200 политичара обавља двије или више јавних функција

Сукоб интереса. Шта је то? Овако би се најлакше могла описати ситуација на државном и ентитетским нивоима у којима влада хаос и несистем система.  Транспаренси интернешнел БИХ  припрема Регистар функционера који су у сукобу интереса. Подаци до који су дошли – катастрофални.

Република Српска 21.07.2021 | 16:27
200 политичара обавља двије или више јавних функција

Закон за спречавање сукоба интереса у Републици Српској формално постоји. Међутим, функционери су нашли начин како да га заобиђу и годинама обављају дупле функције и остварују два, па и три примања из буџета.

Зашто се Закон не спроводи и зашто се Републичка комисија понаша као да нико никад није у сукобу интереса?

Сукоб интереса. Шта је то? Овако би се најлакше могла описати ситуација на државном и ентитетским нивоима у којима влада хаос и несистем система.  Транспаренси интернешнел БИХ  припрема Регистар функционера који су у сукобу интереса. Подаци до који су дошли само у РС – катастрофални.

''Нашли смо преко 200 функционера у БиХ који су у сукобу интереса, који обављају двије или више функција", каже Дамјан Ожеговић из Транспаренси интернешнела БИХ.

И ником ништа, јер је досадашња пракса показала да актуелни закон није стао на пут политичарима да раде шта хоће. То и не чуди, кажу у Трансапренси интернешнелу, јер Републичка комсија површно и уско тумачи закон и готово да нико никад није у сукобу интереса. Супротних примјера је много.

''Најпознатији случај у јавности посланика Драгана Чавића који је в.д. предузећа гдје по тумачењу Комисије није у сукобу интереса, јер није директор у пуном капацитету. Има и примјер директора ИРБ РС који је и посланик, имамо и на локалу примјер гдје је одборник и директор Водовода, гдје исто по тумачењу Комисије он није у сукобу интереса", каже Ожеговић.

Посланик ПДП -а Јелена Тривић свједочила је класичном примјеру сукоба интереса и кршења закона и то на сједници скупштинског  Одбора за буџет.

''Ја сам присуствовала једној сједници када се подноси извјештај једне јавне институције, а у Одбору сједи директор те институције, а онда његов замјеник подноси извјештај и то је и те како парадоксално и то треба спријечити, Законски одредити шта је сукоб интереса'', каже Тривићева.

У Републичкој комисији и сами признају да постоје недостаци у закону. Очекивано, имају и оправдање зашто не утврђују очигледне примјере сукоба интереса и неспојивости функција.

''Због онемогућеног рада Комисије по финансијским извјештајима, тј.члану 12. закона Комисија није имала ефикасан начин за праћење да ли неко од изабраних представника обавља неспојиву функцију", одговорили су БН ТВ из Републичке комисије за спречавање сукоба интереса.

Закон о сукобу интереса показао је на свим нивоима да не постоји владавина права за политичаре, јер их закон штити. Од тога колику и какву моћ посједују, такве буду и одлуке суда, комисија или других државних институциија.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Морају јадни

21.07.2021 14:49

"Привреда" цвјета и влада мањак радне снаге, или се то људи одселили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

21.07.2021 14:55

Ма какви политичари. То су све обични бандити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 16:24

И мафијаси похлепни су ти политицари. И цудило би нас да неко примјењује неки закон овдје, праве се луди, мозе им се, заробили су овај народ, и све институције због свог интереса. А и тај закон се треба дорадити. Али нема спремности од стране политицара да постују законе. Они су изнад закона, закони се примјењују само на обицним људима.

Name

Идеално

21.07.2021 23:28

Е мој друже...називај ти њих како хоћеш, ал они покупише паре...

Name

То нису политицари

21.07.2021 14:55

То је група разбојника Црвена секта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

21.07.2021 17:00

И увлакаца, папака, проданих дуса заљубљених у новац.

Name

Цивилна контрола

21.07.2021 14:58

Софтвер од повјерњеа и систем извјештавања, дистрибуиран читаоцима медија и корисника-клијента институција разних држава и погледа као РС-ЈБХ и странака-кантона. Да пола од тога ишта корисно ради, могли би позлатити све око себе. Шта више могућности за прототиписање ових послова, у јавности који би у пракси покушаје мешетарења и мешетарења на њиховим нивоима додводили на апсурде (кристализационе перестројке). Јер ни једно мешетарење не може само за себе, треба му гомила немоћних које би прозивали по својим жељама, и збуњивали. А данас сви имамо рачунаре, па је вријеме да се то цивилизацијски превазиђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

21.07.2021 15:34

Ево чело из Зворника директор у фабрици , професор , одборник, члан надзорног одбора па како а никакав резултат рада нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.07.2021 16:00

Сад кад им прођу мандати нека раде у Беми, пекари и као конобари кад толико воле да раде. На муци се познају јунаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

21.07.2021 16:09

Политичари???? Ко су ти???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

21.07.2021 16:15

Питајте Дражена Врховца из Приједора колико функција обавља. Неким људима је образ ђон. Најгора трагедија у свему томе је што он мисли како је он паметан и да је нормално да он то све обавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

до краја

21.07.2021 19:34

Све потписујем што си рекао. Не зна шта ће од пара а жали се на цијену ћевапа од 10 КМ у Неуму

Name

Илија

21.07.2021 16:46

Па шта ништа то није чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

21.07.2021 16:53

Све су то паметни,сколовани,постени и из породица са више дјеце,пољопривредници успјешни приватници који имају све раднике пријављене и дају фискалне рачуне.Салим се.Да их нема требало би их измислити,сви су клиских од силног вазелина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ функције

21.07.2021 17:21

Све и један ПАПАК обавља двије,попут Дарка Бањца он гласа како тата Миле казе а вамо је и директор Мљецанице и добија милијоне на бању, краде је и то је награда татице према свом омиљеном папку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

21.07.2021 17:41

Мало вам било и на оном свијету. Вас 200 по двије плате а хиљаде младих ништа!!! Але проклете!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клопарало

21.07.2021 17:46

Исто је и на локалном нивоу,и гдје је СНСД,али и СДС,и ПДП.Реално гледајте на негативне појаве.Имамо ситуацију да је сва власт на било ком нивоу у рукама локалних водја,лидера,који би,јос функција,без обавеза али с привилегијама,и примањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта ради опозиција

21.07.2021 21:34

Сто не преда захтјев за измјену закона тј. Убацити један нови члан. Одрасла особа у РС може имати само један приход из буџета било ког републицког општинског. Са навршених 65 год. живота забрањено је радити у било којој институцији РС и општинским такодје. Казне затвор од двије године до десет година. Ајде опозицијо крени и спасавај овај ентитет од пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.07.2021 22:27

Ма страсно и залосно колико су поварени и неморални! А има их који предају на факултету насој дјеци са купљеном дипломом, постипломским докторатом?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КМЕТ СИМАН

23.07.2021 05:53

Еј 200,па само у нашој малој општиници знам 20 таквих

ОДГОВОРИТЕ