Регион "тресе" инфлација, цијене у БиХ наставиће да расту

- У региону западног Балкана је протеклих мјесеци након више година дефлације дошло до наглог повећања цијена, наведено је у новом кварталном извјешају о стању економија земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ Европске комисије.

Босна и Херцеговина 27.07.2021 | 07:22
Регион "тресе" инфлација, цијене у БиХ наставиће да расту

Како је наведено, БиХ је једна од задњих земаља у којој су дефлациони трендови, почетком априла ове године, замијењени инфлацијом, која, како је наглашено, у мају износи 1,7 одсто. Као главни фактори за повећање цијена наведени су превасходно глобални трендови, који се односе на повећање цијена енергије, транспорта и хране.

Иначе, у Европској централној банци истичу да су у еврозони, за коју је конвертибилна марка БиХ директно везана, главни фактори за повећање инфлације почетком ове године проблеми у снабдијевању и смањена производња због ковида, која је сада изазвала мањак робе, а проблем представља и смањена производња чипова, што се одражава на цијене аутомобила, електронике и друге робе у којој се користи информациона технологија.

Када је ријеч о БиХ, у извјештају наглашавају да је још почетком 2021. године у БиХ дефлација, односно смањење цијена, била 1,2 одсто у односу на исти период лани.

"Повећање цијена је кренуло у априлу, када је инфлација износила 0,9 одсто, а додатно је порасла у мају 1,7 одсто. Притисак је проузрокован првенствено у сектору транспорта, али су цијене текстила наставиле пад за отприлике десет одсто", нагласили су они.

Што се тиче цијена хране и безалкохолних пића, за које је наглашено да чине 32 одсто потрошачке корпе, истакнуто је да су у априлу и мају порасле за један до 1,5 одсто, док су алкохол и цигарете скупљи за око два одсто.

У периоду када још није почела инфлација, у Европској комисији истичу да су плате реално порасле за четири одсто, а да је главни покретач био одлив радне снаге.

Америчка и Европска централна банка предвиђају да ће инфлација сигурно наставити барем до краја године, а да ће онда цијене почети да се стабилизују. Ако се ова предвиђања покажу тачним, може се очекивати и да ће цијене у БиХ наставити да расту и да би до краја године могле бити више и до десет одсто у односу на вријеме пред корону. У Америчкој централној банци, пак, упозоравају и да неке цијене које сада расту су падале у вријеме короне, па се може чинити да је инфлација много већа него што су цијене реално порасле.

У Њемачкој, за чије тржиште је БиХ везана, истичу да је за дио инфлације одговоран и раст цијена фосилних горива због плаћања ЦО2 емисија, а и они предвиђају да ће цијене у тој земљи расти барем до краја године.

У извјештају Европске комисије су наведене и неке позитивне вијести, које се односе на јачање извоза, уопштено потрошње и индустријске производње, што се тумачи знаком да почиње опоравак послије пандемије.

"Подаци потврђују да је опоравак у првих пет мјесеци ове године подржан индустријом и производњом електричне енергије. У мају је индустријски раст износио 15,2 одсто у односу на исти период лани, а базиран је на снажном расту производње капиталних добара и широке потрошње", нагласили су они.

У БиХ је у првом кварталу, како је истакнуто, регистровано 22.000 мање запослених него лани, односно 2,2 одсто, али је, како су нагласили, у истом периоду регистрована запосленост била већа за 4,6 одсто него годину дана раније. Највише новонезапослених је дошло из сектора трговине или услуге, а новозапослени углавном долазе из информационих технологија и из сектора здравства.

(Независне)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

21999785

27.07.2021 05:43

Шта нас брига, ми смо до краја ове недеље независна РС, и ми ћемо имати наше цијене. Шта нас брига за тамо неку далеку БиХ. А цијене ће да нам диктира главни Баја, биће кило крува два евра хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ❤ СДА

27.07.2021 06:18

Не причати о инфлацији! Не причати о цијенама! Не причати о пропалој економији! Не! Не! Не! Само причати о Сребреници! Причати о независној Српској! Причати о геноциду! ....

Name

БОЛИ НАС К....

27.07.2021 05:49

ЗА РЕГИОН А ПОСЕБНО ЗА БЕЈХАА,МИ ИМАМО "НЕЗАВИСНУ ЗОРУ" И ЊЕН АСТРО-БДП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

27.07.2021 05:52

Зато имамо Инцка и наметнуте законе, ко шиша инфлацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека расту

27.07.2021 06:08

Има ли Влада на то одговор? Има ли ико овдје одговор на стварне проблеме градјана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.07.2021 06:29

Влада има одговор за све. Купице себи нови авион хаха

Name

БЛБ

27.07.2021 06:10

Све је то трговацко масло, њима никад доста зараде. Цијене у набави расту и гориво је скупље, али било је гориво и транспорт прије десет година исто скупље, а цијене робе нису овако биле високе. Проклетиње трговацке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

27.07.2021 07:05

Ако произвођачи млијека, хљеба, уља и др повисе цијене својих производа, шта онда да раде трговци???? Маржа од, рецимо, 20% је фиксна, што значи да трговци нису главни узрочници повећања цијена. У Подсјећам, у тих 20% улазе сви трошкови пословања трговаца, плате, порези, закуп, комуналије, превоз, одржавање возила и опреме али и добит...

Name

Дон Миле

27.07.2021 07:50

Све је то политицко масло Политицар знаци беспослен прима високу плату и силне додатке. Застицени су ко медзед у суми,отимају краду. Све је то као нека огромна хоботница која гута народне новце, 5 предсједника па то треба платити с циме производње и нема а здерати се мора Саљи паре дијаспоро да презиви овај јад од народа Не мој те се бринути разни воздови за мој опстанак у мојој домовини олабавите

Name

Ненад

27.07.2021 15:24

Нису марзе 20% као сто прицас него 220% ....марзе треба ограницити за све производе а не кад гориво поскупи 0.05 КМ цијену зивотних намирница порасту пет пута висе као да сваки килограм брасна возите посебним камионом . Цијена уља прије 4 мјесеца била 1.95 КМ а сад 2.65 КМ толико о марзама

Name

МрзитељПДА

27.07.2021 06:21

Везани смо за Европу а она овај пут је страдала највише и на жалост нема ни даље добре одговоре на кризу! Мало локал патриотизма при куповини производа и смањење администрације би промијенило ствар али код нас је то мисаона именица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.07.2021 06:28

Сад це доци на снагу нови закони ! Ко год казе да је РС економски пропала и презадузена, иде у затвор. хаха И сваки онај који казе да су миле и црвени лоповцине ! хахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

27.07.2021 06:38

У пракси сви видимо да народ никада није имао висе новца него сада тако да ова поскупљења погадјају само мали дио најсиромашнијих. Веци дио народа на ово не обраца пазњу док новац лије као из кабла као сто је сада случај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

27.07.2021 06:52

то и јесте пројекат корона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.07.2021 07:00

Сад це миле да вас купи канистером нафте и стеком цигарета, а опозиција це да навија и вице да иду за њим, и бице све опет ок! Колико сте сви јефтини мазохисти, то је ван сваке памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеах

27.07.2021 07:20

ово је стварни проблем ове српске сиротиње ,а не инцко или бојкот ..глад и неимастина су проблем свих народа у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реформа

27.07.2021 07:43

Задрзите воду док мајстори не оду!

ОДГОВОРИТЕ