200 političara obavlja dvije ili više javnih funkcija

Sukob interesa. Šta je to? Ovako bi se najlakše mogla opisati situacija na državnom i entitetskim nivoima u kojima vlada haos i nesistem sistema.  Transparensi internešnel BIH  priprema Registar funkcionera koji su u sukobu interesa. Podaci do koji su došli – katastrofalni.

Republika Srpska 21.07.2021 | 16:27
200 političara obavlja dvije ili više javnih funkcija

Zakon za sprečavanje sukoba interesa u Republici Srpskoj formalno postoji. Međutim, funkcioneri su našli način kako da ga zaobiđu i godinama obavljaju duple funkcije i ostvaruju dva, pa i tri primanja iz budžeta.

Zašto se Zakon ne sprovodi i zašto se Republička komisija ponaša kao da niko nikad nije u sukobu interesa?

Sukob interesa. Šta je to? Ovako bi se najlakše mogla opisati situacija na državnom i entitetskim nivoima u kojima vlada haos i nesistem sistema.  Transparensi internešnel BIH  priprema Registar funkcionera koji su u sukobu interesa. Podaci do koji su došli samo u RS – katastrofalni.

''Našli smo preko 200 funkcionera u BiH koji su u sukobu interesa, koji obavljaju dvije ili više funkcija", kaže Damjan Ožegović iz Transparensi internešnela BIH.

I nikom ništa, jer je dosadašnja praksa pokazala da aktuelni zakon nije stao na put političarima da rade šta hoće. To i ne čudi, kažu u Transaprensi internešnelu, jer Republička komsija površno i usko tumači zakon i gotovo da niko nikad nije u sukobu interesa. Suprotnih primjera je mnogo.

''Najpoznatiji slučaj u javnosti poslanika Dragana Čavića koji je v.d. preduzeća gdje po tumačenju Komisije nije u sukobu interesa, jer nije direktor u punom kapacitetu. Ima i primjer direktora IRB RS koji je i poslanik, imamo i na lokalu primjer gdje je odbornik i direktor Vodovoda, gdje isto po tumačenju Komisije on nije u sukobu interesa", kaže Ožegović.

Poslanik PDP -a Jelena Trivić svjedočila je klasičnom primjeru sukoba interesa i kršenja zakona i to na sjednici skupštinskog  Odbora za budžet.

''Ja sam prisustvovala jednoj sjednici kada se podnosi izvještaj jedne javne institucije, a u Odboru sjedi direktor te institucije, a onda njegov zamjenik podnosi izvještaj i to je i te kako paradoksalno i to treba spriječiti, Zakonski odrediti šta je sukob interesa'', kaže Trivićeva.

U Republičkoj komisiji i sami priznaju da postoje nedostaci u zakonu. Očekivano, imaju i opravdanje zašto ne utvrđuju očigledne primjere sukoba interesa i nespojivosti funkcija.

''Zbog onemogućenog rada Komisije po finansijskim izvještajima, tj.članu 12. zakona Komisija nije imala efikasan način za praćenje da li neko od izabranih predstavnika obavlja nespojivu funkciju", odgovorili su BN TV iz Republičke komisije za sprečavanje sukoba interesa.

Zakon o sukobu interesa pokazao je na svim nivoima da ne postoji vladavina prava za političare, jer ih zakon štiti. Od toga koliku i kakvu moć posjeduju, takve budu i odluke suda, komisija ili drugih državnih instituciija.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Moraju jadni

21.07.2021 14:49

"Privreda" cvjeta i vlada manjak radne snage, ili se to ljudi odselili.

ODGOVORITE
Name

Laka

21.07.2021 14:55

Ma kakvi političari. To su sve obični banditi...

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2021 16:24

I mafijasi pohlepni su ti politicari. I cudilo bi nas da neko primjenjuje neki zakon ovdje, prave se ludi, moze im se, zarobili su ovaj narod, i sve institucije zbog svog interesa. A i taj zakon se treba doraditi. Ali nema spremnosti od strane politicara da postuju zakone. Oni su iznad zakona, zakoni se primjenjuju samo na obicnim ljudima.

Name

Idealno

21.07.2021 23:28

E moj druže...nazivaj ti njih kako hoćeš, al oni pokupiše pare...

Name

To nisu politicari

21.07.2021 14:55

To je grupa razbojnika Crvena sekta

ODGOVORITE
Name

Zna se

21.07.2021 17:00

I uvlakaca, papaka, prodanih dusa zaljubljenih u novac.

Name

Цивилна контрола

21.07.2021 14:58

Софтвер од повјерњеа и систем извјештавања, дистрибуиран читаоцима медија и корисника-клијента институција разних држава и погледа као РС-ЈБХ и странака-кантона. Да пола од тога ишта корисно ради, могли би позлатити све око себе. Шта више могућности за прототиписање ових послова, у јавности који би у пракси покушаје мешетарења и мешетарења на њиховим нивоима додводили на апсурде (кристализационе перестројке). Јер ни једно мешетарење не може само за себе, треба му гомила немоћних које би прозивали по својим жељама, и збуњивали. А данас сви имамо рачунаре, па је вријеме да се то цивилизацијски превазиђе.

ODGOVORITE
Name

Lopovi

21.07.2021 15:34

Evo čelo iz Zvornika direktor u fabrici , profesor , odbornik, član nadzornog odbora pa kako a nikakav rezultat rada nema

ODGOVORITE
Name

Boris

21.07.2021 16:00

Sad kad im prođu mandati neka rade u Bemi, pekari i kao konobari kad toliko vole da rade. Na muci se poznaju junaci

ODGOVORITE
Name

Q

21.07.2021 16:09

Političari???? Ko su ti???

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

21.07.2021 16:15

Pitajte Dražena Vrhovca iz Prijedora koliko funkcija obavlja. Nekim ljudima je obraz đon. Najgora tragedija u svemu tome je što on misli kako je on pametan i da je normalno da on to sve obavlja.

ODGOVORITE
Name

do kraja

21.07.2021 19:34

Sve potpisujem što si rekao. Ne zna šta će od para a žali se na cijenu ćevapa od 10 KM u Neumu

Name

Ilija

21.07.2021 16:46

Pa šta ništa to nije čudno.

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

21.07.2021 16:53

Sve su to pametni,skolovani,posteni i iz porodica sa više djece,poljoprivrednici uspješni privatnici koji imaju sve radnike prijavljene i daju fiskalne račune.Salim se.Da ih nema trebalo bi ih izmisliti,svi su kliskih od silnog vazelina.

ODGOVORITE
Name

BL funkcije

21.07.2021 17:21

Sve i jedan PAPAK obavlja dvije,poput Darka Banjca on glasa kako tata Mile kaze a vamo je i direktor Mljecanice i dobija milijone na banju, krade je i to je nagrada tatice prema svom omiljenom papku.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

21.07.2021 17:41

Malo vam bilo i na onom svijetu. Vas 200 po dvije plate a hiljade mladih ništa!!! Ale proklete!!!

ODGOVORITE
Name

Kloparalo

21.07.2021 17:46

Isto je i na lokalnom nivou,i gdje je SNSD,ali i SDS,i PDP.Realno gledajte na negativne pojave.Imamo situaciju da je sva vlast na bilo kom nivou u rukama lokalnih vodja,lidera,koji bi,jos funkcija,bez obaveza ali s privilegijama,i primanjima.

ODGOVORITE
Name

Pa šta radi opozicija

21.07.2021 21:34

Sto ne preda zahtjev za izmjenu zakona tj. Ubaciti jedan novi član. Odrasla osoba u RS može imati samo jedan prihod iz budžeta bilo kog republickog opštinskog. Sa navršenih 65 god. života zabranjeno je raditi u bilo kojoj instituciji RS i opštinskim takodje. Kazne zatvor od dvije godine do deset godina. Ajde opozicijo kreni i spasavaj ovaj entitet od propasti.

ODGOVORITE
Name

Re

21.07.2021 22:27

Ma strasno i zalosno koliko su povareni i nemoralni! A ima ih koji predaju na fakultetu nasoj djeci sa kupljenom diplomom, postiplomskim doktoratom?!

ODGOVORITE
Name

KMET SIMAN

23.07.2021 05:53

Ej 200,pa samo u našoj maloj opštinici znam 20 takvih

ODGOVORITE