Рашковићева идеја живи на простору гдје живе Срби

„Ова посјета је доказ да идеја за коју се борио мој отац и данас живи на простору гдје живи српски народ.“, казала је др Санда Ивић Рашковић.

Регион 26.07.2021 | 12:38
Рашковићева идеја живи на простору гдје живе Срби

Делегацију су чинили предсједник Ресора за регионалну и међународну сарадњу СДС Бањалука Ведран Француз, секретар овог ресора Милан Милковић и Златко Крдић, члан градског одбора.

- Делегација Градског одбора Српске демократске странке Бањалука положила је вијенац на гроб др Јована Рашковића, оснивача Српске демократске странке у Хрватској.

Кћерка др Јована Рашковића, др Санда Ивић Рашковић, која је дочекала делегацију Градског одбора СДС Бањалука, је казала да је ова посјета од посебног значаја за њу и њену породицу.

„Ова посјета је доказ да идеја за коју се борио мој отац и данас живи на простору гдје живи српски народ.“, казала је др Санда Ивић Рашковић.

Ведран Француз, предсједник Ресора за регионалну и међународну сарадњу Градског одбора СДС Бањалука, је поручио да је велика част за сваког Србина доћи на гроб и поклонити се једном од утемељивача идеје СДС.

„Лик и дјело Јована Рашковића је непролазно за сваког Србина ма гдје он живио. Ова част је још већа ако знамо да у Републици Српској и данас многи млади људи подржавају СДС управо због идеја др Јована Рашковића“, поручио је Француз.

Милан Милковић, секретар Ресора за регионалну и међународну сарадњу ГО СДС Бањалука, је рекао да је ово за њега прије свега емотивно искуство јер долази с простора данашње Хрватске гдје је др Јован Рашковић имао потпуно другачију визију за опстанак српског
народа.

„Што је с данашње дистанце и потврда је имао исправну визију, али нажалост био је спријечен да ту визију спроведе у дјело. Надам се да ће ово бити традиција у наредном периоду да сваке године дођемо и одамо почаст др Јовану Рашковићу“, казао је Милковић.

Током састанка начелно је договорено да следеће године поводом 30 година од смрти др Јована Рашковића у Бањалуци буде организовано културно вече поводом сјећања на др Рашковића.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Он је

26.07.2021 10:58

...хтио аутиномију Срба унутар Хрватске. ЧОВЈЕК није био за рат. Смјењен због такве политике и умро. Могуће и да је убијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Склопе

26.07.2021 11:07

Баш као и Тесла и Рапковић је потенцирао понос на српско поријекло и хрватску домовину што је било рецепт опстанка Срба у Хрватској. У тој идеји истао је усамљен, а Срби су доживјели егзодус, што је био и узрок његове смрти, дакле умро је од туге. Многи не знају да је Рашковићева мајка Хрватица - католкиња, а да му је и кћерка удата за Хрвата-католика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

26.07.2021 12:26

...човјек био договорио све, али долази Шешељ са савојим пајдашима и разваљује његов план и сада су Срби расељени а не виде кривца, слијепи код очију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

26.07.2021 12:49

Политика мора бити реална, али хајде ти то објасни неписменом народу који аплаудира јос неписменијим политицарима. Кад погледамо уназад 30 година видимо сву бесмисао рата. Али пуно је оних који су 90-их били зедни крви и рат је морао поцети, да би се убијало и пљацкало, да би јаци газио слабијег. И данас има таквих идеја, али на срецу нема пуно и народи висе нису залудјени идеологијама као деведестих. Да се висе слусао Баласевиц, а мање Милосевиц и Тудјман (Карадјордјево 25.3.1991)...мозда би сви били сретнији

Name

БАЊАЛУЧАНИН..

26.07.2021 12:51

ТО ЈЕ ТАЧНО, БИО ЈЕ ДОБАР СРБСКИ ПАТРИОТА ЖИВИО ЈЕ ЗА СВОЈ НÁРОД, ПРЕДЛАГАО ЈЕ АУТОНОМИЈУ СРБА У ХРВАТСКОЈ КОЈУ СУ МОГЛИ ДОБИТÍ ПО ВЕНС... ОВЕНОМОМ ДОГОВОРУ УЖ САГЛАСНОСТ ХРВАТСКЕ, ИМАТИ СВА ПРÁВА КАО И МИ У ЕНТИТЕТУ СРБСКА, СВОЈУ ПОЛИЦИЈЕ, ПРАВОСУĎЕ, ШКОЛСТВА, ЗДРАВСТВА АЛИ НАЖАЛОСТ РАДИ МАГАЦИНЕРА МИЛАНА МАРТИЧА ТАДАШЊЕГ ПРЕДСЕДНИКА ТАКО ЗВАНÉ Р. С. КРАЈИНЕ КОЈÍ ЈЕ ТРАЖИ ДА БУДЕ ДРЖАВА НАСТАЛА ЈЕ ТА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈЕ ,, ОЛУЈА,, И ЕГЗОДУС СРБА, ЗАТО ИМАМ СТРАХ ДА СЕ ТО НЕДОГОДИ И КÓД НÁС СЛУШАЈУ ЧИ НАШЕГА БАЈУ ДОДИГГА, КОЈÍ ЈЕ СПРЕМАН НА СВЕ ПА ДА ЖРТВУЈЕ И ВЛАСТИТИ НÁРОД ДА БИ ОСТАО НА ВЛАСТИ И САЧУВАО ПÁŘЕ И БОГАТСТВО ПОКРАДЕНО ОД ВЛАСТИТОГ НÁРОДА..БИЛЕ ТО ИГРЕ ИНСКИНЕ И ДОДИХХОВЕ ИЛИ НЕ БУДÍ О ПАМĚТНÍ И НЕ НАСЈЕДАМО ЕМОЦИЈАМА ЈЕР ТАЈ ЗÁКОН ВАЖИ ЗА СВЕ А НЕ САМО ЗА НÁС, ЧУВАЈМО ОВО ШТО ИМАМО ЈЕР САМО ЈЕДАН ПОГРЕШАН ПОТЕЗ,, ОДЦЕПЉЕЉЕ,, ПО ДЕЈТОНУ ИЗГУБИ ЧЕМО. СВЕ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеја

26.07.2021 15:10

Зиви и те како и због те идеје нам следецих 10 генерација неце зивјети у миру и просперитету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

26.07.2021 16:02

Па сутра це тако бити и са Додиком. Реци це да је било сулудо тразити самосталност поред оволике аутономије. А народ неук и вјwрује у митове! Срби су увијек страдали кад су имали максималистицке захтјеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики врац

26.07.2021 17:45

Ко су ови индијанци који као представљају ГО СДС Б. Луке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.07.2021 19:32

добро питање

Name

Једноставно

26.07.2021 20:43

Овакве идеје се нису могле нити могу спровести са комунистима. Шта мислите због чега нам не иде ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕОТАР

27.07.2021 11:07

БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО ЈЕ ОВАЈ ЦОВЈЕК ИМАО ДОБРЕ НАМЈЕРЕ , ХРВАТИ НИКАДА НЕ БИХ ПРИСТАЛИ НА ОНО СТО СЕ ЗАГОВАРАЛО, ЈЕР СТАРИ ЛИСАЦ ТУДЈМАН ЈЕ ЗНАО ДА ПОСЛИЈЕ РАСКОВИЦА ДОЛАЗИ НЕКИ " ДОДИК" КОЈИ ЗАЈЕДНО СА НЕКИМ МИЛОСЕВИЦЕМ (ДАНАСЊИ ВУЦИЦ, ДАЦИЦ И СЛИЦНИ) ЦЕ ДА ВОДИ ОБСТРУКТИВНУ ПОИТИКУИ ОД ХРВАТСКЕ У ЕУ И У НАТО НЕ БИ БИЛО НИСТА , БАС КАО ДАНАС У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

ОДГОВОРИТЕ