Raškovićeva ideja živi na prostoru gdje žive Srbi

„Ova posjeta je dokaz da ideja za koju se borio moj otac i danas živi na prostoru gdje živi srpski narod.“, kazala je dr Sanda Ivić Rašković.

Region 26.07.2021 | 12:38
Raškovićeva ideja živi na prostoru gdje žive Srbi

Delegaciju su činili predsjednik Resora za regionalnu i međunarodnu saradnju SDS Banjaluka Vedran Francuz, sekretar ovog resora Milan Milković i Zlatko Кrdić, član gradskog odbora.

- Delegacija Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Banjaluka položila je vijenac na grob dr Jovana Raškovića, osnivača Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj.

Кćerka dr Jovana Raškovića, dr Sanda Ivić Rašković, koja je dočekala delegaciju Gradskog odbora SDS Banjaluka, je kazala da je ova posjeta od posebnog značaja za nju i njenu porodicu.

„Ova posjeta je dokaz da ideja za koju se borio moj otac i danas živi na prostoru gdje živi srpski narod.“, kazala je dr Sanda Ivić Rašković.

Vedran Francuz, predsjednik Resora za regionalnu i međunarodnu saradnju Gradskog odbora SDS Banjaluka, je poručio da je velika čast za svakog Srbina doći na grob i pokloniti se jednom od utemeljivača ideje SDS.

„Lik i djelo Jovana Raškovića je neprolazno za svakog Srbina ma gdje on živio. Ova čast je još veća ako znamo da u Republici Srpskoj i danas mnogi mladi ljudi podržavaju SDS upravo zbog ideja dr Jovana Raškovića“, poručio je Francuz.

Milan Milković, sekretar Resora za regionalnu i međunarodnu saradnju GO SDS Banjaluka, je rekao da je ovo za njega prije svega emotivno iskustvo jer dolazi s prostora današnje Hrvatske gdje je dr Jovan Rašković imao potpuno drugačiju viziju za opstanak srpskog
naroda.

„Što je s današnje distance i potvrda je imao ispravnu viziju, ali nažalost bio je spriječen da tu viziju sprovede u djelo. Nadam se da će ovo biti tradicija u narednom periodu da svake godine dođemo i odamo počast dr Jovanu Raškoviću“, kazao je Milković.

Tokom sastanka načelno je dogovoreno da sledeće godine povodom 30 godina od smrti dr Jovana Raškovića u Banjaluci bude organizovano kulturno veče povodom sjećanja na dr Raškovića.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

On je

26.07.2021 10:58

...htio autinomiju Srba unutar Hrvatske. ČOVJEK nije bio za rat. Smjenjen zbog takve politike i umro. Moguće i da je ubijen.

ODGOVORITE
Name

Sklope

26.07.2021 11:07

Baš kao i Tesla i Rapković je potencirao ponos na srpsko porijeklo i hrvatsku domovinu što je bilo recept opstanka Srba u Hrvatskoj. U toj ideji istao je usamljen, a Srbi su doživjeli egzodus, što je bio i uzrok njegove smrti, dakle umro je od tuge. Mnogi ne znaju da je Raškovićeva majka Hrvatica - katolkinja, a da mu je i kćerka udata za Hrvata-katolika.

ODGOVORITE
Name

Nikola

26.07.2021 12:26

...čovjek bio dogovorio sve, ali dolazi Šešelj sa savojim pajdašima i razvaljuje njegov plan i sada su Srbi raseljeni a ne vide krivca, slijepi kod očiju.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

26.07.2021 12:49

Politika mora biti realna, ali hajde ti to objasni nepismenom narodu koji aplaudira jos nepismenijim politicarima. Kad pogledamo unazad 30 godina vidimo svu besmisao rata. Ali puno je onih koji su 90-ih bili zedni krvi i rat je morao poceti, da bi se ubijalo i pljackalo, da bi jaci gazio slabijeg. I danas ima takvih ideja, ali na srecu nema puno i narodi vise nisu zaludjeni ideologijama kao devedestih. Da se vise slusao Balasevic, a manje Milosevic i Tudjman (Karadjordjevo 25.3.1991)...mozda bi svi bili sretniji

Name

BANJALUČANIN..

26.07.2021 12:51

TO JE TAČNO, BIO JE DOBAR SRBSKI PATRIOTA ŽIVIO JE ZA SVOJ NÁROD, PREDLAGAO JE AUTONOMIJU SRBA U HRVATSKOJ KOJU SU MOGLI DOBITÍ PO VENS... OVENOMOM DOGOVORU UŽ SAGLASNOST HRVATSKE, IMATI SVA PRÁVA KAO I MI U ENTITETU SRBSKA, SVOJU POLICIJE, PRAVOSUĎE, ŠKOLSTVA, ZDRAVSTVA ALI NAŽALOST RADI MAGACINERA MILANA MARTIČA TADAŠNJEG PREDSEDNIKA TAKO ZVANÉ R. S. KRAJINE KOJÍ JE TRAŽI DA BUDE DRŽAVA NASTALA JE TA VOJNA OPERACIJE ,, OLUJA,, I EGZODUS SRBA, ZATO IMAM STRAH DA SE TO NEDOGODI I KÓD NÁS SLUŠAJU ČI NAŠEGA BAJU DODIGGA, KOJÍ JE SPREMAN NA SVE PA DA ŽRTVUJE I VLASTITI NÁROD DA BI OSTAO NA VLASTI I SAČUVAO PÁŘE I BOGATSTVO POKRADENO OD VLASTITOG NÁRODA..BILE TO IGRE INSKINE I DODIHHOVE ILI NE BUDÍ O PAMĚTNÍ I NE NASJEDAMO EMOCIJAMA JER TAJ ZÁKON VAŽI ZA SVE A NE SAMO ZA NÁS, ČUVAJMO OVO ŠTO IMAMO JER SAMO JEDAN POGREŠAN POTEZ,, ODCEPLJELJE,, PO DEJTONU IZGUBI ČEMO. SVE.....

ODGOVORITE
Name

Ideja

26.07.2021 15:10

Zivi i te kako i zbog te ideje nam sledecih 10 generacija nece zivjeti u miru i prosperitetu..

ODGOVORITE
Name

Kralj

26.07.2021 16:02

Pa sutra ce tako biti i sa Dodikom. Reci ce da je bilo suludo traziti samostalnost pored ovolike autonomije. A narod neuk i vjwruje u mitove! Srbi su uvijek stradali kad su imali maksimalisticke zahtjeve.

ODGOVORITE
Name

Veliki vrac

26.07.2021 17:45

Ko su ovi indijanci koji kao predstavljaju GO SDS B. Luke?

ODGOVORITE
Name

re

26.07.2021 19:32

dobro pitanje

Name

Jednostavno

26.07.2021 20:43

Ovakve ideje se nisu mogle niti mogu sprovesti sa komunistima. Šta mislite zbog čega nam ne ide ?

ODGOVORITE
Name

LEOTAR

27.07.2021 11:07

BEZ OBZIRA KOLIKO JE OVAJ COVJEK IMAO DOBRE NAMJERE , HRVATI NIKADA NE BIH PRISTALI NA ONO STO SE ZAGOVARALO, JER STARI LISAC TUDJMAN JE ZNAO DA POSLIJE RASKOVICA DOLAZI NEKI " DODIK" KOJI ZAJEDNO SA NEKIM MILOSEVICEM (DANASNJI VUCIC, DACIC I SLICNI) CE DA VODI OBSTRUKTIVNU POITIKUI OD HRVATSKE U EU I U NATO NE BI BILO NISTA , BAS KAO DANAS U BOSNI I HERCEGOVINI

ODGOVORITE