Lopare nastavljaju uspješnu saradnju sa dijasporom

Opština Lopare nastavlja uspješnu saradnju sa dijasporom. Na vidiku su novi projekti koji za cilj imaju opstanak i prosperitet stanovništva podmajevičkog kraja. Na poslovnom forumu koji simbolično nosi naziv „Dolaze naši“, predstavljene su i nove ideje za dolazak investotora.

Republika Srpska 24.07.2021 | 18:30
Lopare nastavljaju uspješnu saradnju sa dijasporom

 

Dijaspora je glavni oslonac za opstanak opštine Lopare, a sve je više i onih koji kapital stečen u inostranstvu ulažu u zavičaj. Ta praksa ima opstanak.

"To su dva, tri projekta koje dijaspora ponovo ulože u maticu i koliko-toliko zaustavi migraciju mladih, te vraćanje penzionera iz dijaspore. Mogu da otkrijem, ideja naša je da se napravi oko 30 kilometara pješačke i biciklističke staze preko Majevice“, rekao je Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske.

Priča o uspjehu ulaganja dijaspore počinje u Loparama.

"Do sada je 12 investitora iz dijaspore ulagalo u privredni potencijal ove opštine. Nadamo se da ćemo predstavini ono što je opština pripremila u posljednjih godinu dana“, rekao je načelnik Rado Savić.

Ekonomisti ističu da nije dovoljno slati novac rodbini, već da im treba omogućiti da rade i žive od svog rada. Zvanični podaci kažu da je za samo godinu dana BiH izgubila 50 odsto investitora.

"Tako cijela suština opštine Lopare jeste da dovede nove investitore i otvori radna mjesta, ali i da sačuva ono malo radne snage koja nam je ostala u BiH“, naglasio je ekonomista Zoran Pavlović.

Rukovodstvo podmajevičke opštine i predstavnika USAID, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osvrnuli su se na dobra iskustva saradnje sa dijasporom.

Rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore Armil Alijagić kaže da su kroz projekat od 4  godine podržali 160 kompanija u BiH i u Loparama, te da se radi o proaktivnoj opštini koja može biti primjer dobre prakse i primjer drugim opštinama.

Ono što je bitno u narednom periodu jeste da se posveti pažnja mladim u dijaspori, zaključio je Kemo Sarač predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Važno je posvetiti pažnju dijaspori, jer je upravo ona spremna da ulaže u svoj rodni kraj. Opština Lopare je to prepoznala, a krajnji rezultat je očigledan. „Saradnja se nastavlja“, naglašeno je na poslovnom forumu.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ja sam opet

24.07.2021 16:47

To su zelje a stvarnost je drugo ja sam 50 godna u Münchenu i to do sada nije uspjelo.

ODGOVORITE
Name

Kloparalo

24.07.2021 17:40

Da li Vi zaista vjerujete u ovo sto izvjestavate.Imate li Vi usi kad slusate,da covjek kaze dva,tri projekta Iili su dva ili su tri. A zaposlenost je katastrofa Sem onih koji su u organima uprave.

ODGOVORITE
Name

Semberac

24.07.2021 18:12

Svaka čast načelniče !!!!!!

ODGOVORITE
Name

Prsten

24.07.2021 20:42

Krvavo zarađene pare gtarbajteri dajete loparskim kockarima da vam ih obrste kao koza povrće u vrtu.

ODGOVORITE
Name

Lopare u srcu

25.07.2021 09:40

Prazna priča. Mi na žalost, ne možemo da popravimo put do Tuzle. Čak je čovjek iz Tobuta, bio ministar za saobraćaj, pa nismo uspjeli da pokrpimo 5 rupa do Petrove Okuke. Kakavi "Korijeni". Grupa dokonih ljudi. Ili nazovi an. Pavlović. On će nešto da priča. Ja znam 3 doktora ekonomski nauka, koji žive, žive ili na području opštine ili okolnim mjestima, a predaju marketing. Njih niko ne zove. Sramota.

ODGOVORITE
Name

SNSD

25.07.2021 11:44

Načelnik radi koliko zna i umije dok naš predsjednik Dodik godinama obećava nezavisnost Republike Srpske,a sa Izetbegovićem i Čovićem u koaliciji.

ODGOVORITE