У Тунису извршен пуч? Предсједник: "Све је по закону"

Главне политичке странке у Тунису оптужиле су председника Каиса Саида да је извео пуч након што је разрешио премијера Хикема Мећићија и суспендовао парламент.

Свијет 27.07.2021 | 08:47
У Тунису извршен пуч? Предсједник: "Све је по закону"

Каис сматра да је деловао у складу са Уставом.

Његов потез уследио је у недељу након масовних, насилних протеста поводом поступања владе током епидемије корона вируса и због економских и социјалних потешкоћа, преноси Ројтерс.

Касно синоћ разрешени премијер Хикем изјавио је да ће своја овлашћења предати ономе кога одреди председник Саид. Председник Туниса Каис Саид поручио је онима који критикују његове најновије одлуке о распуштању парламента и смени премијера да "обнове лекције из уставног права" истичући да је одлуке доносио држећи се члана 80. Устава Туниса.

Саид је у понедељак увече донео одлуку о забрани окупљања и кретања људи и возила од 19 часова до 6 сати ујутру, која ће трајати до 27. августа. Уредба укључује и забрану кретања између градова у Тунису и по истеку полицијског часа, осим када је реч о испуњавању основних потреба и у хитним здравственим случајевима.

Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар