Inckov zakon izazvao probleme sa kojim se susreću advokati i branioci

Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici nije održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani optuženih za zločin protiv čovječnosti, nakon što su danas na snagu stupile dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovječnosti.

Bosna i Hercegovina 28.07.2021 | 19:46
Inckov zakon izazvao probleme sa kojim se susreću advokati i branioci

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, kazao je da je iz medija saznao o stupanju na snagu dopuna Krivičnog zakona.

“Mi u principu negiramo da su naši branioci počinili ta djela, a iz medija saznajemo da je danas stupio na snagu. Ja nisam vidio izvornu verziju teksta, kao ni ostale kolege”, rekao Perić.

U Službenom glasniku BiH u utorak, 27. jula, objavljen je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina. Ove dopune nametnuo je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Perić smatra da mu je zakonom onemogućeno da trenutno zastupa branioca.

Njegovom stavu se pridružio i branilac Radenka Stanića Veljko Ćivša, koji je dodao da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih zločina.

“Sad ja postavljam pitanje dokle mogu ići a da ne dođem do samoinkriminacije”, kazao je on.

Ćivša je rekao da je cijela država podijeljena oko ovog zakona i da ga moraju dobro proučiti, kako bi odredili kako da zastupaju optužene. On je kazao da dok ne dobiju garanciju šta smiju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, kazao je da će Advokatska komora Republike Srpske izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

“Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav”, rekao je Gotovac.

Advokat Nenad Rubež je u sudnici kazao da Službeni glasnik Republike Srpske nije i neće objaviti izmjene Zakona i da advokati nisu upoznati s njegovim sadržajem i odredbama.

Sudsko vijeće je u ovom predmetu odgodilo suđenje, te vratilo dva svjedoka koja su danas pristupila.

“S obzirom na navode sve četiri Odbrane i činjenicu da niste upoznati sa sadržajem Zakona koji je danas objavljen u Službenom glasniku, suđenje se neće održati”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić.

Suđenje će se nastaviti nakon godišnjih odmora, 8. septembra.

Zbog protoka dužeg od 30 dana za nastavak suđenja, raniji dokazi iz postupka se neće ponovo izvoditi na narednom ročištu, zaključilo je Vijeće, uz prethodnu saglasnost branilaca i Tužilaštva BiH.

(Glas Amerike)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

lopi

28.07.2021 19:18

pitam se samo ko će drugi znati kako se primjenjuje nego tužitelji i sudovi? Tuga braćo!

ODGOVORITE
Name

gluposti

28.07.2021 20:56

Zabranjeno je negiranje vec presudjenih presuda tj. sudski dokazanih zlocina, zabranjeno je velicanje zlocinaca kojima je vec presudjeno....ovi ljudi su tek optuzeni i u procesu sudjenja se ima pravo negirati ono za sto su optuzeni, tj. logicno je da ih advokati brane, ali ako im se dokaze krivica i presudi im se onda je logicno da se posle presude vise nema pravo negirati presudu...

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.07.2021 01:11

Ovo odlično govori, koliko je Inckov zakon retardiran (isto koliko i sam Incko), s obzirom da isti se odnosi samo na presuđene slučajeve, dok na nepresuđene slučajeve, ovaj zakon se ne odnosi. Šta to u prevodu znači? To znači da npr. veličanje Adolfa Hitlera nije zabranjeno ovim zakonom, jer on, jel'te, nije suđen, a kamoli da mu je presuđeno, te stoga, po Inckovoj logici, on nije podložan ovom zakonu, baš kao ni Naser Orić, koji takođe nije osuđivan. Incko, ubij se!

Name

Direkt

28.07.2021 20:57

Inckov zakon je proizvod kršenja Ustava BiH, te kao takav je nevažeći.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2021 22:10

Advokatska posla Pa nece braniti optuzenog tako sto ce tvrditi da nije bilo presudjenih zlocina (bez obzira kojih)

ODGOVORITE
Name

Idealno

28.07.2021 23:37

Ma samo idite do kraja! Kad mogu doktori što ne bi mogli i vi.

ODGOVORITE