Ватрогасци у шоку након несреће у Славонском Броду

Командир ЈВП-а Славонски Брод Иван Вулета и замјеник командира Марио Тончек коментарисали су стравичну несрећу на ауто-путу А3 код Славонског Брода у којој је погинуло 10 особа. Они су први дошли на мјесто несреће.

Босна и Херцеговина 26.07.2021 | 21:53
Ватрогасци у шоку након несреће у Славонском Броду

Прва дојава је била да гори аутобус који је слетио с ауто-пута, међутим доласком на мјесто догађаја видјели смо да се тај мањи пожар сам угасио, но затекли смо стравичну сцену, пуно повријеђених и пуно мртвих особа. Наше екипе које су дошле на терен одмах су затражиле помоћ из ЈВП-а. С обзиром на удаљеност, она је брзо и дошла.

Одмах се кренуло у извлачење путника који нису самоиницијативно изашли, уз њихове крике и јауке, а потом се кренуло у спашавање уклијештених особа које су се налазиле у аутобусу и испод аутобуса. Призори дефинитивно нису за свакога, то су тешке трауме, како за путника тако и за особе које спашавају. Ништа вас не може припремити на такве призоре. Овако велику несрећу с оволико смртно страдалих особа и повријеђених не памтим – рекао је Тончек.

Командир ЈВП-а Славонски Брод Иван Вулета казао је да, нажалост, након оваквих несрећа за ватрогасце не постоји стручна психолошка помоћ.

– Било би добро да постоји нека служба која би промптно реагирала сама послије оваквих догађаја, која би дошла, обавила све што треба са свим хитним службама. То је стресна ситуација и добро би дошла таква помоћ – казао је Вулета.

И сам ће, рекао је, разговарати са свих 12 ватрогасаца и питати их како се осјећају након јучерашње интервенције.

– У нашој служби послије оваквих интервенција радимо анализу, посебну пажњу ћемо скренути на страшан догађај и стрес који су доживјели, обавити с њима разговоре и, ако буде потребе, затражити помоћ. С обзиром на искуство које имам овдје, мислим да неће бити потребна – рекао је Вулета.

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дарко

26.07.2021 20:35

Свака вама цаст,капа доле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

26.07.2021 21:51

Тежак је и мучан посао ватрогасца... Народ увијек нешто паметује али суштина је да је најбоље кад не раде. По правилу јреално ако слабо плаћени за свој посао, подцјењени у граду или држави. Наравно да ово не важи за високопозициониране старјешине и шефове одсјека чији је једини задатак како отежати посао својим ватрогасцима, како им укидати једно по једно право, смањити плату, и сл. уз обавезно возање службеним аутом, медијско експонирање и обавезну демагогију којом покушавају дати какву такву кредибилност својим дипломама купљени у Новом Саду, Кисељаку, Широком и сличним "оне даy" високошколских установама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватрогасац

27.07.2021 09:54

Овај коментар је истинит до задњег слова. Као да је описано стање у мојој ватрогасној јединици, нажалост ни у осталим није боље.