа Хитлера није забрањено овим законом, јер он, јел'те, није суђен, а камоли да му је пресуђено, те стога, по Инцковој логици, он није подложан овом закону, баш као ни Насер Орић, који такође није осуђиван. Инцко, убиј се!

Name

Директ

28.07.2021 20:57

Инцков закон је производ кршења Устава БиХ, те као такав је неважећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2021 22:10

Адвокатска посла Па неце бранити оптузеног тако сто це тврдити да није било пресудјених злоцина (без обзира којих)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.07.2021 23:37

Ма само идите до краја! Кад могу доктори што не би могли и ви.

ОДГОВОРИТЕ