Region "trese" inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

- U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina 27.07.2021 | 07:22
Region "trese" inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

Kako je navedeno, BiH je jedna od zadnjih zemalja u kojoj su deflacioni trendovi, početkom aprila ove godine, zamijenjeni inflacijom, koja, kako je naglašeno, u maju iznosi 1,7 odsto. Kao glavni faktori za povećanje cijena navedeni su prevashodno globalni trendovi, koji se odnose na povećanje cijena energije, transporta i hrane.

Inače, u Evropskoj centralnoj banci ističu da su u evrozoni, za koju je konvertibilna marka BiH direktno vezana, glavni faktori za povećanje inflacije početkom ove godine problemi u snabdijevanju i smanjena proizvodnja zbog kovida, koja je sada izazvala manjak robe, a problem predstavlja i smanjena proizvodnja čipova, što se odražava na cijene automobila, elektronike i druge robe u kojoj se koristi informaciona tehnologija.

Kada je riječ o BiH, u izvještaju naglašavaju da je još početkom 2021. godine u BiH deflacija, odnosno smanjenje cijena, bila 1,2 odsto u odnosu na isti period lani.

"Povećanje cijena je krenulo u aprilu, kada je inflacija iznosila 0,9 odsto, a dodatno je porasla u maju 1,7 odsto. Pritisak je prouzrokovan prvenstveno u sektoru transporta, ali su cijene tekstila nastavile pad za otprilike deset odsto", naglasili su oni.

Što se tiče cijena hrane i bezalkoholnih pića, za koje je naglašeno da čine 32 odsto potrošačke korpe, istaknuto je da su u aprilu i maju porasle za jedan do 1,5 odsto, dok su alkohol i cigarete skuplji za oko dva odsto.

U periodu kada još nije počela inflacija, u Evropskoj komisiji ističu da su plate realno porasle za četiri odsto, a da je glavni pokretač bio odliv radne snage.

Američka i Evropska centralna banka predviđaju da će inflacija sigurno nastaviti barem do kraja godine, a da će onda cijene početi da se stabilizuju. Ako se ova predviđanja pokažu tačnim, može se očekivati i da će cijene u BiH nastaviti da rastu i da bi do kraja godine mogle biti više i do deset odsto u odnosu na vrijeme pred koronu. U Američkoj centralnoj banci, pak, upozoravaju i da neke cijene koje sada rastu su padale u vrijeme korone, pa se može činiti da je inflacija mnogo veća nego što su cijene realno porasle.

U Njemačkoj, za čije tržište je BiH vezana, ističu da je za dio inflacije odgovoran i rast cijena fosilnih goriva zbog plaćanja CO2 emisija, a i oni predviđaju da će cijene u toj zemlji rasti barem do kraja godine.

U izvještaju Evropske komisije su navedene i neke pozitivne vijesti, koje se odnose na jačanje izvoza, uopšteno potrošnje i industrijske proizvodnje, što se tumači znakom da počinje oporavak poslije pandemije.

"Podaci potvrđuju da je oporavak u prvih pet mjeseci ove godine podržan industrijom i proizvodnjom električne energije. U maju je industrijski rast iznosio 15,2 odsto u odnosu na isti period lani, a baziran je na snažnom rastu proizvodnje kapitalnih dobara i široke potrošnje", naglasili su oni.

U BiH je u prvom kvartalu, kako je istaknuto, registrovano 22.000 manje zaposlenih nego lani, odnosno 2,2 odsto, ali je, kako su naglasili, u istom periodu registrovana zaposlenost bila veća za 4,6 odsto nego godinu dana ranije. Najviše novonezaposlenih je došlo iz sektora trgovine ili usluge, a novozaposleni uglavnom dolaze iz informacionih tehnologija i iz sektora zdravstva.

(Nezavisne)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

21999785

27.07.2021 05:43

Šta nas briga, mi smo do kraja ove nedelje nezavisna RS, i mi ćemo imati naše cijene. Šta nas briga za tamo neku daleku BiH. A cijene će da nam diktira glavni Baja, biće kilo kruva dva evra hehe

ODGOVORITE
Name

SNSD ❤ SDA

27.07.2021 06:18

Ne pričati o inflaciji! Ne pričati o cijenama! Ne pričati o propaloj ekonomiji! Ne! Ne! Ne! Samo pričati o Srebrenici! Pričati o nezavisnoj Srpskoj! Pričati o genocidu! ....

Name

BOLI NAS K....

27.07.2021 05:49

ZA REGION A POSEBNO ZA BEJHAA,MI IMAMO "NEZAVISNU ZORU" I NJEN ASTRO-BDP!

ODGOVORITE
Name

Aa

27.07.2021 05:52

Zato imamo Incka i nametnute zakone, ko šiša inflaciju

ODGOVORITE
Name

Neka rastu

27.07.2021 06:08

Ima li Vlada na to odgovor? Ima li iko ovdje odgovor na stvarne probleme gradjana?

ODGOVORITE
Name

re

27.07.2021 06:29

Vlada ima odgovor za sve. Kupice sebi novi avion haha

Name

BLB

27.07.2021 06:10

Sve je to trgovacko maslo, njima nikad dosta zarade. Cijene u nabavi rastu i gorivo je skuplje, ali bilo je gorivo i transport prije deset godina isto skuplje, a cijene robe nisu ovako bile visoke. Prokletinje trgovacke!

ODGOVORITE
Name

RE

27.07.2021 07:05

Ako proizvođači mlijeka, hljeba, ulja i dr povise cijene svojih proizvoda, šta onda da rade trgovci???? Marža od, recimo, 20% je fiksna, što znači da trgovci nisu glavni uzročnici povećanja cijena. U Podsjećam, u tih 20% ulaze svi troškovi poslovanja trgovaca, plate, porezi, zakup, komunalije, prevoz, održavanje vozila i opreme ali i dobit...

Name

Don Mile

27.07.2021 07:50

Sve je to politicko maslo Politicar znaci besposlen prima visoku platu i silne dodatke. Zasticeni su ko medzed u sumi,otimaju kradu. Sve je to kao neka ogromna hobotnica koja guta narodne novce, 5 predsjednika pa to treba platiti s cime proizvodnje i nema a zderati se mora Salji pare dijasporo da prezivi ovaj jad od naroda Ne moj te se brinuti razni vozdovi za moj opstanak u mojoj domovini olabavite

Name

Nenad

27.07.2021 15:24

Nisu marze 20% kao sto pricas nego 220% ....marze treba ograniciti za sve proizvode a ne kad gorivo poskupi 0.05 KM cijenu zivotnih namirnica porastu pet puta vise kao da svaki kilogram brasna vozite posebnim kamionom . Cijena ulja prije 4 mjeseca bila 1.95 KM a sad 2.65 KM toliko o marzama

Name

MrziteljPDA

27.07.2021 06:21

Vezani smo za Evropu a ona ovaj put je stradala najviše i na žalost nema ni dalje dobre odgovore na krizu! Malo lokal patriotizma pri kupovini proizvoda i smanjenje administracije bi promijenilo stvar ali kod nas je to misaona imenica

ODGOVORITE
Name

Sale

27.07.2021 06:28

Sad ce doci na snagu novi zakoni ! Ko god kaze da je RS ekonomski propala i prezaduzena, ide u zatvor. haha I svaki onaj koji kaze da su mile i crveni lopovcine ! hahha

ODGOVORITE
Name

Realnost

27.07.2021 06:38

U praksi svi vidimo da narod nikada nije imao vise novca nego sada tako da ova poskupljenja pogadjaju samo mali dio najsiromašnijih. Veci dio naroda na ovo ne obraca paznju dok novac lije kao iz kabla kao sto je sada slučaj...

ODGOVORITE
Name

hm

27.07.2021 06:52

to i jeste projekat korona

ODGOVORITE
Name

Decko

27.07.2021 07:00

Sad ce mile da vas kupi kanisterom nafte i stekom cigareta, a opozicija ce da navija i vice da idu za njim, i bice sve opet ok! Koliko ste svi jeftini mazohisti, to je van svake pameti!

ODGOVORITE
Name

jeah

27.07.2021 07:20

ovo je stvarni problem ove srpske sirotinje ,a ne incko ili bojkot ..glad i neimastina su problem svih naroda u bih

ODGOVORITE
Name

Reforma

27.07.2021 07:43

Zadrzite vodu dok majstori ne odu!

ODGOVORITE