Лопаре настављају успјешну сарадњу са дијаспором

Општина Лопаре наставља успјешну сарадњу са дијаспором. На видику су нови пројекти који за циљ имају опстанак и просперитет становништва подмајевичког краја. На пословном форуму који симболично носи назив „Долазе наши“, представљене су и нове идеје за долазак инвестотора.

Република Српска 24.07.2021 | 18:30
Лопаре настављају успјешну сарадњу са дијаспором

 

Дијаспора је главни ослонац за опстанак општине Лопаре, а све је више и оних који капитал стечен у иностранству улажу у завичај. Та пракса има опстанак.

"То су два, три пројекта које дијаспора поново уложе у матицу и колико-толико заустави миграцију младих, те враћање пензионера из дијаспоре. Могу да откријем, идеја наша је да се направи око 30 километара пјешачке и бициклистичке стазе преко Мајевице“, рекао је Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске.

Прича о успјеху улагања дијаспоре почиње у Лопарама.

"До сада је 12 инвеститора из дијаспоре улагало у привредни потенцијал ове општине. Надамо се да ћемо представини оно што је општина припремила у посљедњих годину дана“, рекао је начелник Радо Савић.

Економисти истичу да није довољно слати новац родбини, већ да им треба омогућити да раде и живе од свог рада. Званични подаци кажу да је за само годину дана БиХ изгубила 50 одсто инвеститора.

"Тако цијела суштина општине Лопаре јесте да доведе нове инвеститоре и отвори радна мјеста, али и да сачува оно мало радне снаге која нам је остала у БиХ“, нагласио је економиста Зоран Павловић.

Руководство подмајевичке општине и представника УСАИД, те Министарство за људска права и избјеглице БиХ осврнули су се на добра искуства сарадње са дијаспором.

Руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре Армил Алијагић каже да су кроз пројекат од 4  године подржали 160 компанија у БиХ и у Лопарама, те да се ради о проактивној општини која може бити примјер добре праксе и примјер другим општинама.

Оно што је битно у наредном периоду јесте да се посвети пажња младим у дијаспори, закључио је Кемо Сарач представник Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Важно је посветити пажњу дијаспори, јер је управо она спремна да улаже у свој родни крај. Општина Лопаре је то препознала, а крајњи резултат је очигледан. „Сарадња се наставља“, наглашено је на пословном форуму.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ја сам опет

24.07.2021 16:47

То су зеље а стварност је друго ја сам 50 годна у Мüнцхену и то до сада није успјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клопарало

24.07.2021 17:40

Да ли Ви заиста вјерујете у ово сто извјеставате.Имате ли Ви уси кад слусате,да цовјек казе два,три пројекта Иили су два или су три. А запосленост је катастрофа Сем оних који су у органима управе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.07.2021 18:12

Свака част начелниче !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прстен

24.07.2021 20:42

Крваво зарађене паре гтарбајтери дајете лопарским коцкарима да вам их обрсте као коза поврће у врту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопаре у срцу

25.07.2021 09:40

Празна прича. Ми на жалост, не можемо да поправимо пут до Тузле. Чак је човјек из Тобута, био министар за саобраћај, па нисмо успјели да покрпимо 5 рупа до Петрове Окуке. Какави "Коријени". Група доконих људи. Или назови ан. Павловић. Он ће нешто да прича. Ја знам 3 доктора економски наука, који живе, живе или на подручју општине или околним мјестима, а предају маркетинг. Њих нико не зове. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

25.07.2021 11:44

Начелник ради колико зна и умије док наш предсједник Додик годинама обећава независност Републике Српске,а са Изетбеговићем и Човићем у коалицији.

ОДГОВОРИТЕ